Fokus

Obeleženo 30 godina genocida u Ruandi: Jedan od najvećih pokolja 20. veka pred očima sveta koji je okrenuo glavu

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2024

-

21:12

Obeleženo 30 godina genocida u Ruandi: Jedan od najvećih pokolja 20. veka pred očima sveta koji je okrenuo glavu
Obeleženo 30 godina genocida u Ruandi: Jedan od najvećih pokolja 20. veka pred očima sveta koji je okrenuo glavu - Copyright TANJUG/AP/Brian Inganga

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna zajednica nas je pre tri decenije izneverila i bili smo potpuno poniženi zbog veličine gubitka, izjavio je danas predsednik Ruande Pol Kagame, na skupu kojim je obeležena 30. godišnjica genocida u toj zemlji, u kojem je ubijeno oko 800.000 ljudi.

Na današnji dan 1994. godine ekstremisti iz etničke grupe Huta pokrenuli su stodnevnu akciju u kojoj su ubijali pripadnike manjinskih Tutsa, ali i umerenih Huta.

Kagame i više drugih državnih zvaničnika danas su položili vence na masovnu grobnicu u Memorijalu genocida u Kigaliju, gde je sahranjeno više od 250.000 žrtava, prenosi BBC.

TANJUG/AP/Brian Inganga

 

On je u govoru održanom skupu zahvalio afričkim zemljama, uključujući Ugandu, Etiopiju i Tanzaniju, na pomoći u prihvatanju Tutsi izbeglica i okončanju genocida.

"Mnoge zemlje koje su danas poslale svoje predstavnike poslale su svoje sinove i ćerke da služe kao mirovne snage u Ruandi. Ti vojnici nisu izneverili Ruandu, ali nas je izneverila međunarodna zajednica, bilo zbog prezira ili kukavičluka", kazao je Kagame.

TANJUG/AP/Brian Inganga

 

Bivši američki predsednik Bil Klinton, koji je prisustvovao skupu, nazvao je genocid najvećim neuspehom njegove administracije.

Francuski predsednik Emanjuel Makron danas nije bio u Kigaliju, a u video poruci je priznao da su njegova zemlja i saveznici mogli da zaustave genocid, ali da nije bilo dovoljuno volje da to urade.

TANJUG/AP/Brian Inganga

 

Francuska, pod tadašnjim predsednikom Fransoa Miteranom, bila je blizak saveznik vlade koju je predvodio Hut Juvenal Habijarimana, zbog čega Ruanda optužuje Pariz da je ignorisao znake upozorenja i da je obučavao borce Huta, koji su kasnije izvršili genocid.

Francuska je dugo poricala saučesništvo, ali je u nezavisnom izveštaju koji je Makron naručio pre tri godine zaključeno da Francuska snosi "ogromnu odgovornost“ za genocid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet