Fokus

Pakistan zatvorio ključni prelaz sa Avganistanom za vozače kamiona

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

13:17

Pakistan zatvorio ključni prelaz sa Avganistanom za vozače kamiona
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pakistan je danas, zahtevima za pasoše i vize, praktično zatvorio ključni severozapadni granični prelaz sa Avganistanom za vozače kamiona, saopštili su avganistanski talibani.

Nur Mohamad Hanif, direktor Odeljenja za informisanje i kulturu u istočnoj avganistanskoj provinciji Nangarhar, rekao je da su zvaničnici u Torkamu počeli da traže pasoše i vize od avganistanskih vozača.

Danas je desetine kamiona koji su prevozili kvarljive artikle, uključujući povrće i voće, čekalo sa obe strane granice na ponovno otvaranje prelaza, koji je za Pakistan vitalna trgovačka ruta ka zemljama Centralne Azije.

Islamabad je zabrinut zbog prisustva pakistanskih talibana u Avganistanu, koji su bliski saveznici talibana iz te zemlje. Pakistan je saopštio da su mnogi njihovi talibanski lideri i borci pronašli utočište u Avganistanu i da su ohrabreni da izvrše još napada na bezbednosne snage u Pakistanu.

Avganistanska talibanska vlada, s druge strane, insistira na tome da ne dozvoljava pakistanskim talibanima da koriste avganistansko tlo za napade na Pakistan. Kamiondžije iz Avganistana već godinama prolaze granicu bez dokumenata i u skladu s tim ih uglavnom nemaju, prenosi Rojters.

Hanif je rekao da, kao odgovor, Avganistan sada traži od pakistanskih vozača pasoše i vize.

U odvojenom saopštenju, kancelarija guvernera Nangarhara saopštila je da zvaničnici sa obe strane pregovaraju o rešavanju problema i da će "odluka biti doneta uskoro".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet