Fokus

Borba protiv "prljavih" dragulja: G7 uvodi direktnu zabranu ruskih dijamanata od 1. januara

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

22:19

Borba protiv "prljavih" dragulja: G7 uvodi direktnu zabranu ruskih dijamanata od 1. januara
Borba protiv "prljavih" dragulja: G7 uvodi direktnu zabranu ruskih dijamanata od 1. januara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa sedam najrazvijenih zemalja G7 najavila je danas direktnu zabranu ruskih dijamanata od 1. januara, nakon čega će uslediti postepena ograničenja na indirektni uvoz ruskih dragulja od 1. marta.

G7 uvodiće postepeno ograničenja indirektnog uvoza od ​​marta, a uvešće i mehanizam verifikacije i certifikacije za neobrađene dijamante do 1. septembra 2024. godine, preneo je Rojters.

Grupa 7 je razmatrala različite predloge o tome kako ograničiti uvoz ruskih dijamanata, a Evropska unija predložila je paket koji uključuje zabranu dijamanata, ali je čekala koordinaciju G7, kako bi krenula dalje. Zabrana isključuje dijamante za industrijsku upotrebu, kao i uglačani kamen.

"Zadovoljan sam što je G7 primenila glavne principe belgijskog predloga", rekao je belgijski premijer Aleksander de Kru.

Naveo je da je sistem, pokrenut danas, "još jedan korak u pionirskom radu koje je Belgija započela pre 25 godina u borbi protiv krvavih dijamanata". Rojters ističe da je deklaracija G7 ponudila sektoru dijamanata u Antverpenu jedinstvenu priliku da se dalje razvija u trgovački centar "čistih" dijamanata.

Dijamanti predstavljaju važan sektor Belgije, a Antverpen ima glavno svetsko čvorište dijamanata i većina svetskog sirovog dragog kamenja prolazi kroz grad iako se sada uglavnom seče u Indiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet