Politika

Inicijativa mladih o uručenju spomenice Pandureviću: "Vlada mora prestati sa slavljenjem ratnih zločinaca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2021

-

20:07

Inicijativa mladih o uručenju spomenice Pandureviću: "Vlada mora prestati sa slavljenjem ratnih zločinaca"
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR)u saopštenju je osudila odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije Vinku Pandureviću.

"Podsećamo da je Pandurević pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljenje i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije, dodaje se, "mora prestati sa slavljenjem ratnih zločinaca". YIHR ističe da ministarstva imaju obavezu da budu u službi bezbednosti građana i da poštuju žrtve, a ne da "podmuklo ili otvoreno slave genocid u Srebrenici". 

"Spomenice za odbranu zemlje i spomenike poput onog Mladiću u Njegoševoj u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci. Podsećamo i da je Panudrević 2018. godine učestovao na okruglom stolu o pitanju Kosova kao stručnjak za bezbednost u organizaciji Kancelarije za KiM", navodi Inicijativa mladih za ljudska prava.

Dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju pokazuju, navodi se u saopštenju, da je Pandurević kao komadant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) najkasnije 15. jula 1995. od načelnika štaba ove brigade Dragana Obrenovića "saznao da su na područje Zvornika bezbednjaci Glavnog štaba i Drinskog korpusa VRS,  Ljubiša Beara i Vujadin Popović po Mladićevom naređenju doveli veliki broj zarobljenika".

U saopštenju se podseća da je dokazano je i da je "znao za masovna ubistva na gotovo svim zvorničkim stratištima od Pilice do Branjeva, gde su pogubljene hiljade ljudi", kao i da "postoje dokazi da je bio upoznat sa 'problemima' da se toliki broj zarobljenih preveze, zatoči, strelja i pokopa". Dodaje se da ne postoje dokazi da nije preduzeo ništa "kako bi streljanja Bošnjaka bila sprečena i potom kažnjena".

"Umesto spomenice Panudreviću, Ministarstvo odbrane zajedno sa Ministarstvom zdravlja je i dalje dužno da utvrdi odgovornost za dopremanje velikog broja primeraka publikacije 'Srebrenica - laž jedne epohe' u privremenu kovid bolnicu u beogradskoj 'Štark areni'. Podsećamo da je Evropski parlament u rezoluciji od 16. decembra nedvosmisleno pozvao vlasti u Srbiji da trajno uklone mural Mladiću u Beogradu", zaključuju iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija