Fokus

Ko je ko u talibanskoj vladi: Ministri na crnoj listi UN i poternici FBI, na spisku i bivši zatvorenik Gvantanama

Komentari

Autor: Euronews, BBC, Sky News, Tanjug

09/09/2021

-

07:22

Ko je ko u talibanskoj vladi: Ministri na crnoj listi UN i poternici FBI, na spisku i bivši zatvorenik Gvantanama
Ko je ko u talibanskoj vladi: Ministri na crnoj listi UN i poternici FBI, na spisku i bivši zatvorenik Gvantanama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su pre nekoliko nedelja preuzeli vlast u Avganistanu, talibanski predstavnici su u utorak predstavili članove vlade koji će voditi zemlju kroz tranziciju vlasti. Privremenu vladu predvodiće Mohamed Hasan Ahund, koji se nalazi na crnoj listi UN, a još jedno ime koje se istaklo na listi je Siradžudin Hakani, novi ministar policije, koji se nalazi na poternici FBI.

Talibani su kontrolu nad Avganistanom preuzeli 15. avgusta. Tog dana su stigli do prestonice Kabula, kada je i dotadašnji predsednik zemlje Ašraf Gani napustio zemlju. Njihov povratak na vlast označio je i početak haotične evakuacije stranih državljana i Avganistanaca, a SAD su poslednje trupe povukle 31. avgusta.

Portparol talibana Zibihulah Mudžahid objavio je u utorak ko će činiti kabinet nakon višednevnih konsultacija između regionalnih guvernera, prognanika koji su se vratili u zemlju i drugih zvaničnika. Rekao je da je reč o privremenoj vladi, međutim, nije precizirao koliko će oni ostati na toj funkciji. Talibani, barem zasad, ne pokazuju namere da održe izbore.

U saopštenju talibanskog vrhovnog vođe Hajbatulaha Ahundžada navodi se da će vlada poštovati šerijatski zakon - islamski pravni sistem.

"Talibani žele čvrste i zdrave odnose sa drugim zemljama i poštovaće međunarodno pravo i sporazume sve dok oni nisu u suprotnosti sa islamskim zakonom i državnim nacionalnim vrednostima", navodi se.

Premijer, dva zamenika i šest ministara

Kao privremeni premijer imenovan je Hasan Ahund koji je bio na funkciji zamenika ministra spoljnih poslova od 1996. do 2001, kada su talibani prethodni put bili na vlasti. BBC piše da je uticajan kada je reč o "religioznoj strani" pokreta, pre nego kada je reč o vojnoj.

Njegovo postavljanje na ovu funkciju mnogi vide kao kompromis s obzirom na to da postoje izveštaji o sukobima unutar samog pokreta između relativno umerenih talibana i onih koji su ostali radikalniji.

Skaj njuz piše da je poreklom je iz Kandahara, gde je talibanski pokret i nastao, i jedan je od njihovih osnivača. 

Kao njegovi zamenici imenovani su Abdul Gani Baradar, bivši šef talibanske kancelarije u Kataru i Adul Salam Hanafi, bivši član pregovaračkog tima u Kataru.

Baradara, kako navodi Skaj njuz, ranije su mnogi videli kao političkog lidera pokreta. Bio je jedna od ključnih figura u pregovorima sa administracijom Donalda Trampa, a viđen je i na sastancima u Dohi, Kini i Moskvi.

Pošto je nakon američke invazije pobegao u Pakistan, gde je proveo osam godina u zatvoru, vratio se u Kandahar okončavajući tako 20 godina dug egzil.

WWW.fbi.gov

 

Ime koje je izazvalo možda i najviše pažnje je Siradžudin Hakani, koji je postavljen za ministra unutrašnjih poslova. On je šef militantne grupe poznate kao Hakani mreža, koja je povezana sa talibanima i stoji iza nekih od najsmrtonosnijih napada u dvodecenijskom ratu - uključujući i eksploziju kamiona u Kabulu 2017. godine, kada je poginulo više od 150 ljudi.

Za razliku od talibana, SAD su označile Hakani mrežu za stranu terorističku organizaciju, a BBC piše da je ova mreža blisko povezana sa Al Kaidom.

FBI navodi da je Hakani tražen radi ispitivanja zbog napada iz 2008. godine u hotelu gde je poginuo i jedan američki državljanin, da stoji iza napada na američke snage u Avganistanu.

Na sajtu FBI se nudi pet miliona dolara za informaciju o njemu i koriste se crteži na kojima je prikazano kako bi mogao da izgleda.

Kao ministar odbrane postavljen je mula Muhamed Jakub, najstariji sin Mohameda Omara, osnivača talibana i emira prve talibanske vlade. Jakub, kako se procenjuje, uživa veliko poštovanje pristalica pokreta.

Za ministra spoljnih poslova imenovan je Maulvi Amir Kan Mutaki, koji je bio član pregovaračkog tima u Kataru.

U prethodnoj talibanskoj vladi služio je kao ministar obrazovanja, a jednom je održao konferenciju za novinare sa puškom AK-47 na stolu.

Talibani su imenovali predstavnike još tri ministarstva, a to su mula Hidajat Badri kao ministar finansija, Abdul Hakim Išakzai kao ministar pravde i Kairulah Said Vali Kairhva kao ministar informisanja.

Kairhva je inače bivši zatvorenik Gvantanama, bio je optužen za trgovinu drogom i za bliske veze sa pripadnicima Al Kaide pod vođstvom Osame bin Ladena, što je on negirao. Oslobođen je 2014. godine tokom razmene zatvorenika. 

Tanjug/AP/Afghan Islamic Press

 

SAD zabrinute

SAD inače procenjuju novu avganistansku vladu talibana, a izražavaju zabrinutost zbog nekih osoba imenovanih na čelna mesta u novoj administraciji.

"Napominjemo da se objavljeni spisak imena članova vlade sastoji isključivo od pojedinaca koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih saradnika i da na njemu nema žena", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters.

SAD su takođe ponovile očekivanja da talibani obezbede da se ova zemlja ne koristi za pretnju drugim državama, kao i da se dozvoli pristup humanitarnoj pomoći avanistanskom narodu.

"Talibane ćemo prosuđivati po njihovim postupcima, a ne po rečima. Jasno smo izrazili naša očekivanja da avganistanski narod zaslužuje inkluzivnu vladu", poručio je Stejt Department.

Komentari (0)

Svet