Politika

Ambasador EU u Prištini: Tuča u skupštini razočaravajuća scena nasilja

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

19:20

Ambasador EU u Prištini: Tuča u skupštini razočaravajuća scena nasilja
Ambasador EU u Prištini: Tuča u skupštini razočaravajuća scena nasilja - Copyright Printscreen YouTube/Assembly of Kosovo

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je sukobe u kosovskoj skupštini kao ''razočaravajuće scene nasilja'', i naveo da su razgovor i razmena ideja osnovni temelji demokratije.

''Razočaravajuće scene nasilja viđene danas u Skupštini. Skupština nije mesto za fizičke napade, već mesto gde se na demokratski način raspravlja o predlozima i politikama. Diskurs i razmena ideja su osnovni temelji demokratije'', napisao je Sunjog na svom nalogu na Tviteru.

Tuču u skupštini ranije je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer opisao kao ''nesrećnu za videti'', i istakao da bi ''voleo da ne mora da kaže'' da pribegavanje nasilju nije prihvatljivo sredstvo da se iskaže neslaganje.

Do sukoba u skupštini došlo je u više navrata. Sve je počelo kada su poslanici opozicije postavili tokom sednice transparent na kome je pisalo "Zdravo" na govornicu i dodali Kurtijevu sliku-fotomontažu, na kojoj Kurti ima Pinokijev nos, uz transparent, a neposredno pre incidenta, Besnik Bisljimi je ustao, uklonio Kurtijevu fotografiju i pocepao je.

Kako prenose prištinski mediji, opozicioni poslanici su sve vreme vređali Kurtija, dok je pričao o situaciji na severu KiM. U jednom trenutku je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku prišao Kurtiju i prvo njega, pa potom Bisljimija polio vodom, a Bisljimi mu uzvratio tako što ga je udario flašom vode u glavu.

Tada je došlo do fizičkog sukoba između ministara u prištinskoj vladi i poslanika opozicije. Sednica je prekinuta, a do ponovog incidenta došlo je u nastavku, pošto su poslanici opozicije blokirali skupštinsku govornicu.

Obezbeđenje skupštine Kosova intervenisalo je po treći put, a Koha je prenela da se videlo da je neko bacio flašicu s vodom na Kurtija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija