Politika

Cvijić: Vulinova stranka menja teze kada tvrdi da su sankcije "napad na Srbiju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2023

-

16:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što se direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin našao na meti sankcija američkog ministarstva finansija, politički akteri u Srbiji na različite načine su reagovali na tu odluku – predstavnici opozicije ponovo traže njegovu ostavku, a predsednik Vučić tvrdi da su mere protiv Vulna preduzete zbog njegovog odnosa prema Rusiji. 

Odmah posle objavljivanja odluke o sankcijama, stranka Aleksandra Vulina je izdala saopštenje u kojem je navela da je uvođenje sankcija Vulinu "novi direktni napad na Srbiju i srpske institucije". Ovakve tvrdnje Vulinove stranke Srđan Cvijić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku vidi kao zamenu teza.

"Na to se može primeniti poznata izreka da je nacionalnizam, i pozivanje na državu u ovom kontekstu 'poslednje utočište hulja'. Dakle, ne sankcioniše se Srbija, već Aleksandar Vulin. Ovo se inače eksplicitno i navodi u samoj odluci američke vlade da se sankcije protiv Vulina uvedu. Institucije kojima Vulin trenutno rukovodi, ili one kojima je rukovodio u prošlosti, nisu predmet sankcija. To se eksplicitno navodi", rekao je Cvijić za Euronews Srbija. 

Smatra da bi Vulin zbog ovoga trebalo da bude momentalno smenjen i da bi tužilaštvo moralo da pokrene istragu na osnovu navoda američkog ministarstva.

"Jedino tako će se otkloniti svaka sumnja da je država Srbija na neki način umešana u navedene kriminalne operacije. Sve drugo, neozbiljni navodi o kokainu u Beloj kući, su jeftino politikantstvo koje možda kratkoročno štiti interese vlasti u Srbiji, ali dugoročno ugrožava nacionalne interese Srbije", rekao je Cvijić. 

Upitan o tome da li je položaj srpske bezbednosne zajednice u međunarodnim krugovima ugrožen, naveo je da je ovo jasna poruka vlastima u Srbiji da bi Vulin trebalo da bude smenjen i da rukovodeća osoba u BIA ugrožava interese države.

Podsetimo, američko ministarstvo finanasija sankcionisalo je Aleksanra Vulina saopštivši da su "njegovi postupci unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji".

"Ova dela uključuju korišćenje njegovog ovlašćenja za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne funkcije da podrži Rusiju, omogućavajući ruske maligne aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalje širenje uticaja u regionu", navodi se u obrazloženju sankcija.

Američka ambasada u Beogradu je u objavi na Tviteru navela da ta akcija nije usmerena ni na jednu od institucija Republike Srbije.

"SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu", navela je ambasada SAD. 

Vučić: Vulinu uvedene sankcije zbog odnosa prema Rusiji

Prethodno je na vest o sankcijama koje su uvedene Aleksandru Vulinu reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Najavljujući da će o tome sutra govoriti detaljno, danas je naveo da "nije primetio da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, već u Beloj kući".

"Smatram da je strašno važno da se provede istraga, to je neki opšti član, da oni nešto napišu. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog krimninala ili ne znam čega, već zbog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Sutra ću detaljno govoriti o njegovoj poziciji i poziciji Republike Srbije", naveo je predsednik. 

Euronews Srbija

Među onima koji je osudio potes američkog minsitarstva je u predsednik Republike Srpske MIlorad Dodik, koji je i sam na listi sankcionisanih u SAD. On tvrdi da su sankcije znak da Vulin radi u korist države i srpskog naroda. 

"Svako ko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj.  Aleksandar Vulin je za SAD 'kriv' jer je ostao prinicipijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba", naveo je Dodik uz konstataciju da je "to ta tzv. američka demokratija.

Opozicija traži Vulinovu smenu

Sa druge strane, predstvanici opozciije u Srbiji traže Vulinovu smenu. Marinika tepić iz Stranke Slobode i pravde je saopštila da je Vulin "od danas inkriminisano lice umešano u trgovinu drogom, korupciju i kriminal", i da bi u svakoj normalnoj državi "Vlada danas pala, a predsednik države bi podneo ostavku".

Predsednik Socijaldemokratkse stranke Boris Tadić je na Tviteru napisao da Vučić odmah mora da smeni Vulina sa mesta šefa BIA, jer "nakon uvedenih sankcija on ne može ni operativno da obavlja tu funkciju". "Njegov ostanak na toj funkciji bi osakatio rad BIA zbog blokirane mešunarodne saradnje, što bi dramatično ugrozilo bezbednost Srbije", rekao je.

Evroposlanica Viola fon Kramon je navela da je Vulin postao sinonim za korupciju i ilegalne aktivnosti, nazvavši ga "ruskom marionetom".

"Veoma važna odluka američkog trezora da sankcioniše one koji omogućavaju ilegalnu isporuku oružja, promovišu Putina i nacionalizam", napisala je Fon Kramon na Tviteru i pozvala Eu da prati tu odluku. 

Komentari (0)

Srbija