Politika

DS: Suspenzija učenika tokom disciplinskog postupka nije dobro rešenje i može da ima štetne posledice

Komentari

Autor: FoNet

13/12/2022

-

10:59

DS: Suspenzija učenika tokom disciplinskog postupka nije dobro rešenje i može da ima štetne posledice
DS: Suspenzija učenika tokom disciplinskog postupka nije dobro rešenje i može da ima štetne posledice - Copyright Wikipedia/ThecentreCZ

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska stranka (DS) pozdravila je danas odluku Radne grupe za prevenciju nasilja u školama da prihvati predlog da se ograniči trajanje disciplinskog postupka i ocenila da suspenzija učenika tokom postupka nije dobro rešenje i može da ima štetne posledice.

"Problematični učenici suspenziju iz škole mogu da shvate kao nagradu, a ne kao kaznu. U tom periodu, učenici bi pola radnog dana umesto u školi verovatno provodili na ulici, a vaspitno-obrazovna funkcija škole bi bila izgubljena", ukazala je DS u saopštenju.

Prema mišljenju DS, tu meru ne treba uvoditi ili je treba primenjivati samo u ekstremnim slučajevima.

Odbor DS za obrazovanje zatražio je od Mnistarstva prosvete da obezbedi za svaku školu profesionalno obezbeđenje i video nadzore na ulazu škole i u hodnicima, navodeći da se nasilje neretko preliva iz ulice u školu i da je zbog toga neophodno imati punu evidenciju ko je i kada ulazio i napuštao školu.

Demokratska stranka podsetila je da je prethodnih dana predložila niz mera za sprečavanje nasilja u školama - skraćenje disciplinskog postupka, vođenje kartona sa disciplinskim merama za svakog učenika, mentorska obuka za svakog mladog nastavnika i učitelja, kao i uključivanje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga u rad sa problematičnom decom.

Podsetimo, Radna grupa za prevenciju nasilja u školama juče je održala drugi sastanak na kome se raspravljalo o predloženim merama, a kao rok za njihovo usaglašavanje dat je 19. decembar. 

Najveći broj izmena predloženih od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, koji je predsedavao sastanjku, odnosi se, na povećanje broja stručnih sardnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplninski postupak, pitanje pojačanaog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Profesor pedagoških nauka Goran Vilotijević ocenio je da su za prevenciju nasilja u školama potrebne mere koje će trajno rešiti problem, kao i da neki predlozi sindikata prosvete Radnoj grupi nisu dovoljno efikasni, jer samo trenutno ublažavaju situaciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija