Politika

Obradović: Prelazna, tehnička vlada najbolja ideja

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2023

-

15:33

Obradović: Prelazna, tehnička vlada najbolja ideja
Boško Obradović - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Ideja prelazne, tehničke Vlade koja bi vodila Srbiju nakon ostavke Ane Brnabić – demokratsko je i mirno rešenje aktuelne političke krize u Srbiji, ocenio je danas lider Dveri i narodni poslanik Boško Obradović, ocenivši da snažno protivljenje koje su iskazali Ana Brnabić i Aleksandar Vučić svedoči da je to ispravna ideja.

Obradović u pisanoj izjavi naveo da predlog lidera Dveri, Zavetnika, Novog DSS i POKS, o formiranju prelazne vlade "sve više dobija na pažnji i podršci u opozicionim redovima".

"Da se radi o ispravnoj ideji svedoči i snažno protivljenje koje su iskazali Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. Njihovo protivljenje je razumljivo jer jedino prelazna Vlada garantuje slobodu medija i poštene izbore, a vlast beži od toga", naglasio je Obradović.

Ističući da je prelazna vlada demokratska praksa koja je do sada primenjena u brojnim evropskim državama, Obradović navodi da su prelazne i tehničke vlade u kriznim situacijama formirane u Austriji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.

On je odbacio "režimske spinove da je prelazna Vlada pokušaj opozicije da dođe na vlast bez izbora" navodeći da se ona formira u dogovoru vlasti i opozicije i da do nje drugačije nije moguće doći, a može se formirati "kao koncentraciona, u kojoj će učestvovati predstavnici svih parlamentarnih poslaničkih grupa u aktuelnom skupštinskom sazivu, ili kao nestranačka".

"U oba slučaja ona se formira u parlamentu na osnovu dogovora vlasti i opozicije, odnosno glasovima apsolutne većine narodnih poslanika. Na taj način ta vlada dobija puni legitimitet da omogući slobodu medija i poštene izbore u roku od 6-12 meseci, što je njen glavni zadatak, a onda neka bolji pobedi na izborima", poručio je Obradović.

On je ocenio da bi prelazna vlada "imala i drugi prioritetan zadatak - donošenje hitnih mera u oblasti medijskih i prosvetnih reformi u cilju prevencije nasilja u društvu".

"Ne vidim ko dobronameran ne bi podržao jedno ovako mirno i demokratsko rešenje aktuelne političke krize koje nesumnjivo vodi ka slobodnim izborima na kojima svako može da kandiduje svoju politiku, a građani dobiju priliku da se slobodno izjasne bez pritisaka i ucena", naveo je u pisanoj izjavi lider Dveri Boško Obradović. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija