Politika

Predstavnici Srba sa Kosova razgovarali sa predsednikom: Spremni smo na kompromis, ali to ne vidimo kod Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

13:52

Predstavnici Srba sa Kosova razgovarali sa predsednikom: Spremni smo na kompromis, ali to ne vidimo kod Prištine
goran Rakić, predsednik Srpske liste - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su predstavnici Srba sa Kosova  upoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa situacijom na terenu i sa kojim problemima se građani suočavaju kao i da su zamolili predsednika da uloži svoj autoritet da Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu što pre pušteni kući. 

On je posle razgovora sa predsednikom rekao da su mu pokazali snimke na kojima se vidi da uhapšeni nisu ugrožavali vojnike Kfora, kao i da su preneli predsedniku da je sutuacija otežana nakon upada specijalnih snaga kosovske policije.

"Važno da smo doneli snimke na kojima se jasno vidi da uhapseni Radoš Petrović i Obrenović nisu učesvovali i nisu ugrozili Kforove vojnike. To se vidi na snimku da pružaju pasivan otpor", rekao je Rakić.

On je naveo da su zamolili predsednika i direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da ulože autoritret i kod međunarodnih predstavnika i da utiču da budu što pre pušteni kući. 

"Tažili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda na severu koji su učestvovali na protestima ove i prošle godine", rekao je Rakić.

Kaže i da su ponovili da su Srbi spremni na kompromis, ali da ne vide to od strane Prištine 

"Ono što smo ponovili to su naši zahtevi koje smo izneli Lajčaku i Eskobaru da se ZSO mora što pre formirati, a statut usvojiti od strane Prištine, Beograda i EU", rekao je Rakić.

Milović: Građani nastavljaju proteste

Bivši predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas da su obavestili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građani nastavljaju proteste na Kosovu.

"Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan i po kiši i po suncu, naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Građani, odnosno radnici naših lokalnih samouprava evo već 17. dan ne mogu na svoja radna mesta, naša deca, njihove škole su i dalje ograđene bodljikavom žicom", rekao je Milović u svom obraćanju u Predsedništvu Srbije. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Milović je rekao da je tačno ono što je rekao predsednik Srpske liste Goran Rakić - da jesu za deeskalaciju, za mirno rešenje, za kompromise, ali i da je potrebno prethodno da se odradi ono što je već i zahtevano i rečeno i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i Specijalnom izaslaniku Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku. 

"Da se oslobode opštinske zgrade, da se naši radnici vrate i pruže uslugu svojim građanima, da specijalne jedinice napuste objekte jer u Zvečanu recimo nema ni jednog radnika niti je tamo nelegalno, nelegitimno izabrani gradonačelnik, oni su i dalje prisutni i ono što je bitno i važno - da se oslobode dakle naši sugrađani Radoš Petrović i Dušan Obrenović  kao i da se, što je rekao gospodin Rakić, prestane sa terorom, da se prestane sa zastrašivanjem naših građana koji su mirno, kažem mirno, protestvovali u opštini Zvečan i ostalim opštinama na severu", rekao je Milović. 

Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Srđan Vulović, Zoran Todić i Milan Radoičić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija