Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika uvodi Iranu nove sankcije kako bi smanjila mogućnosti za izvoz nafte

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

16/04/2024

-

08:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska odložila je dugo najavljivanu kopnenu ofanzivu na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, posle iranskog napada na Izrael tokom prethodnog vikenda. Istovremeno, Izrael je odlučan da odgovori nakon napada Irana, ali još uvek se spekuliše u koje vreme i u kom obimu. Načelnik vojnog štaba Herci Halevi rekao je da će odgovor uslediti za vikend. S druge strane, iz Teherana prete da će, ukoliko budu napadnuti, izvršiti još snažniju akciju. Za to vreme, kompletna međunarodna zajednica upozorava na opasnost od eskalacije sukoba na Bliskom istoku, dok britanski premijer Riši Sunak najavljuje da grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana.  

Ključni događaji:

  • CNN: Izraelska vojska odložila najavljenu ofanzivu na grad Rafa
  • Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu, bez izazivanja šireg sukoba
  • Načelnik vojnog štaba Herci Halevi: Izrael će odgovoriti na iranski raketni napad tokom vikenda 
  • Sunak: G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada na Izrael
  • Berbok: Pobedu Izraela nad Iranom moramo ostvariti diplomatskim sredstvima
  • Rusija pozvala države Bliskog istoka na uzdržanost

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.01 Bez preporuke za prijem Palestine u UN

Komitet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za razmatranje o primanju Palestine kao punopravne članice UN saopštio je danas da nije uspeo da da jednoglasnu preporuku po tom pitanju. Vlasti Palestine tražiće možda već ove nedelje glasanje u SB o primanju te države kao punopravne članice u UN, što bi praktično značilo priznavanje Palestine kao države, prenosi Rojters.

Do sada je nezavisnost Palestine, koja trenutno ima status posmatrača u UN, priznalo 138 od 193 članice tog tela. Prijavu Palestine mora da odobri SB, gde Sjedinjene Američke Države, saveznik Izraela, mogu da stave veto na glasanje.

22.40 Ratni kabinet Izraela: Iran nek nagađa kakav će biti naš odgovor

Stav izraelskog ratnog kabineta je da Iran treba da nastavi da nagađa kakav će biti odgovor Izraela na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

"Neka budu nervozni", kazao je zvaničnik posle današnjeg sastanka ratnog kabineta u suženom sastavu i dodao da odgovor Izraela može da bude "u Iranu ili izvan Irana".

Kako je naveo zvaničnik, mišljenje većine u ratnom kabinetu je da na napad Irana treba odgovoriti silom.

Zakazani sastanak ratnog kabineta Izraela za danas odložen je za sutra, prenosi Rojters. 

profimedia

 

21.36 Španija i Slovenija: Priznanje nezavisnosti Palestine neophodno za mir u regionu

Šanski premijer Pedro Sančez razgovarao je danas o međunarodnom priznanju Palestine sa premijerom Slovenije Robertom Golobom. "Postoji više puteva kojim možemo da idemo. Jedan od njih je eskalacija situacije i jedan je međunarodno priznanje i diplomatija", kazao je Sančez i dodao da bi druga opcija mogla da vodi trajnom miru u regionu.

21.15 Sunak: Eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu

Britanski premijer Riši Sunak preneo je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da eskalacija na Bliskom istoku nije ni u čijem interesu.

Tanjug/AP/Benjamin Cremel

 

"Sunak je podvukao da značajna eskalacija nije ni u čijem interesu i da bi samo produbila nesigurnost na Bliskom istoku. Ovo je trenutak u kojem hladne glave treba da prevladaju", kazao je Sunak, saopšteno je iz njegovog kabineta posle telefonskog razgovora sa Netanijahuom, prenosi Rojters.

20.39 Borelj: EU počinje da radi na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izrael

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će EU početi da radi na predlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

"Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mera protiv Irana. Poslaću zahtev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama", rekao je Borelj posle hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU.

Borelj je pojasnio da je reč o predlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

20.05 Erdogan: Vođstvo Izraela jedino krivo za rast tenzija na Bliskom istoku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je vođstvo Izraela jedino odgovorno za nedavnu eskalaciju tenzija na Bliskom istoku.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

"Izrael pokušava da izazove regionalni konflikt i njegov napad na iransku ambasadu u Damasku je bila poslednja kap", ocenio je Erdogan, prenosi Rojters.

20.00 Tenkovi Izraeli se vratili na sever Gaze u grad Beit Hanoun

Izraelski tenkovi vratili su se danas u severni deo Pojasa Gaze u grad Beit Hanoun, koji je bio jedan od prvih ciljeva kopnene ofanzive Izraela u Gazi u oktobru prošle godine. Tenkovi su u Beit Hanounu okružili škole koje su sklonište za razmeštene porodice, prenosi Rojters.

19.15 SAD uvodi Iranu nove sankcije kako bi smanjila mogućnosti za izvoz nafte

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je danas da SAD nameravaju da zavedu Iranu nove sankcije u narednim danima zbog iznenadnog napada na Izrael.
Ove akcije za cilj imaju smanjenje mogućnosti Irana za izvoz nafte, preneo je Rojters.

"Očekujem da ćemo uvesti dodatne sankcije protiv Irana narednih dana", rekla je ona.

Naglasila je da Vašington još uvek nije razmatrao mehanizme sankcija.

"Ali u diskusijama koje sam vodila, sve opcije za ometanje finansiranja terorizma Irana i dalje su u opticaju", dodala je Jelen.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

19.10  Izraelske odbrambene snage ubile komandira Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su danas bombardovanjem tri pripadnika militante grupe Hezbolah na jugu Libana, od kojih je jedan komandir Ismail Baz. Iz Hezbolaha je saopšteno da tuguju zbog smrti Baza, ali nisu dati dodatni detalji, dok IDF navode da je on bio komandir priobalnog sektora militantne grupe i da je bio uključen u planiranje raketnih napada na Izrael, prenosi Rojters.

U odvojenim napadima IDF su ubile još dvojicu pripadnika grupe Hezbolah gađajući njihove automobile. Izrael razmenjuje vatru sa grupom Hezbolah u južnom Libanu oko šest meseci, paralelno sa ratom protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

18.48 Bin Farhan: Dosadašnji napori da se postigne prekid vatre u Gazi bili nedovoljni

Tokom zvanične posede Pakistanu ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Fejsal bin Farhan, izjavio je da su dosadašnji međunarodni napori da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa bili "u potpunosti nedovoljni".

"Sada aktivno razgovaramo o mogućnosti da u Pojasu Gaze zavlada glad. To znači da ljudi umiru od gladi jer humanitarna pomoć ne stiže do njih, a to je neprihvatljiva situacija", rekao je bin Farhan u Islamabadu, prenosi Tajms of Izrael.

18.33 Izraelski javni emiter Kan tvrdi da Netanjahu izbegava susret sa Rišijem Sunakom

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu po svemu sudeći izbegava poziv na razgovore britanskog premijera Rišija Sunaka, koji je juče trebalo da razgovara sa izraelskim liderom, preneo je izraelski javni emiter Kan ne navodeći izvore. Kabinet izraelskog premijera saopštio je da taj izveštaj nije tačan, ali nije potvrdio da li su dvojica lidera razgovarala, premosi Tajms of Izrael.

18.14 Portugal zahteva od Irana puštanje teretnog broda MSC Aries

Ministarstvo spoljnih poslova Portugala pozvalo je iranskog ambasadora da zahteva puštanje juče zaplenjenog teretnog broda "MSC Aries" pod portugalskom zastavom i da osudi napad Irana na Izrael. Dodaje se u saopštenju da će ministarstvo "čekati rezultate ove formalne mere i razmotriti dodatne korake", prenosi Rojters.

18.00 UN: Izrael da obustavi podršku napadima jevrejskih doseljenika na Palestince

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvala je danas Izrael da obustavi svoju podršku jevrejskim doseljenicima koji od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa izvode napade na Palestince koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tanjug/AP/John Minchillo

 

17.29 Gaza: U napadu na policijsko vozilo poginulo osmoro ljudi

U napadu na policijsko vozilo za koje se veruje da je imalo zadatak da obezbedi konvoj sa humanitarnom pomoći i spreči haos dok se pomoć kreće ka severu Pojasa Gaze i gradu Gazi ubijeno je osmoro ljudi, prenela je danas Al Džazira. 

Veruje se da su napad izveli pripadnici organa reda koji su imali zadatak da sprovode zakon, da zaštite i obezbede pomoć u naselju Al Tufa, navodi Al Džazira.

15.16 Putin i Raisi razgovarali o ''zaoštrenoj'' situaciji na Bliskom istoku

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o ''zaoštrenoj'' situaciji na Bliskom istoku do koje je došlo nakon izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku i omazde Irana u napadu za vikend.

Putin je izrazio nadu da će sve strane pokazati razumnu uzdržanost i da neće dozvoliti novu rundu konfrontacija, koja bi mogla da ima katastrofalne posledice za ceo region, dok je Raisi istakao da su akcije Irana bile iznuđene i ograničene prirode, saopšteno je iz Putinovog kabineta.

Dodaje se da je do razgovora došlo na inicijativu iranske strane.Raisi je takođe naveo da je Iran nezainteresovan za dalju eskalaciju tenzija.

Lideri su se složili da je osnovni uzrok aktuelnih dešavanja na Bliskom istoku nerešen palestinsko-izraelski sukob, i u tom kontekstu su potvrdili da se Moskva i Teheran zalažu za momentalni prekid vatre, ublažavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uslova za političko i diplomatsko rešavanje krize.

Putin i Raisi su izrazili želju za razvijanjem bilateralnih odnosa dve zemlje. Putin je čestitao Raisiju i muslimanima u Iranu završetak svetog meseca Ramazana.

15.10 Safadi: Netanijahu pokušava da fokus s Gaze prebaci na sukob s Iranom

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je danas da međunarodna zajednica treba da spreči izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da preusmeri pažnju svetske javnosti sa Pojasa Gaze na sukob Izraela i Irana.

U izjavi za medije tokom zajedničke konferencije sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, on je rekao da je Iran odgovorio za napad na njegov konzulat u Damasku, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

''Mi smo protiv eskalacije. Netanijahu želi da skrene pažnju s Gaze i prebaci fokus na Iran'', rekao je Safadi.

Jordanske vazduhoplovne snage presrele su desetine iranskih bespilotnih letelica u sopstvenom vazdušnom prostoru tokom iranskog napada na Izrael za vikend, uz napomenu da su to učinile kako bi osigurale bezbednost svojih građana.

Jordan je takođe dozvolio izraelskim borbenim avionima da uđu u njihov vazdušni prostor kako bi obarali nadolazeće projektile, pri čemu lovce dve zemlje koordinira američka vojska, što je, kako se smatra, prvi put da su se Izrael i Jordan borili na istoj strani.

14.22 Ambasador Vilan: Korišćenje Damaska kao opravdanje Irana za napad na Izrael apsurdno

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas, povodom navoda Irana da je napad na Izrael odmazda za napad na iransku zgradu predsedništva Damasku u kojoj je poginulo 13 ljudi, uključujući i dva generala, da Izrael nije preuzeo odgovornost za bilo šta što se desilo u Damasku, zbog čega smatra da je to apdurno opravdanje Irana za napad na Izrael.

"U ovom trenutku ne mogu da otkrijem ništa više o odgovoru Izraela. Kao što je izraelski vojni kabinet rekao da treba da odgovorimo i mi ćemo odgovoriti, ali mislim da nema smisla u ovom trenutku reći nešto više od ovoga", naveo je on za Tanjug.

Euronews

 

Odgovarajući na pitanje da li je Izraelu sada u fokusu Iran ili su ipak i dalje u fokusu Hamas, Pojas Gaze i oslobađanje talaca, Vilan je rekao da je Izrael fokusiran na odbranu svojih građana i pre 7. oktobra, posle sedmog oktobra ali i sada posle 14. aprila.

"Iznova i iznova različiti igrači, koji su svi orkestrirani iz Teherana, sa različitim načinima napada na Izrael. Glava zmije je jedna, a to je iranski režim. Protiv ovog režima se borimo preko njegovih zastupnika, a sada i direktno. Naš fokus je da zaštitimo naše ljude", naglasio je ambasador.

Prema njegovim rečima, Pojas Gaze je glavni fokus Izraela kao i oslobađanje 133 izraelskih taoca, ali sada postoji nova pretnja sa kojom Izrael mora da se suoči.

13.32 Axios: Američka ministarka priprema nove sankcije Iranu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen priprema nove sankcije Teheranu, kao odgovor na iranski napad na Izrael od vikenda, preneo je danas američki portal Axios.

"Ministarstvo neće oklevati da radi sa našim saveznicima da iskoristi sankcije kako bi nastavili da ometamo iranski maligni režim i njihove destabilišuće aktivnosti", navodi se u tekstu dokumenta koji će Jelen danas pročitati javnosti, a u koji je Axios imao uvid.

U njenom tekstu se ističe da je napad Irana i njihovih pomagača naglašava važnost ministarstva finansija da iskoristi ekonomske mere kako bi se usprotivila "iranskim malicioznim aktivnostima", navodi Reuters.

13.10 U poslednjih 24 sata izraelske snage uhapsile 25 Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske snage su u poslednjih 24 sata uhapsile 25 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je Društvo palestinskih zatvorenika.

Kako je navelo Društvo palestinskih zatvorenika, broj ljudi zatočenih na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je na 8.270, u okviru kampanje za "kolektivno kažnjavanje" Palestinaca, prenosi Al  Džazira.

profimedia

 

Od 7. oktobra, izraelska vojska je uhapsila oko 3.700 traženih Palestinaca širom Zapadne obale, među kojima je i 1.600 ljudi osumnjičenih da su povezani sa Hamasom, navodi IDF.

Ministarstvo zdravlja Palestinske samouprave saopštilo je da je u tom periodu ubijeno više od 450 Palestinaca sa Zapadne obale, navodi Tajms of Izrael.

12.33 UN: Izrael i dalje nameće nezakonita ograničenja humanitarnoj pomoći za Gazu

Izrael i dalje nameće nezakonita ograničenja humanitarnoj pomoći za Gazu, saopšteno je danas iz Kancelarije UN za ljudska prava, uprkos tvrdnjama Izraela i drugih da su ograničenja ublažena.

Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

 

''Izrael nastavlja da nameće nezakonita ograničenja na ulazak i distribuciju humanitarne pomoći i da sprovodi široko rasprostranjeno uništavanje civilne infrastrukture'', rekla je portparolka Kancelarije Ravina Šamdasani, i ponovila poziv za neometan pristup humanitarne pomoći.

12.25 Ubijeno 33.843 Palestinaca

Najmanje 33.843 Palestinaca ubijeno je od 7. oktobra, a ranjeno 76.575 od 7. oktobra, podaci su tamošnjeg ministarstva zdravlja. "Reuters" prenosi da je Minsitarstvo, koje vodi Hamas, navelo da je u poslednja 24 sata ubijeno 46 Palestinaca, a 110 je povređeno.

11.32 Japan apelovao na Iran da se uzdrži od novih tenzija na Bliskom istoku

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava apelovala je danas na Iran da se uzdrži od daljih tenzija na Bliskom istoku, nakon napada Teherana na Izrael dronovima i raketama u noći između subote i nedelje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Tokiju. Kamikava je u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom rekla da je Tokio ozbiljno zabrinut zbog iranskog napada i da "snažno osuđuje takvu eskalaciju", prenosi agencija Kjodo.

"Aktuelna situacija ne ide nikome u prilog, ne samo iranskom narodu, već celoj međunarodnoj zajednici", istakla je Kamikava. Ona je zatražila i iransku podršku u osiguranju bezbednosti japanskih državljana u Iranu.

11.28 Iranski general: Ako Izrael odgovori, uzvraćamo još jače

Visoki portparol iranske vojske upozorio je SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku da prestanu da podržavaju Izrael i rekao da će biti još snažnijeg odgovora Irana ako Izrael uzvrati tokom vikenda. Zvanična državna novnska agencija IRNA prenosi da je brigadni general Abolfazl Šekarči rekao:

"Podsećamo šefove država SAD, UK, Francuske i Nemačke da prestanu da podržavaju teroristički režim Izraela koji ubija decu. Islamska Republika Iran je dokazala da nije ratni huškač i da ne želi da širi rat. Odgovor će biti jači ako režim izvrši oštriji agresivni čin", rekao je Šekarči.

10.22 Ministar spoljnih poslova Kac: Izrael traži dodatne sankcije Iranu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je danas da je apelovao na pojedine države da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase "Iransku revolucionarnu gardu" terorističkom organizacijom, nakon direktnog iranskog napada na Izrael prošlog vikenda.

"Pored vojnog odgovora na ispaljivanje projektila i dronova, vodim diplomatski napad na Iran", naveo je Kac na društvenim mrežama.

Kac je rekao da je poslao pisma na adrese 32 države i razgovarao sa brojnim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije iranskom raketnom programu i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kako bi se zaustavio i oslabio Iran", preneo je "Reuters".

"Moramo sada zaustaviti Iran, pre nego što bude kasno", rekao je Kac.

Izrael je objavio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda, mimo poziva saveznika da treba izbeći eskalaciju konflikta na Bliskom istoku.

09.05 Grosi (IAEA): Zabrinut sam da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je zabrinut da bi Izrael mogao da gađa iranske nuklearne objekte, ali je dodao i da će se inspekcije IAEA u iranskim nukelarkama danas nastaviti. Grosi je, na pitanje da prokomentariše mogućnost izraelskog vazdušnog napada na iranske nuklearne objekte, rekao da su u IAEA "uvek zabrinuti za takvu mogućnost" i apelovao na "maksimalnu suzdržanost", prenosi "Reuters".

Tanjug/AP/Hiro Komae

 

Načelnik izraelskog generalštaba Herci Halevi rekao je u ponedeljak da će Izrael odgovoriti na iranski napad izveden u noći između subote i nedelje, koji je, kako ja Teheran naveo, pokrenut u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Iran optužuje Izrael.

Grosi je dodao da je Iran u nedelju zatvorio nuklearne objekte zbog "bezbednosnih razloga" i da je IAEA, iako su oni otvoreni u ponedeljak, držala svoje inspektore dalje od nuklearki "dok ne vidi da se situacija potpuno smiruje". "Nastavljamo u utorak. Ovakav razvoj dešavanja nije imao uticaj na naše aktivnosti vezane za inspekcije", rekao je Grosi.

Inspektori IAEA redovno posećuju glavne nuklearne elektrane u Iranu. Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv, ali zapadne sile optužuju Iran da pokušava da napravi nuklearnu bombu.

08.48 Zvaničnici SAD očekuju da će potencijalni izraelski odgovor Iranu biti limitiran

Američki zvaničnici očekuju da bi potencijalni odgovor Izraela na iransko raketiranje te zemlje u subotu uveče mogao da bude limitiran i da bi se najverovatnije radilo o napadima na iranske vojne snage i proiranske grupe van Irana, izjavila su četvorica neimenovanih američkih zvaničnika za "NBC News". Američka procena je bazirana na razgovorima između zvaničnika SAD i Izraela, koji su vođeni pre nego što je Iran ispalio više od 300 dronova i raketa na Izrael, dodaje američka medijska kuća.

Američki zvaničnici su rekli da nisu obavešteni o konačnoj odluci Izraela o tome na koji način će odgovoriti i da li su se opcije promenile nakon napada tokom vikenda. Takođe, rekli su da nije jasno kada bi moglo da dođe do izraelskog odgovora, dodajući da bi mogao da se desi u bilo kom trenutku.

08.22 Halevi: Izrael će odgovoriti na napad Irana

Najviši izraelski general rekao je da će zemlja odgovoriti na iranski napad, ali ostaje nejasno u kom obliku će taj odgovor biti i da li će biti toliko snažan da pokrene rastuću spiralu nasilja u regionalni rat punog obima.

Američki zvaničnici rekli su u ponedeljak da je neki oblik suprotstavljanja iranskom napadu, koji je uključivao više od 300 projektila i bespilotnih letelica, skoro neizbežan, ali se Bajdenova administracija i dalje nada da će to biti ograničen protivudar i da neće biti usmeren na iransku teritoriju.

AP Photo/ Maya Alleruzzo, Pool

 

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga, general-pukovnik Herci Halevi, dao je najjasniju potvrdu do sada da će Izrael uzvratiti.

"Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova na izraelsku teritoriju naići će na odgovor", rekao je Halevi govoreći iz vazduhoplovne baze Nevatim na jugu Izraelu koja je lakše oštećena u napadu.

08.18 Ministri spoljnih poslova Kine i Irana o tenzijama između Izraela i Irana

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom povodom tenzija između Izraela i Irana. Abdolahijan je obavestio Vanga o iranskoj poziciji povodom izraelskog napada na konzulat Irana u Damasku, rekavši da Savet bezbednosti UN nije adekvatno reagovao na ovaj napad i da Iran ima pravo da se brani kao odgovor na kršenje suvereniteta zemlje, prenosi agencija Sinhua. Ocenjujući da je trenutna regionalna situacija vrlo osetljiva, Abdolahijan je istakao da je Iran spreman da pokaže suzdržanost i da nema nameru da dalje dovodi do eskalacije situacije.

profimedia

 

Vang je rekao da Kina snažno osuđuje i čvrsto se protivi napadu na konzulat Irana u Damasku, nazivajući ga ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim. Kina je uzela u obzir iransku izjavu da je preduzeta akcija protiv Izraela bila ograničena i da je predstavljala samoodbranu kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, rekao je Vang. Dodao je da Kina poštuje to što Iran nije ciljao regionalne i susedne zemlje i što se kontinuirano zalaže za dobrosusedske odnose.

06.47 Sunak: G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada na Izrael

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je britanski premijer Riši Sunak.

Tanjug/AP/Benjamin Cremel

 

"Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo na koordinisan način da odvratimo i osudimo ono što Iran radi", rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, preneo je "Reuters".

06.32 Raisi: Moćna operacija Irana odgovor na agresivne akcije Izraela

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pohvalio je diplomatski i vojni sektor u zemlji za interakciju i koordinaciju u sprovođenju nedavne uzvratne operacije protiv, kako je naveo, "vojnih ciljeva izraelskog režima na okupiranim teritorijama".

06.15 Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu, bez izazivanja šireg sukoba

Izraelski ratni kabinet održao je sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji. Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

06.00 CNN: Napad na Rafu odložen zbog krize sa Iranom

Izraelska vojska (IDF) odložila je dugo najavljivanu kopnenu ofanzivu na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, posle iranskog napada na Izrael tokom prethodnog vikenda, prenosi "CNN", pozivajući se na neimenovane izvore među IDF-om. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet