Politika

Bilčik: Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu, lopta je sada u rukama novog rukovodstva

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

20:51

Bilčik: Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu, lopta je sada u rukama novog rukovodstva
Bilčik: Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu, lopta je sada u rukama novog rukovodstva - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju Srbije EU, da je to jasan i nepromenjen stav.

On dodaje da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratim reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

"Ukupna brzina napretka Srbije ka EU će zavisiti od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije, kao i od normalizacije odnosa sa Rusijom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji", poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji, Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su "bili prisutni i na početku pristupnih pregovora", a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretaka na putu Srbije evrointegracija.

"Izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka"

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

"EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strane političke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne ustranu", poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandmana, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

"Postoji jasan put za napredak Srbije ka EU. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade", zaključio je Bilčik.

Lenarčić: Srbija pokazala posvećenost EU vrednostima

Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić pozdravio je objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji i poručio da je Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodsvom i Vladom na daljim koracima u pristupanju zemlje EU.

AP/Francisco Seco

 

”Napredak koji je Srbija napravila u procesu reformi dozvolio nam je otvaranje prvog kalstera od četiri poglavlja koji se odnosi na Zelenu agendu i održivo povezivanje. To je važan signal za Srbiju koji potvrđuje da EU pozitivno odgovara na napredak u reformama, ali to šalje i važnu poruku pojačanog angažmana EU na Zelenoj agendi što je na dobrobit svih građana”, poručio je Lenarčić.

On je pred poslanicima Evropskog parlamenta pozvao na nastavak nastavak reformskog momentuma u Srbiji i izneo očekivanja EK da će Srbija pokazati opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava kao i u dijalogu sa Prištinom.

”Obe tačke su suštinske važnosti i odrediće ukupnu brzinu napretka Srbije na putu pristupanja EU”, kaže Lenarčić.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Pred debatu o izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu, Lenarčić je ukazao da Srbija mora da ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, brobe protiv korupcije i orgnizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Lenarčić je pozdravio i nedavni sporazum o mapi puta za sprovođene dogovora o energetici između Beograda i Prištine i ocenio da je to ”važan ste napred koji bi trebalo da odblokira razgovore o drugim otvorenim pitanjima”.

”U trenutnom geopolitičkom kotekstu Srbija je pokazala svoju posvećenost EU vrednostima usklađujući se sa EU deklaracijama i podržavajući relevantne UN rezolucije o Ukrajini. Sada očekujemo od Srbije da nastavi da pokazuje ovu posvećenos i ubrza napore u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujuci deklaracije i restriktivne mere, a u skladu sa EU Srbija pregovarčkim okvirom”, zaključio je Lenarčić.

Evropski komesar je naglasio važnost smanjivanja zavisnosti Srbije od ruskog gasa i poručio da će EU, kao ”najvažniji politički i ekonomski partner Srbije” nastaviti da podržava zemlju ekonomski oporavak zemlje i pomoći u obezbeđivanju energenata i hrane.

 

Komentari (0)

Srbija