Politika

Žiofre: Vreme je da se bude hrabar i preduzmu koraci na ubrazanju EU puta

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

19:31

Žiofre: Vreme je da se bude hrabar i preduzmu koraci na ubrazanju EU puta
Žiofre: Vreme je da se bude hrabar i preduzmu koraci na ubrazanju EU puta - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Deseta godišnica prEUgovora obeležena je danas u Beogradu, a tom prilikom šef delegacije EU Emanuele Žiofre naglasio je da je sada trenutak da se bude hrabar i da se preduzmu koraci da Srbija ubrza put evropintegracija.

Na konferenciji kojom se obeležava deseta godišnjica prEUgovora - koalicije organizacija civilnog društva koje nadgledaju reforme vladavine prava u Srbiji u okviru procesa evropskih integracija, Žiofre je naglasio i da vladavina prava ostaje glavni stub EU inegracije Srbije.

"Ostajemo u potpunosti privrženi integraciji ZB - uključujući i Srbiju u porodicu evropskih naroda, naglasio je Žiofre koji je na konferenciji govorio i o značaju slobode izražavanja i slobode medija, kao jednog od važnih stubova demokratije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Podsetio je da je Srbija usvojila medijsku strategiju i akcioni plan i dodao da se raduju blagovoremenom usvajanju i sprovođenju podzakonskih akata.

"Sva druga pitanja koja treba da se odrade i sve to treba da se desi sada kada proširenje ulazi u specifičnu fazu gde se mnogo više pažnje posvećuje državamma kandidatima. Ovo je trenutak da se bude hrabar da se preduzmu koraci da Srbija ubrza put na stazi EU integracija", rekao je Žiofre.

Ambasador je naglasio da je EU tu da pruži finansijku pomoć pravosuđu i da će nastojati da prati uskladnjenost reformi sa evoropskim standardima, da bi postigla ciljeve u pregovorima.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ministarka za evropske intgracije Tanja Miščević je između ostalog navela da Srbija 23 godine nastoji da napravi značajan napredak u različitim procesima i taj napradak svako će reći da je nedovoljno brz.

"Svi bismo želeli brže, ali ako uzmemo za primer reformu pravosuđa, to nije zakon, to nije čak ni usvajnaje ustavnih amandmana ni zakonskih i pozakonskih akata. To je promena svesti, to je profesilonalizcija, izgradanja integriteta svih onih koji učestvuju u tom procesu", rekla je ona.

Dodala je da na to ne treba da čekamo vekovima. 

"Ne tražim ni opravdanje u tom segmentu, ali bih volela da svi zajedno učestvujemo u tome i organizacije civilnog društva koje su važan segment za poces integracija - od početka i dobijanja statusa kandidata i otvaranja pregovora", rekla je ona i naglasila da je važno da se međusobno čuju. 

"Poenta je da nema procesa EU integracija ako u njemu ne učestvuje celo društvo", rekala je ona i pozvala organizacije civilnog društva da budu objektivne, ali i kritične i pohvale nešto ako država dobro uradi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija