Politika

Ministarka spoljnih poslova Nemačke: Za Srbiju je ključno da podrži spoljnu politiku EU i sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

17:45

Ministarka spoljnih poslova Nemačke: Za Srbiju je ključno da podrži spoljnu politiku EU i sankcije Rusiji
Analena Berbok - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je danas da je zbog rata u Ukrajini koji, kako kaže, ima za cilj i podelu Evrope, važno da Evropsku uniju podrže zemlje koje su na putu ka članstvu. Posebno je poručila da bi Srbija trebalo da podrži spoljnu politiku Brisela, a time i sankcije.

U izjavi novinarima nakon sednice šefova diplomatija EU u Luksemburgu, Berbok je prenela da je razgovarano o tome da je u ovom trenutku posebno važno podržati ne samo Ukrajinu, već i sve druge zemlje koje vide svoju budućnost u EU, posebno Zapadni Balkan.

"Srbiji bih poručila ako želite postati članica, čemu težite, ključno je u ovom trenucima podržati spoljnu politiku EU i tako sankcije", zaključila je ona.

Dodala je da isto važi za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje su ovih dana i nedelja pokazale jasno da svoju budućnost vide u EU, a od kojih je većina podržala sankcije EU.

"Ključno je da ne razočaramo zemlje koje vide svoju budućnost u EU i ispunimo naše obećanje o članstvu. To važi pre svega za Zapadni Balkan, posebno za Severnu Makedoniju i Albaniju. Naša je odgovornost da u ovoj polovini godine otvorimo pristupne pregovore sa tim zemljama", poručila je Berbok.

Berbok je kazala i da je imala bilateralni razgovor sa bugarskom koleginicom i da su se saglasile da je najvažnije da u ovoj situaciji započne pristupni proces za Skoplje i Tiranu. Izrazila je nadu da će Bugarska brzo rešiti sva pitanja koja su s tim u vezi otvorena.

 

Preporuka za vas

Komentari (2)

Zivan Oluic

11.04.2022 18:07

Analna Brebok ne odustaje od ličnog "kriga" protivu Serbije. Ima viziju.

Марија

11.04.2022 19:23

Овим Немачка директно исказује непријатељски став према Србији ( што нас нимало не чуди )

Srbija