Politika

Oglasio se CIK u Prištini: Sve spremno za izbore na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

14:45

Oglasio se CIK u Prištini: Sve spremno za izbore na severu KiM
Izbori na Kosovu - Copyright AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Centralne izborne komisije u Prištini Krešnik Radonići izjavio je da je sve spremno za vanredne izbore koji se sutra organizuju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Radonići je pozvao građane na severu Kosova i Metohije da iskoriste svoje glasačko pravo i na taj način, kako je rekao, "izaberu svoje legitimne predstavnike i izgrade demokratske institucije".

Na izborima u četiri opštine na severu KiM, od 10 kandidata za gradonačelnike iz srpske zajednice je samo kandidatkinja za predsednicu opštine Zvečan Slađana Pantović.

Kandidati u izbornoj trci su Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidati.

Glasanje će se u 13 biračkih mesta održavati u kontejnerima koji su pre nekoliko dana dopremljeni u blizinu opština na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista koja je do sada dobijala najveće poverenje birača na severu odlučila je da bojkotuje izbore jer Priština nije ispunila uslove zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije.

Osmani pozvala Srbe da glasaju

Kosovska predsednica Vjosa Osmani pozvala je danas građane da izađu na lokalne izbore, i poručila da im je bezbednost "zagarantovana", kao i da prištinske institucije "čine sve da izbori budu slobodni i pošteni".

Navela je da "razume" da su mnogi bili "meta pretnji i zastrašivanja" koje su, kako tvrdi, poslednjih nedelja upućivale "kriminalne elite koji podržava Beograd".

"Vaše učešće na izborima će poslati snažnu poruku onima koji žele da vas zastraše i ugnjetavaju, da neće moći da vas ućutkaju i da će funkcioneri koje izaberete služiti vama i interesima svih građana opštine", navela je Osmani.

Ona je trenutak u kojem se izbori odvijaju ocenila kao "važan za demokratiju”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija