Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sedmoro generala ubijeno u napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan

01/04/2024

-

07:57

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sedmoro generala ubijeno u napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sedmoro generala ubijeno u napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku - Copyright Tanjug/AP/Ismael Abu Dayyah, Hatem Ali, Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa raje 178 dana. Izraelska vojska nastavila je kopnenu operaciju u južnom i centralnom delu Pojasa Gaze. U napadu IDF na bolnicu Al Aksa poginule su četiri osobe, a 17 je povređeno. U međuvremenu, u Jerusalimu su počeli četvorodnevni antivladini protesti, dok je izraelska policija saopštila da je ubijen terorista koji je nožem ranio jednu osobu na centralnoj autobuskoj stanici u Beršebi.

Ključni događaji:

  • U Jerusalimu počeli četvorodnevni antivladini protesti

  • Troje ljudi teško povređeno u terorističkom napadu u Gan Javneu

  • Nova palestinska vlada položila zakletvu predsedniku Abasu

  • Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA 

  • Četiri osobe poginule u izraelskom napadu na bolnicu Al Aksa u Pojasu Gaze

  • Netanijahu: IDF spreman da deluje u Rafi i evakuiše civilno stanovništvo

   Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.20 Sedmoro generala ubijeno u napadu na zgradu iranskog konzulata u Damasku

Revolucionarna garda Irana saopštila je da je sedam oficira ubijeno u izraelskom napadu na zgradu iranskog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Među poginulima su imenovani brigadni general Mohamed Reza Zahedi, viši komandant elitnih snaga Kuds, i brigadni general Mohamed Hadi Hadži-Rahimi, njegov zamenik, prenosi BBC.

Vlade Irana i Sirije osudile su napad, u kojem je uništena zgrada pored iranske ambasade.

Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

 

23.13 Mansur: Palestinska samouprava očekuje glasanje o prijemu u UN

Palestinska samouprava (PA) želi da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ovog meseca glasa o prijemu Palestine u to telo, rekao je danas palestinski izaslanik u UN Rijad Mansur.

Mansur, koji ima status stalnog posmatrača u UN, rekao je Rojtersu da je cilj da SB UN donese odluku o prijemu Palestine 18. aprila na ministarskom sastanku o Bliskom istoku. On je dodao da glasanje tek treba da bude stavljeno na dnevni red.

21.10 U napadu u Damasku ubijen jedan od komandanata Korpusa iranske revolucionarne garde

Šest osoba, uključujući i jednog od komandanata Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) Mohamada Rezu Zahedija, ubijeno je danas u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku, preneli su sirijski i iranski državni mediji.

Prema navodima medija, na licu mesta u kvartu Mezeh u Damasku vidi se mnoštvo kola hitne pomoći i dim koji se nadvio nad jednom potpuno srušenom zgradom u sklopu konzulata Irana.

Na mestu napada su viđeni i sirijski i iranski ministar spoljnih poslova, preneo je Gardijan.

Šef iranske diplomatije Hosein Amirabdolahijan izjavio je tokom razgovora sa  sirijskim kolegom Fejsalom Mekdadom da je napadnut iranski konzulat u Damasku, ističući da Teheran smatra Izrael odgovornim za posledice tog napada.

Iranski mediji javljaju i da je u napadu u potpunosti uništena pomoćna zgrada konzulata, ali i da iranski ambasador Hosein Akbari i njegova porodica nisu povređeni u napadu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran ima pravo da preduzme recipročne mere posle izraelskog napada na konzulat.

''Teheran će odlučiti koju vrstu odgovora i kazne će upotrebiti protiv agresora'', rekao je Kanani, preneo je Rojters.

18.26 Američki i izraelski zvaničnici sastaće se virtuelno da bi razgovarali o Rafi

Visoki američki i izraelski zvaničnici planiraju da danas održe onlajn sastanak na kojem bi se razgovaralo o alternativnim predlozima administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena za izraelsku vojnu invaziju na najjužniji grad u Pojasu Gaze, Rafu, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik je naveo da su SAD zabrinute zbog produbljivanja humanitarne krize u Gazi i da žele da Izrael razmotri alternative kopnenoj invaziji na Rafu, poslednje utočište za više od milion raseljenih Palestinaca.

Tim SAD u pregovorima će predvoditi savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, rekao je zvaničnik.

17.11 Šest osoba ubijeno u napadu na zgradu u blizini iranske ambasade u Damasku

Šest osoba je ubijeno danas u izraelskom napadu na sirijski grad Damask, javljaju lokalni mediji.
Napad je izveden na zgradu u blizini ambasade Irana, prenosi sirijska agencija SANA.Dodaje se da je naneta i velika materijalna šteta. Izraelski zvaničnici zasad nisu komentarisali tvrdnje sirijskih medija.

Tanjug/AP Photo/Omar Sanadiki

 

16.41 Netanjahu se probudio iz anestezije posle operacije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sutra će biti otpušten iz bolnice nakon uspešne operacije kile, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodaje se da se Netanijahu oseća dovoljno dobro da može da nastavi da održava sastanke i konsultacije iz bolnice, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski premijer se jutros probudio iz anestezije nakon operacije kile, koja je protekla po planu, naveo je direktor hirurgije u bolnici Alon Pikarski.

15.07 Nakon povlačenja izraelskih snaga iz Al Šifa, pronađena su tela više stotina ubijenih civila

Associated Press

14.41 Izrael tvrdi da je uhapšena sestra lidera Hamasa Ismaila Hanije

Sestra lidera Hamasa Ismaila Hanije uhapšena je zbog sumnje da je kontaktirala sa operativcima te grupe i podržavala terorističke akte, saopštili su danas neimenovani izraelski vojni izvori. 

Izraelska policija nije identifikovala osumnjičenu a saopštila je da je uhapsila 57-godišnju ženu u zajedničkoj raciji sa pripadnicima Šin Beta, službe unutrašnje bezbednosti Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Osumnjičena je nastanjena u beduinskom gradu Tel Ševe na jugu Izraela, navodi jerusalimski dnevnik.

U saopštenju policije se navodi da su tokom racije u kući osumnjičene policajci pronašli dokumenta, telefone, neprijateljske medijske sadržaje i druge dokaze koji je povezuju sa "ozbiljnim bezbednosnim prekršajima".

Uhapšena žena će se kasnije danas pojaviti pred sudijom za prekršaje u Beršebi.

14.35 Palestinski izvori: Tela više stotina ubijenih civila pronađena u bolnici Al Šifa

Nakon potpunog povlačenja izraelskih snaga iz unutrašnjosti bolničkog kompleksa Al Šifa i njegove okoline, zapadno od grada Gaze, pronađena su tela više stotina ubijenih civila, saopštili su danas medicinski izvori u palestinskoj enklavi.

Lokalni izvori potvrdili su da su se ranije danas izraelske okupacione snage potpuno povukle iz bolnice Al-Šifa i okolnih stambenih naselja i krenule prema oblastima južno od naselja Tal Al-Hava, jugozapadno od grada Gaze, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Prema rečima očevidaca, izraelske snage spalile su sve zgrade bolnice Al-Šifa i učinile je potpuno neupotrebljivom.

08.35 Izraelska vojska se povlači iz bolnice Al Šifa u Gazi

Izraelske snage povlače se, nakon dvonedeljne opsade, iz bolnice Al Šifa u gradu Gaza, saopštilo je ministarsvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas, a prenosi "The Times of Israel".

Još nema zvanične potvrde izraelske vojske o povlačenju iz bolnice. Opsada Al Šife pokrenuta je 18. marta, a izraelska vojska saopštila je tada da je reč o napadu na mesto na kojem se nalaze lideri palestinske militantne grupe Hamas i njihova infrastruktura. 

profimedia

 

07.56 UNRWA: Nismo upoznati sa planom Izraela o rasformiranju Agencije UN 

Direktorka komunikacija u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Džulijet Tuma izjavila je da ta agencija nije upoznata sa planom Izraela da UNRWA bude raspuštena. 

"UNRWA nije videla izveštaj o planu koji se pominje", rekla je Tuma za TASS. 

Prethodno je britanski Gardijan objavio da je Izrael predložio Ujedinjenim nacijama da rasformiraju UNRWA i prebace njeno osoblje u agenciju koja bi je zamenila. 

List navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je predlog krajem prošle nedelje predstavio izraelski načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zvaničnicima UN u Izraelu, koji su ga u subotu prosledili generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu. 

06.56 Tri osobe povređene u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu

Tri osobe povređene su u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu, saopštila je policija. Napad je izveden nožem u izraelskom gradu Gan Javneu, saopštili su lokalni vaničnici.
Policija je saopštila da je reč o terorističkom napadu, prenosi Tajms of Izrael. Iz policije su naveli da je napadač neutralisan. Prema pisanju izraelskih medija, tri osobe su sa teškim povredama prevezene u bolnicu.

06.45 Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA 

Izrael je izneo predlog Ujedinjenim nacijama da rasformiraju Agenciju za pružanje pomoći palestinskim izbeglicama (UNRWA) i prebace njeno osoblje u agenciju koja će je zameniti i vršiti velike isporuke hrane u Gazu, naveli su izvori iz UN. Predlog je krajem prošle nedelje predstavio izraelski načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zvaničnicima UN u Izraelu, koji su ga juče prosledili generalnom sekretaru organizacije Antoniju Guterešu, rekli su izvori upoznati sa razgovorima, preneo je Gardijan. Opširnije pročitajte OVDE.

06.30 Netanijahu: IDF spreman da deluje u Rafi i evakuiše civilno stanovništvo

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da su Odbrambene snage Izraela (IDF) spremne da deluju u Rafi, evakuišu civilno stanovništvo i distribuiraju humanitarnu pomoć.

"To je ispravna stvar na operativnom i međunarodnom planu", rekao je Netanijahu u obraćanju iz kabineta u Jerusalimu, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je za takvu operaciju potrebno vreme, ali je obećao da će bataljoni Hamasa u Rafi biti eliminisani.

On je istakao da izraelski upad u Rafu nije odložen zbog Ramazana, pritiska Sjedinjenih Američkih Država ili "bilo kakvog oklevanja".

06.20 Nova palestinska vlada položila zakletvu

Nova palestinska vlada na čelu sa Muhamedom Mustafom položila je zakletvu pred predsednikom Palestinske samouprave (PA) Mahmudom Abasom u Ramali. Nakon polaganja ustavne zakletve, Abas je predsedavao sastankom nove vlade i održao govor, navodeći da je novi kabinet formiran kao tehnokratska vlada nacionalnih nadležnosti čija misija uključuje Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze.

"Vlada ima puna ovlašćenja da svoje zadatke obavlja u skladu sa zakonom, u okviru upravljanja, transparentnosti i odgovornosti i da obezbedi dostojanstvo i nepokolebljivost građana, podizanjem učinka usluga u svim sektorima", istakao je Abas.

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

06.11 Više od 100.000 ljudi na protestu u Jerusalimu zatražile ostavku Vlade Izraela

Više od 100.000 ljudi učestvovalo je na antivladinim protestima u Jerusalimu ispred izraelskog Kneseta, trežeći ostavku vlade i protestujući protiv plana vlade da ultraortodoksni Jevreji budu oslobođeni služenja vojnog roka.

Demonstranti su nakon protesta postavili više od 100 šatora ispred Kneseta na početku onoga što bi trebalo da bude četvorodnevni protest, preneo je Tajms of Izrael. Izraelski opozicioni lider Jair Lapid rekao je na protestu da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu jedino važno da ostane na funkciji, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet