Politika

Ilić: Praksa je da se u ovakvoj situaciji traže dokazi od SAD za optužbe protiv Vulina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

20:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Povodom stavljanja direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina na listu sankcija američkog ministarstva finansija i povodom razloga koji su izneti za taj potez, Javno Tužilaštvo za organizovani kriminal će zatražiti dodatne informacije od domaćih, ali i pravosudnih institucija SAD i drugih međunarodnih partnera. Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije i javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva rekao je za Euronews Srbija da je to uobičajena praksa u ovakvim slučajevima, ali je istakao da, zbog toga što se Vulin nalazi na čelu BIA, može biti stvoren utisak o ugroženom kredibilitetu postupka provere podataka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da će zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza povodom navoda koji su izneti o Aleksandru Vulinu. Američko ministarstvo finansija ranije je saopštio da sankcionisanje Aleksandra Vulina naglašava odlučnost SAD da pozovu na odgovornost one koji su angažovani u korumpiranim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

"Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu", navodi se u saopštenju u kome se dodaje i da su "Vulinovi postupci unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji". 

"Ova dela uključuju korišćenje njegovog ovlašćenja za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne funkcije da podrži Rusiju, omogućavajući ruske maligne aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalje širenje uticaja u regionu", navodi se u obrazloženju sankcija. 

Srpsko tužilaštvo ističe da je o celom slučaju saznalo iz sredstava javnog informisanja, navodeći da je u prethodnom periodu, dok je Vulin bio ministar unutrašnjih poslova, i sada kada je direktor BIA, sa njim uspešno sarađivalo.  

Pozvali su sva fizička i pravna lica, domaće i strane institucije, koje raspolažu bilo kakvim dokazom da je učinjeno krivično delo, da to i dostave Tužilaštvu.  

Ilić: Može da se stvori utisak o ugroženom kredibilitetu postupka provere

U ovakvoj situaciji je praksa da se traže dokazi, istakao je za Euronews Srbija Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije i javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva. Komentarišući saopštenje TOK-a, rekao je da je ono sadržajno.

"Oni kažu da će zahtevati dodatne informacije američkih vlasti i kažu da u ovom trenutku nemaju saznanja o tome da Aleksandar Vulin ima veze sa organizovanim kriminalom. Istovremeno, upućuju opšti poziv građanima i svim drugim subjektima da, ukoliko imaju neke informacije, te informacije dostave. Tako da, ako govorimo svakodnevnim jezikom, mogli bismo da kažemo da je to saopštenje veoma korektno i sardžajno", naveo je Ilić, ali je dodao da u svemu tome vidi drugi problem.

Postavlja pitanje utiska o kredibilitetu postupka provere, zbog toga što se Aleksandar Vulin nalazi na čelu BIA.

"BIA u delokrugu svog rada ima i rano otkrivanje i prikupljanje podataka o različitim krivičnim delima, pre svega o delima organizovanog kriminala. U toku provera podataka o Aleksandru Vulinu može se deseiti da se neki podaci zahtevaju upravo od BIA. Sa stanovišta objektivnog posmatrača, složićete se, malo je verovatno da će biti uverljivo to ukoliko u nekoj situaciju BIA kaže da nema podatke ili odbije da dostavi podatke tužilaštvu povodom nekog zahteva. Drugim, rečima, na neki način, BIA bi morala da istraži svog šefa. Ne kažem da će se to desiti, niti tvrdim da BIA ima neke podatke o Vulinu, ali prosto govorim o onome što može da stvori utisak o kredibilitetu postupka provere podataka na unutrašnjem planu", rekao je Goran Ilić.

Da li će SAD uopšte dostaviti podatke?

A kada je reč o spoljašnjem planu, Ilić je rekao da veruje da će SAD udovoljiti zahtevu Tužilaštva, ali da ne zna da li će ti dokazi biti dovoljni za bilo kakvo pokretanje predistažnog ili krivičnog postupka, jer nije upućen u metodologiju načina na koji američke vlasti stavljaju ljude na listu sankcionisanih. 

Međutim, bivši diplomata Vladislav Jovanović je izjavio da Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država neće dostaviti srpskoj vladi dokaze. Jovanović je za agenciju Beta naveo da nije praksa američke vlade da svoje odluke naknadno dokazuje ili potvrđuje. 

"Takve odluke su kasacione prirode, dakle, nema odstupanja. SAD smatraju da je definitivno utvrđeno ono što se na teret stavlja Vulinu i da o tome nema šta da se razgovara. Ne verujem da bi američka vlada ušla u razgovor s bilo kojom stranom čije su pojedince ozloglasili teškim optužbama", rekao je Jovanović 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prema njegovim rečima, američka vlada ne otkriva izvore svojih saznanja.  

"To što mi očekujemo da nam SAD dostave dokaze o Vulinu je prirodno, ali oni do sada nisu ulazili u dijalog o nečemu što su već utvrdili i što smatraju apsolutnim. Ne verujem da će nam bilo šta dostaviti iz razloga da ne bi otkrivali izvore svojih saznanja, a i zbog prepotencije svoje sile i moći", rekao je Jovanović.  

Goran Ilić je napomenuo da Tužilaštvo ne bi smelo da pokrene postupak ukoliko ne postoji odgovarajući kvalitet dokaza i podataka koji su uslov za pokretanje istrage, ili predistražnog postupka. Poručuje da je svaki tužilac vezan načelom zakona.  

Vučić: Sankcije Vulinu uvedene zbog odnosa prema Rusiji

O slučaju uvođenja sankcija Vulinu juče je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I on je rekao da će Srbija tražiti da budu dostavljene sve relevantne informacije, i da će, ukoliko se to dogodi, Vulin biti procesuiran. 

Međutim, naveo je da su Vulinu sankcije uvedene zbog njegovog odnosa prema Rusiji i da to nema veze sa prodajom oružja. Kako je rekao, ne bi bilo sankcija Vulinu da je on, kao predsednik Srbije, pre nekoliko dana najavio uvođenje sankcija Rusiji. 

Istakao je i da Srbija sa SAD imaju bolje odnose i da je važno da imaju dobre odnose. 

"Sankcije Vulinu za nas nisu laka mera. To je bila moja politika i ja sam za to kriv, ali mi moramo da razumemo da je to vrlo ozbiljna situacija i da se tako prema tome odnosimo", rekao je Vučić za TV Pink.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija