Politika

Vučić u Pančevu, predstavljen protivoklopni sistem "kornet"

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2022

-

12:41

Vučić u Pančevu, predstavljen protivoklopni sistem "kornet"
Vučić u Pančevu, predstavljen protivoklopni sistem "kornet" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, gde mu je predstavljen i novi, najmoderniji protivoklopni sistem "kornet", koji je nedavno stigao u Srbiju.


Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem "kornet", ističući da služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova i da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

Ukazali su da "kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "fagot", budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od "fagota" čiji je domet 2,5 kilometara. "Kornet" ima i veću probojnu moć, bolji je od američkog "gavelina", lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru.

"Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećana je borbena moć jedinica", preneli su predstavnici vojske predsedniku Srbije.

Predsednik Vučić poručio je pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije da idu u korak sa najboljim specijalcima u svetu i zahvalio im na požrtvovanosti i ljubavi prema svojoj zemlji. Dodao je da će se država potruditi da još poboljša opremu i da će sve to biti bolje iz godine u godinu.

Oprema Vojske Srbije

Nakon prikaza sposobnosti, predsednik je obišao šatore u kojima je izložena oprema Vojske Srbije - ronilačka, protivoklopna, pešadijsko naoružanje, veračka oprema.


Vučić tokom obilaska najavio i dolazak nemačke firme u Vranje koja će zaposliti 1.000 ljudi, ne otkrivajući njeno ime i predstavnicima Ministrstva odbrane rekao da će Vojska Srbije moći da kupuje neke stvari od te firme.

Prokomentarisao je da je "kornet" mnogo bolji od fagota" i da može da pogodi metu čak na osam kilometara.

Pogledao je dronove, zatim puško-mitraljeze, kao i pušku "Scar" koja je u upotrebi u našoj vojsci i dodao da je to najbolja puška, bolja i od heklera, pregledao je i novu opremu za specijalne operacije, kao i novu ronilačku opremu.

Dodao je da treba da stignu i nova ronilačka odela, kao da će se nabavljati vojni čamci sa niskim gazom za manje reke. Vučić se upoznao i sa najnovijim optoelektronskim uređajima za noćno osmatranje i dao nalog da se nabavi i deo opreme najnovije generacije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Takođe, upoznao se i sa opremom za telekomunikacije izraelskog proizvođača, gde mu je rečeno da nam nedostaju ljudi za rad sa radio relejnim uređajima. Obišao je vojna vozila i naročito pohvalio ruski Uaz i dodao da su jednom prilikom mogli da se prevezu na neko mesto samo Uazom.

Pogledao je i kineska vojna vozila, kao i vojne sanke za sneg i nova vojna odela za sneg.

"Ranije smo pali na manje od 1.000 zolja, kada su se hvalili uništavanjem svoje vojske, dok sada imamo 25.000 zolja", naglasio je Vučić.

Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem "kornet", ističući da on služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova i da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

Srbija spremna na dijalog

Upitanje kakav je stav Beograda po pitanju budućnosti dijaloga i da li je realno očekivati da se on završi do kraja ove godine, predsenik je rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog, ali bez uslovljavanja i naredbi.

"Međutim primetili ste dve stvari ko je pažljivo i na ozbiljan način čitao izjave Aljbina Kurtija. Prvo, rekao je da može dijalog naravno, ali da u centru bude međusobno priznanje. To je bila tačka jedan. Pošto sam shvatio da ne razume o čemu govori, rekao je da su na čistom evropskom putu i da će tražiti prijem u EU, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza. On ne razume šta je potpisati sporazum, a šta biti član“, objasnio je on.


Vučić je izrazio uverenje da je do tog zaključka Kurti verovatno došao čitajući pojedine zapadne medije.

"Srbija se nalazi na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa svim svojim prijetaljima u svetu, Rusiju, Kinu, Indiju, i nastaviće da ih čuva, gaji i baštini“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da je predstojeći referendum prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti.

"A to je pre svega da građani razumeju da će profesionalci sami birati sudije i tužioce bez mešanja politike. To je važna poruka da se Srbija menja“, zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija