Politika

UN pozivaju jemenske Hute da oslobode dva člana osoblja iz pritvora

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

19:23

UN pozivaju jemenske Hute da oslobode dva člana osoblja iz pritvora
UN pozivaju jemenske Hute da oslobode dva člana osoblja iz pritvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jemenski Huti od početka novembra drže u pritvoru dva člana osoblja Uneska i Komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih nacija, potvrđeno je danas u zajedničkom saopštenju ta dva tela UN, a u kojem se apeluje da se njihovi pritvoreni članovi odmah puste.

U saopštenju se ne navode detalji o dve uhapšene osobe, ali zvaničnik vlade u Jemenu rekao je Rojtersu da je reč o lokalnom jemenskom osoblju koje je ranije radilo za američku ambasadu u Sani.

"UN nisu dobile informacije o razlozima ili pravnoj osnovi za njihovo pritvaranje, niti o njihovom trenutnom statusu", poručili su generalni direktor Unesko Odri Azula i Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

SAD su u novembru saopštile da su Huti, koji faktički drže vlast u Severnom Jemenu, pritvorili nekoliko jemenskih državljana, koji su zaposleni u zgradi američke ambasade u prestonici Sani, ne otkrivajući njihov broj.

Ambasada je zatvorena od 2015. godine nakon što su Huti proterali međunarodno priznatu vladu iz Sane krajem 2014, a američka misija od tada deluje iz Saudijske Arabije. Stejt department je pozvao pokret da odmah oslobodi sve jemenske državljane koji rade za SAD, da napusti kompleks ambasade i vrati zaplenjenu imovinu.

Huti, koji u Jemenu ratuju sa vojnom koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija, nisu komentarisali pritvaranja, a njihov vođa kritikovao je SAD zbog toga što su "napustile" lokalno osoblje, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija