Fokus

SAD: Saslušanje prigovora na potencijalnu zabranu TikTok-a u septembru

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

22:51

SAD: Saslušanje prigovora na potencijalnu zabranu TikTok-a u septembru
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Američki apelacioni sud danas je odredio raspored za ubrzano razmatranje pravnog osporavanja novog zakona koji zahteva da kineska kompanija BiteDance proda američku imovinu TikTok-a do 19. januara ili se suoči sa zabranom.

Američki Apelacioni sud za Distrikt Kolumbija naredio je usmena izlaganja prigovora na zabranu u septembru nakon što su se TikTok, BiteDance i grupa kreatora TikTok sadržaja pridružili ministarstvu pravde ranije ovog meseca tražeći od suda brz raspored za razmatranje zakona, prenosi "Reuters".

Grupa kreatora sadržaja na TikTok-u podnela je 14. maja tužbu za blokiranje zakona koji bi mogao da zabrani aplikaciju u SAD, rekavši da zakon ''ima veliki uticaj na život Amerikanaca“, nakon što su TikTok i matična kompanija BiteDance podneli sličnu tužbu.

Prema rasporedu žalbenog suda, kreatori, TikTok i BiteDance moraju podneti pravne podneske do 20. juna, a Ministarstvo pravde do 26. jula, a podneske za odgovore do 15. avgusta.

TikTok i Ministarstvo pravde tražili su odluku do 6. decembra kako bi zatražili preispitivanje od Vrhovnog suda ako je potrebno.

Zakon, koji je predsednik Džozef Bajden potpisao 24. aprila, daje BiteDance-u rok do 19. januara da proda TikTok ili se suoči sa zabranom.

Bela kuća je saopštila da želi da se ukine vlasništvo sa sedištem u Kini iz razloga nacionalne bezbednosti, a američki zakonodavci su zabrinuti zbog mogućeg pristupa kineske vlade podacima američkih korisnika TikTok-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet