Politika

Sutra ponovo blokade puteva? Manojlović: Usvojeni su naši zahtevi, Jovanović: Borba dok ne oteramo Rio Tinto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

14:03

Sutra ponovo blokade puteva? Manojlović: Usvojeni su naši zahtevi, Jovanović: Borba dok ne oteramo Rio Tinto
Sutra ponovo blokade puteva? Manojlović: Usvojeni su naši zahtevi, Jovanović: Borba dok ne oteramo Rio Tinto - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Posle usvajanja izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi deo organizatora blokada puteva odustaje od protesta, dok su drugi najavili da će nastaviti sa blokadama. Predsednik Vučič poručuje da su ekološki zahtevi ispunjeni, da su novi zahtevi političke prirode.

Poslanici Skupštine Srbije danas su gotovo bez rasprave usvojili Izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a odlučeno je i da zakon stupi na snagu ranije od oсmog dana od objavljivanja. To je bio jedan od zahteva koji su iz Inicijative Kreni-Promeni isticali za obustavljanje blokada auto puteva. Prethodno je povučen Zakon o eksproprijaciji. 

Savo Manojlović oglasio se danas na Instagram profilu Kreni-promeni gde je naveo da su usvojena oba zаhteva blokade.

Euronews Srbija

 

"Mi ne možemo da nastavimo sa blokadama jer smo dali reč i sopstvenu reč ne možemo prekršiti", rekao je Manojlović.

On je prethodnih dana najavljivao da će biti organizovana "proslava" na Trgu Republike ako se ispune zahtevi, ali je danas istakao: "Ne možemo da pravimo nikakvu proslavu dok ljudi i organizacije koji su s nama učestvovali u ovim blokadama žele da nastave proteste. Mi podržavamo sve vidove protesta i borbe za promenu".

Kako je dodao, želeli su da izmene Zakon o referendumu zato što sada sa sniženim taksama mogu da predlože Narodnoj skupštini zabranu daljeg iskopavanja litijuma u dolini Jadra. "Ono što nam treba je 30.000 potpisa i veliki broj i mreža volontera", rekao je Manojlović. 

Ekološki ustanak traži "proterivanje Rio Tinta"

Međutim, iz Ekološkog ustanka je saopšeno da oni nastavljaju sa blokadama po gradovima Srbije, dok će u Beogradu ponovo na jedan sat biti blokiran auto-put, do ispunjenja osnovnog zahteva "proterivanja Rio Tinta iz Srbije". Član Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je na konferenciji za novinare na Trgu republike, da je osnovni zahtev sa protesta od 11. septembra da se svi ugovori koje su potpisale sve vlasti od 2004. godine sa Rio Tintom pokažu građanima i raskid svih obaveza, "kakve god da su one".

On je pozvao građane da se posle protesta svi upute ka Loznici jer je, kako je rekao, fokus na sednici gradske skupštine Loznice. Na nove proteste pozvao je i Pokret 1 od 5 miliona.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Podsetimo, posle protesta prošle subote predstavnici zeleno-leve koalicije su rekli da dodaju i dva nova zahteva, a to je da ne bude rudnika u Jadru i da se smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić. Pokret Kreni Promeni se nije saglasio sa dodavanjem zahteva, a Savo Manojlović je rekao da bi to razvodnilo proteste.

Vučić: Novi zahtevi političke prirode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao danas da su zahtevi koje su istakli učesnici protesta koji su prethodne dve subote održavani širom Srbije ispunjeni, jer "smo slušali glas naroda". On je naveo da su svi ekološki zahtevi po pitanju Rio Tinta ispunjeni i da su svi saglasni da su novi zahtevi političke prirode.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Mi smo zahteve ispunili, jer smo slušali narod. Slušao sam narod u Gornjim Nedeljicama koji su direktno ugroženi. Mi smo pokazali dobru volju. Čak smo ispunili i neke političke hirove", rekao je predsednik u Novom Sadu, na početku izgradnja fabrike električnih motora japanske Nidek korporacije.

Na pitanje o eventualnom nastavku protesta i predstojećeg vikenda odgovorio je da ga zanima isključivo glas naroda i da ga ne zanima šta pričaju političari.

Povlačenje i izmene zakona, kao i protesti tema su večerašnje emisije Direktno sa Minjom Miletić na Euronews Srbija. Gosti su Savo Manojlović iz inicijative Kreni Promeni, novinarka Ljiljana Smajlović i politikolog Boban Stojanović. 

Komentari (1)

MARKO PETROVIC

11.12.2021 10:17

Nema od protesta ništa, pogledajte vreme.😄

Srbija