Politika

Tužilac Stefanović podneo Povereniku DVT zahtev za zaštitu "od nedozvoljenog uticaja nekih medija i političara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2023

-

11:56

Tužilac Stefanović podneo Povereniku DVT zahtev za zaštitu "od nedozvoljenog uticaja nekih medija i političara"
Nenad Stefanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je danas Povereniku Državanog veća tužilaca za samostalnost tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji, kako je naveo, već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

"Za samo četiri dana u tim medijima objavljeno je više od 50 spornih tekstova kojima se drastično ugrožava samostalnost u radu kako Višeg javnog tuzilaštva u Beogradu kao državnog organa, tako i lično Stefanovića, zbog čega zahteva hitnu i odlučnu reakciju Poverenika DVT za zaštitu samostalnosti", navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva. 

Stefanović je, kako se dodaje, ukazao da deo medija u dužem vremenskom periodu vodi otvorene napade na VJT u Beogradu i njega lično, a "poslednji napad koji je i dalje u toku, započeo je 23. februara 2022. godine".

Podsetimo, hapšenje šestoro osumnjičenih za malverzacije u EPS-u, kojima je ovo preduzeće oštećeno za više od sedam miliona američkih dolara, palo je u drugi plan nakon što je zamenica tužioca Bojana Savović, koja je radila na ovom slučaju, dan nakon hapšenja osumnjičenih premeštena u drugo odeljenje. 

Iz Višeg javnog tužilaštva saopštili su da se godišnji raspored poslova iskorišćava u političke svrhe i za lične interese, te da se zaboravlja činjenica da odluke o hapšenju, donosi javni tužilac i da ne znaju zašto Savović taj predmet naziva svojim. Savović je prethodno navela da joj je oduzet predmet na kojem je radila godinu i po dana i koji najbolje poznaje i napomenula da joj se ovo nije dogodilo za 20 godina karijere. 

Dan nakon što je objavljena informacija da je tužiteljka Savović premeštena, ispostavilo se da je i druga zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je radila na slučaju EPS-a, iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena u Odeljenje za opšti kriminal. Za deo stručne javnosti ovakav potez javnog tužilaštva je, u najmanju ruku, krajnje neuobičajen. Sa druge strane Ministarstvo pravde je slučaj ocenilo kao medijski napad na Više javno tužilaštvo. 

Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže za Euronews Srbija da je su u ceo slučaj ušli politički subjekti i da smatra da ova situacija predstavlja ugrožvanaje samostalnosti kako Višeg javnog tužilaštva, tako i tužioca Nenada Stefanovića. Prema njegovim rečima, i laička i stručna javnost su decidirano rekle da u čitavom slučaju nema ničega nezakonitog niti protivpravnog, niti da se govori o tome da je bilo ko izašao iz domena svojih ovlašćenja. Lazović naglašava da je godišnji raspored uobičajena stvar u tužilaštvu i da se to u praksi često dešava. 

Tužiteljka Bojana Savović odbacuje optužbe da se ovim slučajem vrši politički pritisak na Više javno tužilaštvo.

"Ne mislim da je ovo bilo kakav politički pritisak, mislim da je ovo isključivo kadrovsko pitanje, pitanje javnog tužioca Nenada Stefanovića i ne znam zašto reakciju kolega, pritisak javnosti i građana doživljava kao politički pritisak. To je prosto samo želja naroda da imaju normalno Tužilaštvo u normalnoj zemlji", isitiče ona. 

 

Komentari (0)

Srbija