Politika

Šolc: Rusija vodi imperijalistički rat, neophodno je da se što više zemalja pridruži sankcijama kako bi pomogli Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

14:51

Šolc: Rusija vodi imperijalistički rat, neophodno je da se što više zemalja pridruži sankcijama kako bi pomogli Ukrajini
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa
Euronews TV

Ključni događaji i poruke

  • Nemački kancelar Olaf Šolc stigao je u prvu zvaničnu posetu Beogradu
  • Šolc na decidan način tražio da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije, rekao Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare
  • Važno da građani znaju da se mogu pouzdati u podršku EU, poručio Šolc govoreći o evropskoj perspektivi
  • Šolc je u Beograd došao iz Prištine gde se sastao sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, a iz Beograda putuje u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, posetu nemačkog kancelara Srbiji pratite iz minuta u minut

18.26 Pogledajte izjave Vučića i Šolca i izveštaj novinara Euronews Srbija

Euronews TV

17.33 "Pozicija Srbije je drugačija"

Vučić je odgovarajući novinarima rekao da je odlično razumeo Šolcov zahtev za uvođenje sankcija Rusiji, i napomenuo da je kancelar tražio da se sankcije uvedu što pre.  

"Iskreno i otvoreno sam razgovarao s njim o tome, i o svim našim odlukama u budućnosti, ovakvim ili onakvim, kancelar Nemačke će biti upoznat", rekao je predsednik Srbije. 

Napomenuo je da je Srbija u drugačijoj situaciji i da po pitanju Kosova ima podršku Rusije u SB UN, kao i kada je reč o energentima.

Tanjug/Zoran Žestić

 

17.25 "Poruke o međusobnom priznaju za Srbiju veliko iznenađenje", Šolc: Naš stav dugo poznat

Aleksandar Vučić je rekao da niko nikada u Evropi nije govorio o međusobnom priznanju Srbije i Kosova, i da se to danas prvi put čulo sa konferencije za novinare u Prištini. "Za nas je to veliko iznenađenje", rekao je predsednik Srbije.

Na novinarsko pitanje o porukama iz Prištine, Šolc je rekao da je stav Nemačke po pitanju Kosova dugo poznat i da je rekao nešto što je očigledno. 

17.22 "Pozvao sam lidere da se pobrinu da dođe do malih pomaka u dijalogu"

Šolc je preneo da je sa Vučićem razgovarao i o dijalogu sa Prištinom. "Napredak u dijalogu je nešto što je potrebno. Pozvao sam sve lidere da se pobrinu da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih dogovora, koji bi u celini unapredili normalizaciju odnosa", poručio je on.

Rekao je da Nemačka podržava aktivnosti izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle susreta sa Vučićem, rekao da je Evropa zaokupljena strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine.

17.20 "Važno da građani znaju da se mogu pouzdati u podršku EU"

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Šolc je rekao da će sledeće godine biti dvadesetogodišnjica od odluka u Solunu koje su predvidele evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.  

On je istakao da je važno da građani znaju da se zaista mogu pouzdati u podršku EU. "I to je nešto što će biti važna tema za mene", rekao je Šolc. Najavio je i da će ponovo uspostaviti Berlinski proces.

"Kada je reč o evrointegracijama, podržavamo nastavak svih potrebnih težnji, vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobodu medija. Tu je potreban iskorak. Dobro je što vidimo pravosudne reforme koje su iskorak, a sad moraju da uslede i sledeći koraci", rekao je Šolc.

Tanjug/Zoran Žestić

 

17.12 Šolc: Važno da se što više zemalja pridruži sankcijama

Važno je da se što veći broj zemalja priključi sankcijama Rusiji, jer pored isporuke naoruižanja, to pomaže Ukrajini da sama brani svoju suverenost, poručio je Šolc na konferenciji za novinare.

"Svi smo zaokupljeni strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine. Imamo već veliki broj ljudskih žrtava. Uništeni su gradovi i sela. Imamo velike gubitke u vojskama obe zemlje. Ovo je strašni i besmisleni rat za imperijalističku viziju Rusije. Važno je da zajedno pokažemo solidarnost i da pomognemo Ukrajini da se brani protiv ovog napada", rekao je Šolc.

17.03 Vučić: Šolc je na decidan i oštar način tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je danas da je nemački kancelar Olaf Šolc je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske federacije i da podrži restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije.

"Ja sam govorio o našoj poziciji, o specifičnosti situacije i oko KiM i energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Rusijom", rekao je Vučić nakon sastanka sa Šolcom u Beogradu.

Vučić je dodao i da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, ne samo da razume i čuje i želi da sasluša, već želi da postoji stvarna suština proširenja na Zapadni Balkan a ne da to bude kupovina vremena.

"Razgovarali smo o tome što to znači. Srbija će mnogo brže morati da napraduje po pitanju vladavine prava, demkratizacije društva i svega što je važno na putu ka EU i to će moći da se ceni već do kraja godine i kroz rad nove vlade", rekao je on. Opširnije u posebnom tekstu.

RTS/Printscreen

 

16.33 Nemački mediji: Očekuje se još jasnija Šolcova poruka o sankcijama Rusiji

Poseta Šolca ima za cilj da usporenu evropsku perspektivu preuzme u svoje ruke, ocenjuju nemački mediji. Javni servis ARD ukazuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće imati puno vremena za razgovore sa Šolcom, pošto kancelar ostaje svega tri sata u Beogradu, ali navodi da je Srbija pred velikim izazovima zbog, kako kažu, "špage između EU i Rusije".

"Dojče vele" navodi da je stav nemačke vlade da evropska perspektiva nije važna samo za bezbednost regiona, već i za EU. Inače, taj medij podseća da će 22. juna Bundestag odlučiti o produženju mandata nemačkim vojnicima u Kforu. Takođe, ukazuje se da je dijalog Beograda i Prištine zastao, pa je Šolc početkom maja pokušao da organizuje sastanak predsednika Vučića i Aljbina Kurtija, ali da taj sastanak nije doneo napredak. Kada je reč o sankcijama EU prema Rusiji mediji očekuju da će kancelar još jasnije uputiti svoju poruku.

Tanjug/Zoran Žestić

 

16.23 Plenarni sastanak delagacija pa obraćanje medija

Nakon tet a tet susreta Vučića i Šolca planiran je plenarni razgovor delegacija Srbije i Nemečke, a nakon toga oko 16.50 dvojica lidera obratiće se medijima. Šolc će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

16.17 Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija iz Palate Srbija

Euronews TV

15.56 Vučić Šolcu: Dobro došli u Srbiju, radujem se susretu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dočekao nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu, poželo mu je dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg susreta.

"Dobo došli u Srbiju, savezni kancelaru! Radujem se današnjem susretu i prilici da razgovaramo o temama od interesa za obe zemlje", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnosrbijeav", uz fotografiju dočeka na aerodromu "Nikola Tesla".

15.36 Svečani doček Olafa Šolca ispred Palate Srbija u fotografijama

15.29 Tet a tet sastanak Vučića i Šolca

Nakon svečanog dočeka sledi tet a tet sastanak Vučića i Šolca, a zatim i sastanak dveju delegacija. Planirano je obraćanje medijima kancelara Nemačke i predsednika Srbije.

Tanjug

15.24 Svečani doček ispred Palate Srbija

Za nemačkog kancelara priređen je svečani doček ispred Palate Srbije uz gardu i intoniranje himni Nemačke i Srbije.

Šolca su ispred Palate Srbije dočekali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

RTS/Printscreen

 

15.00 Olaf Šolc sleteo na beogradski aerodrom

Nemački kancelar Olaf Šolc sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni su se uputili ka Palati Srbija. 

Tanjug

14.50 Šesti nemački zvaničnik u Srbiji za tri meseca: Pogledate prilog Euronews Srbija 

Euronews

14.47 Šolc iz Prištine: Pristupni proces Balkana ponovo je u fokusu, zemlje EU koje su bile uzdržane sada su pozitivnije

Najavio je da će na jesen ponovo oživeti Berlinski proces, i da će lidere regiona pozvati na sastanak u Berlin. Posebno je naglasio da region mora da napreduje u stvaranju zajedničkog tržišta. Rekao je da će se zalagati u EU za podsticanje pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, ističući da je važno da EU pokaže da ozbiljno želi pristupni proces i da svi imaju realnu šansu koji se trude da ispune uslove.

Naglasio je da je stav cele nemačke vlade da treba podržati pristupni proces EU na Zapadni Balkan, i dodao da će sve učiniti na tom polju, ali da najviše zavisi od samih zemalja regiona. Preneo je da je video da je u Evropi pristupni proces Balkana ponovo u fokusu, i da su sada neke zemlje, koje su do skoro bile uzdržanije, pozitivnije prema približavanju zemalja regiona EU. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

14.45 Lazarević: Posetu treba posmatrati kao otvaranje vrata Srbiji

Milena Lazarević iz Centra za evropske politike u razgovoru za Euronews Srbija o očekivanjima od posete Olafa Šolca Beograda ističe da je najvažnije što je ovo prva zvanična poseta novog nemačkog kancelara Srbiji. Iako su Šolcova poseta i reč pritisak gotovo postali sinonimi, Lazarević kaže da to zapravo treba posmatrati kao otvaranje vrata Srbiji.

"Sada je važno razumeti da sve to što mi nazivamo pritiscima i što se nezgrapno tako definiše kod nas, ustvari jeste otvaranje vrata Srbiji, suštinski jedan kontinuirani angažman i pokušaj da se naša zemlja zadrži na evropskom putu. Jer, nemoguće je da jedna zemlja koja toliko želi da uđe u EU i zadrži taj put koliko god je to moguće, u ovom trenutku kada cela Evropa staje na jednu stranu, ide na drugu", kaže 

14.40 Nemačka diplomatska ofanziva ka Srbiji

Šest diplomatskih susreta u tri meseca. Tako izgleda bilans sastanaka srpskih zvaničnika sa nemačkim. Ofanzivu je početkom marta pokrenula ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. U svojoj prvoj poseti Beogradu kao šefica diplomatije otvorila je već poznate teme - dijalog sa Prištinom i rat u Ukrajini. O sankcijama kojih je u martu bilo upola manje nego sada, govorilo se indirektno. Direktno, o očekivanjima Srbije da deli vrednosti i stavove Evropske unije. Sa sličnim porukama dva meseca kasnije dolazi još jedna članica vlade, ministarka odbrane Kristin Lambreht. 

14.36 Pogledajte emisiju Euronews veče o poseti nemačkog kancelara Srbiji

Euronews

14.35 Šta Srbija može da očekuje o nemačkog kancelara?

Analitičari već danima govore o tome koje će sve poruke Šolc doneti u Beograd. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović istakao je značaj ove posete za Srbiju i naveo da ona neće biti duga, ali će biti, kaže, svakako sadržajna. On je naveo da svi zvaničnici koji dolaze iz zemalja Evropske unije stalno potenciraju očekivanja da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom, odnosno da se na praktičnom planu pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji. 

Izvor Dojče velea navodi i da Šolc teži da dobro pripremi samit Berlinskog procesa koji će se verovatno održati u avgustu: "Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Šolc više ide ka konkretnim rešenjima. Stalo mu je da taj samit ne bude samo skupo putovanje, nego da se dođe do konkretnih rešenja". Detaljnije o očekivanjima od Šolcove posete pročitajte u posebnoj vesti.

14.31 Bodo Veber za Euronews Srbija: Berlin ima jasnu poziciju, očekuje da se okonča "sedenje na dve stolice"

Član Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber rekao je za Euronews Srbija da Nemačka ima jasnu poziciju i da zaista očekuje da se okonča politika sedenja između dve stolice, i da se Srbija makar delimično pridruži sankcijama Rusiji.

"A na drugoj strani, rekao bih da je to što se na pres konferenciji možda i može interpretirati kao blaži odnos prema Srbiji delimično u vezi s time što je u Nemačkoj Vlada još nova i što tek razrađuje politiku i političku strategiju prema Srbiji", dodao je. Detaljnije o analizi Vebera pročitajte u posebnoj vesti. 

14.27 Šolcova poseta Prištini u fotografijama

14.23 Šta je Šolc poručio Beogradu iz Prištine: Dva ključna pitanja - sankcije i priznanje

Osnovne poruke koje nemački kancelar poslao pri poseti Pritšini jesu da se dijalog mora nastaviti i završiti međusobnim priznanjem jer je "nemoguće da dve države budu članice Evropske unije, a da se međusobno ne priznaju". Šolc je govorio i o evropskoj integraciji Kosova, ali nije rekao da li daje podršku inicijativi "Otvoreni Balkan". Ipak, govorio je o sankcijama Rusiji.

Kako je rekao, ko želi u EU mora da prihvati čitav režim koji je vezan za Uniju, što znači sve sporazume, stavove o demokratiji, otvorenosti društva, zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija prema Rusiji.

Kancelar je istakao da ruska agresija na Ukrajinu zahteva jasno pozicioniranje, a detaljnije o poseti Šolca Prištini pročitajte u posebnoj vesti. 

14.20 Na Šolcovoj agendi u Prištini samo jedan susret

Nemački kancelar pre dolaska u Beograd, posetio je Prištinu gde je održao sastanak sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem koji ga je i dočekao na aerodromu, javlja dopisnica Euronews Srbija Anđelka Ćup. Sastanak sa Kurtijem bio je jedini planirani susret na Šolcovoj agendi u Prištini. 

14.11 Poruke nemačkog ambasadora uoči posete Šolca

Uoči posete kancelara Šolca, ambasador Nemačke u Beogradu Tomaš Šib istakao je da je najvažnije da Srbija, kao zemlja kandidat, "rame uz rame" sa EU brani zajedničke vrednosti. Govoreći za "Politiku" o sankcijama Rusiji, Šib je rekao da se Srbija kao kandidat za članstvo u EU obavezala da se priključi spoljnoj politici EU.

"Srbija se već priključila sankcijama protiv Belorusije i podržala je odluke Generalne skupštine UN u pogledu napadačkog rata protiv Ukrajine, kojim se krši međunarodno pravo. To su bili značajni koraci. Sada je bitno da se preuzimaju i drugi stavovi EU", rekao je on. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

14.06 Kako će izgledati poseta Beogradu

Kada je reč o poseti Beogradu, planiran je doček kancelara Nemačke na Aerodromu Nikola tesla, a zatim i ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija. Zatim će uslediti tet a tet razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kancelara Šolca i plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke. Planirane su izjave za medije, a analitičari već danima govore o tome koje će sve poruke Šolc doneti u Beograd. 

14.00 Šolcova tura po regionu i ključne teme

Šolc će je uoči Beograda danas posetio Prištinu, a zatim putuje Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku. U saopštenju iz kabineta kancelara koje je preneo Dojče vele, navodi se da će ključne teme putovanja Šolca na Zapadni Balkan biti evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženje bilateralnih blokada. Osim toga, kako se dodaje, centralna tema biće dalja zajednička reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine. 

Komentari (2)

Adolf

11.06.2022 14:04

Kako bi Hitlerov potomak definisao ratove koje su oni, GB, F i USA vodili u prošlom i ovom veku? Da li postoji reč za to?

Mikula

11.06.2022 19:51

Dok ceo normalan svet daju podršku suverenoj državi Ukrajni.... mi fanatici podržavamo agresorsku Rusiju. Jadan naš narod u ovoj državi ... jer oduvek smo pogrešno procenili i pogrešili stranu.

Srbija