Politika

Mirno, ali napeto u Kosovskoj Mitrovici: Ističe rok za iseljavanje srpskih institucija; Silja: Nema odlaganja odluke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2023

-

10:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u Kosovskoj Mitrovici, gde danas ističe rok koje su prištinske vlasti dale za iseljavanje četiri srpske institucije iz prostorija zgrade u kojoj rade, trenutno je mirna, ali napeta. Zaposleni i direktori u ovim institucijama od juče nisu napuštali zgradu, uprkos tome što je primljena i dojava o postavljenoj bombi.

Danas, naime, ističe ultimatim koji su prištinske vlasti dale zaposlenima u zgradi gde su smešteni Kancelarija za KiM, Pokrajinski PIO fond, Centar za socijalni rad iz Vučitrna i Kosovsko-mitrovački upravni okrug, da napuste svoje prostorije. Kako je rekla zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić zgradu je zatražio sudski savet Kosova za svoje kancelarije.

Srpska lista odbacila je ultimatum i zatražila da se to pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine, a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Zaposleni od juče na radnim mesti, u zgradi proveli i noć

Trenutno je situacija u Kosovskoj Mitrovici mirna, a zaposleni su od juče u zgradi na svojim radnim mestima, a kako su najavili neće ih napuštati do daljnjeg, javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup.

Ispred zgrade u Bošnjačkoj mahali nalazi se veliki broj medijskih ekipa, kao i pripadnici Kejfora, Euleksa i italijanskih Karabinjera, ali prema rečima dopisnice Euronews Srbija, policije nema u tolikom broju kao kada je bio prvi rok za iseljenje 25. avgusta.

Silja: Nema odlaganja odluke

Šef kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice Visar Silja rekao je danas da nema odlaganja odluke o iseljenju, prenosi Kosovo onlajn. On je za Kosovo pres rekao da nema promene odluke i da će javnost o ovom pitanju biti blagovremeno obaveštena.

"Nema promene, ako bude promena bićete obavešteni na vreme", rekao je on.

Međutim, ranije danas Nedžat Ugljanin, koji je nakon prošlih izbora koje su Srbi bojkotovali, postao predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, izjavio je da je međunarodna zajednica zatražila ponovo odlaganje odluke o iseljenju. 

Juče je javnost bila uznemirena i dojavom o postavljenoj bombi u zgradi u kojoj se nalaze srpske institucije.

Zamenik generalnog direktora kosovske policije za region sever Veljton Eljšani za Euronew Srbija je potvrdio da je primljena dojava o bombi, ali da je bila lažna.

Dopisnica Euronews Srbija sa Kosova navodi da je tumačenje političkih predstavnika Srba da je dojava o postavljenoj bombi bila manipulacija kosovske policije i način da uđu u zgradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija