Fokus

Direktor Svetske zdravstvene organizacije: Epidemija kolere na Haitiju mogla bi da se razbukta

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

17:09

Direktor Svetske zdravstvene organizacije: Epidemija kolere na Haitiju mogla bi da se razbukta
Direktor Svetske zdravstvene organizacije: Epidemija kolere na Haitiju mogla bi da se razbukta - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da bi epidemija kolere na Haitiju, koja je u opadanju od kraja prošle godine, mogla ponovo da se razbukta ako se nastave previranja u toj karipskoj ostrvskoj državi.

"Odgovor na koleru i nadzor podataka već su pogođeni nedavnim nasiljem", rekao je Gebrejesus novinarima na virtuelnom brifingu, preneo je Rojters.

On je istakao da će se situacija značajno pogoršati u narednim nedeljama ako ne bude dovoljno goriva, a pristup osnovnim medicinskim zalihama uskoro ne bude poboljšan.

Neredi u centru haićanske prestonice Port-o-Prens i na području gradskog međunarodnog aerodroma počeli su 29. februara, u odsustvu premijera Arijela Anrija, koji je boravio u Keniji pokušavajući da finalizuje raspoređivanje stranih oružanih snaga na Haitiju za borbu protiv bandi.

Tanjug/AP/Odelyn Joseph

 

Bande su zauzele veći deo Port-o-Prensa, izjavljujući da nameravaju da spreče premijera da se vrati na čelo zemlje i da "oslobode" Haiti. 

U zemlji je proglašeno vanredno stanje, a Anri je kasnije objavio svoju odluku da podnosi ostavku.

Prema procenama UN, na Haitiju je interno raseljeno više od 360.000 ljudi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet