Politika

Varheji: Srbija važan partner, da se uskladi sa stavovima EU

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

18:42

Varheji: Srbija važan partner, da se uskladi sa stavovima EU
AP/Hektor Pustina - Copyright AP/Hektor Pustina

veličina teksta

Aa Aa

Komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je danas u Evropskom parlamentu da je Srbija privredno i politički važan partner Evropske unije i da računaju na Srbiju kao na iskrenog partnera koji će zajedno sa njima braniti evropske vrednosti.

"U sadašnjem geostrateškom i političkom kontekstu jasno je da Srbija treba da poveća svoje napore kako bi se uskladila sa stavovima spoljne politike Evropske unije uključujući i sankcije protiv Rusije. Od početka konflikta ovo usklađivanje sada je važnije nego bilo kada pre", rekao je Varheji tokom debate o proširenju EU ka Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu.

On je rekao da EU želi da pomogne Srbiji i da odgovori na svoje izazove, uključujući tu i energetsku bezbednost.

Varheji je ocenio i da je što se tiče vladavine prava Srbija napredovala, posebno što se tiče pravosuđa i borbe protiv korupcije i da je u tom smislu postignuta ravnoteža. On je naveo da je energetska kriza izazov za Zapadni Balkan kao i za EU, i da je zato Unija uključila region u svoju politiku i delovanje.

"EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkom kupovanju gasa, LNG i hidrogena. Srbija i Severna Makedonija su se već uključile prvom regionalnom sastanku za jugoistočnu Evropu", rekao je Varheji.

Takođe, najavio je da je plan Unije, preko evropskog plana REPowerEU, da reducira zavisnost Unije i Zapadnog Balkana od ruskog gasa.

"Moramo još više da smanjimo zavisnost Balkana od ruskog gasa i to je hitan zadatak. Zato radimo na šemi za spas za ceo zapadnobalkanski region", rekao je on.

Komesar je predložio fondove za kratkoročne, srednjoročne i dugoročne potrebe za pomoć u energetskoj krizi.

"Prve mere predviđaju budžetsku pomoć za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise. Ove mere treba da budu od pomoći već ove zime. Druge će podržati diversifikaciju energetskog snabdevanja preko gasa i struje i mogućnosti za skladištenje na terminalima za tečni gas LNG", objasnio je Varheji.

On je dododa da se predviđaju i manji energetski projekti za obnovljivu energiju i mere za energetsku efikasnost. Srednjoročne mere se sastoje od investicija koje doprinose energetskoj tranziciji i bezbednosti, najavio je Varheji.

Varheji se zadržao i na problemu migracija. To je za EU oblast u kojoj mora brzo da se radi a EU, kaže komesar, su dobrodošli oni koji dolaze preko legalnih puteva dok vrata nisu otvorena za neregularne ulaske.

"Unija mora da zaštiti svoj azilantski sistem. Moramo takođe da se borimo protiv šverca i kriminalne aktivnosti", rekao je on.

U ovoj oblasti, kaže Varheji, EU neće da ostavi Zapadni Balkan da se sam bori sa migracijom i obećava da će Unija da pomogne i politički i finansiski. On najavljuje da će za 60 odsto da se povećaju fondovi za migrantsku krizu u periodu između 2021. godine i 2024. godine, a to znači više od 350 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija