Politika

Sastanak u Briselu prvi test nakon poteza Prištine: Da li je politički manevar Kurtija dovoljan za deeskalaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nevena Zdravković

18/07/2023

-

21:41

Sastanak u Briselu prvi test nakon poteza Prištine: Da li je politički manevar Kurtija dovoljan za deeskalaciju
FoNet/Twit Đosep Borelj - Copyright FoNet/Twit Đosep Borelj

veličina teksta

Aa Aa

Odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da iz okoline opštinskih zgrada na severu Kosova bude povučeno 25 odsto policajaca koji će ostati na severu KiM za zvanični Beograd od početka predstavlja trik, pre nego suštinsku želju da se situacija deeskalira. Odluku o povlačenju, kojoj niko ne može utvrditi verodostojnost jer se ne zna koliko je policajaca bilo niti koliko ih je uklonjeno, saopštila je kosovska vlada prošle nedelje nakon sastanka specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajačaka i glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija. I do situacija na terenu ostaje zategnuta, sutrašnji sastanak u Briselu gde Lajčak treba da se sastane sa Bisljimije, ali i sa direktorom kancelatije za KiM Petrom Petkovićem biće priv test tome koliko se situacija zapravo pomerila sa ivice provalije na kojoj je već dugo. 

Kurti je, podsetimo, prošle nedelje najavio niz koraka koje Priština smatra Putem za deeskalaciju na severu. Prvi je trenutno smanjenje prisustva policije, a kosovska vlada je takođe navela da podržava održavanje prevremenih izbora u četiri opštine i to nakon letnje sezone. 

U međuvremenu, pomaka je bilo i kada je reč o hapšenjima i optužnicama koje se stavljaju Srbima na teret. Predsednik privremenog organa opštine Zvečan, odnosno bivši ministar u kosovskoj vladi, Ivan Todosijević, odlukom Vrhovnog suda u Prištini, oslobođen je svih optužbi koje mu se stavljaju na teret. I medicinski tehničar iz Severne Mitrovice koji je pre mesec dana uhapšen na Jarinju Dalibor Spasić pušten je u ponedeljak da se brani sa slobode uz položenu kauciju.

Te poteze analitičati vide i kao kupovinu vremena, a iako sve ovo i za evropske zvaničnike i za pojedine analitičare predstavlja prvi pozitivan signal u poslednjih mesec dana, pa i znak da mere koje je Zapad odredio Prištini donose rezultate, nesmnjivo je da do deeskalacije situacije treba načiniti još koraka. Ocenjujući najnovije poteze Aljbina Kurtija, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za Euronews Srbija kaže da on na ovaj način "želi da relaksira sve gore odnose sopstvene administracije sa međunarodnom zajednicom".

Prema njegovim rečima, Priština i dalje nije preduzela nikakve konkretne korake ka deeskalaciji, a od sastanka u Briselu, kako dodaje, ne očekuje mnogo.

Politički manevar ili korak ka deeskalaciji

Sve dogovoreno, kako je najavljeno iz Prištine, biće završeno u roku od dve nedelje. Kurti je uz to objavio i tabelu u kojoj je kao prvi korak naznačeno preuzimanje obaveze da se ne povlače potezi koji bi doveli do podizanja tenzija, kao i povlačenje 25 odsto policajaca prisutnih u objektima lokalne zajednice i oko njih.

"Policajci će nastaviti sa zadatkom tamo gde ima više potrebe za njima, jer smatramo da je oko opštinskih zgrada situacija mnogo mirnija", rekao je on. Dalje je naveo da će kosovska policija u saradnji sa Kforom i Euleksom po potrebi raditi na proceni bezbednosne situacije, posebno u cilju daljeg smanjenja specijalne jedinice kosovske policije.

 

 

Ledion Krisafri iz Albanskog instituta za međunarodne studije za Euronews Srbija ocenjuje da je potez vlade u Prištini prvi korak u deeskalaciji situacije.

"Imali smo mesec i po dana gradonačelnike koji su živeli u zgradama opština što je apsurdna situacija. Moramo da imamo nove izbore koje Srbi neće bojkotovati, oni bi trebalo da učestvuju na izborima i to je put kako se možemo vratiti u normalnost. Sa novim gradonačelnicima koji će predstavljati ljude u tim opštinama, sa izborima koje priznaju obe strane. Mislim da je za ovo možda malo kasno, ali i dalje prvi dobar potez kosovske vlade", kaže Krisafri.

Ipak, nisu svi tako optimistični. Za diplomatu Zorana Milivojevića nema dileme da je ovaj politički manevar Kurtija, kako navodi, podržan od strane Zapada, i ukazuje da povlačenje 25 odsto pripadnika kosovske policije neće suštinski dovesti do deeskalacije. U prilog tome ide i pojašnjenje samog Kurtija da se policija nije povukla sa severa Kosova, što zahtevaju Srbi, već da je izmeštena iz opštinskih objekata.

"Ovo je sad čist manevar Kurtija da otkloni smetnje u njegovim odnosima sa Zapadom. Tu nema ničega suštinski važnog za smirivanje situacije. Deeskalacija je povlačenje apsolutno svih policijskih snaga i vraćanje u prvobitno stanje, kao i otklanjanje gradonačelnika, formiranje Zajednice srpskih opština i to je nešto što bukvalno vodi u mir i potpuno smirivanje krize u suštinskom smislu. Sve ostalo su manevri, bilo da se radi o Prištini, bilo da se radi o zapadnim centrima moći", rekao je Milivojević za Kosovo online.

Sa tim je saglasan i Rajić koji ističe da je reč o "klasičnom populizmu i demagogiji Aljbina Kurtija" i navodi konkretne korake kako bi došlo do smirivanja situacije.

"On na ovaj način želi da relaksira sve gore odnose sopstvene administracije sa Međunarodnom zajednicom. Ipak, nikakve konkretne korake ka deeskalaciji od strane Prištine, nismo videli. Moraju se pustiti na slobodu svi nezakonito zatočeni Srbi. Moraju se povući svi nelegitimni predsednici opština iz četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Moraju se povući sve specijalne policijske snage iz ove četiri opštine. Mora se odmah započeti proces kreiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji. Bez ispunjavanja ova četiri uslova, neće biti moguće stvoriti ambijent za konstruktivne razgovore koji bi vodili ka obostrano prihvatljivom rešenju", rekao je on za Euronews Srbija.

Šta očekivati od sastanka u Briselu?

Prošle nedelje stigao je i poziv dvojici glavnih pregovarača da dođu u Brisel. U međuvremenu, Lajčak se sa Kurtijem sreo u okviru simpozijuma SIMI koji se održava u Grčkoj, a izajvi je da je sa kosovskim premijerom razgovarao o situaciji na severu KiM, daljem putu ka deeskalaciji i primeni svih sporazuma iz dijaloga.

FoNet/Twitter

 

Kurti je u ponedeljak na Tviteru napisao da je sa Lajčakom imao dug razgovor o smanjenju tenzija i normalizaciji odnosa sa Srbijom, a dodao je da je "vreme bilo daleko toplije" od njihove diskusije.

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem stigla je u Brisel gde će učestvovati u novoj rundi dijaloga na tehničkom nivou, a kako je predviđeno, sastanci će početi u jutarnjim satima. 

Kako je saopštio portparol Evropske komisije Peter Stano, fokus će biti na punoj implementaciji dogovora od 27. februara i koracima ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Na pitanje šta očekuje od predstojećeg susreta, Rajić ističe da ne očekuje mnogo.

"Prištinska strana je sklona opstrukciji, konstantnom podrivanju atmosfere u kojoj se vodi dijalog i stalnom insistiranju na potpuno nerealnim zahtevima. Čitav koncept Kurtija i njegovih saradnika zasniva se na produbljivanju podela, izazivanju konfliktnih situacija, radu protiv svih kojima je mir prvi i osnovni interes", rekao je on.

Inače, sastanci će početi u 9.30, ali još nije poznato da li će biti tirlateralnog sastanka, odnosno da li će Petković i Bisljimi sedeti "oči u oči".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija