Fokus

Britanskom princu Endrjuu oduzete sve kraljevske i vojne titule zbog tužbe za zlostavljanje

Komentari

Autor: CNN, Euronews Srbija

13/01/2022

-

19:38

Britanskom princu Endrjuu oduzete sve kraljevske i vojne titule zbog tužbe za zlostavljanje
Princ Endrju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanskom princu Endrjuu oduzete su sve kraljevske i vojne titule, objavila je u četvrtak Bakingemska palata, dan nakon što je sudija presudio da građanska tužba za seksualno zlostavljanje protiv kraljičinog sina može da se nastavi, prenosi CNN.

Endrju takođe više neće koristiti titulu "Njegovo kraljevsko visočanstvo" u bilo kom zvaničnom svojstvu, rekao je obavešteni izvor za CNN i dodao rekao da se o toj odluci "široko raspravljalo" u okviru kraljevske porodice.

"Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna pripadnost i kraljevska pokroviteljstva vojvode od Jorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Jorka nadalje neće preuzimati nikakve javne dužnosti i brani se u ovom slučaju kao građanin", navodi se u saopštenju Bakingemske palate. 

Izvor iz palate rekao je da princ više neće službeno koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Veličanstvo, dok će njegove druge uloge bite podijeljene među drugim članovima kraljevske porodice i neće mu biti vraćene.

Podsetimo, u sredu je sud u Njujorku odbio da odbaci tužbu Virdžinije Džufri protiv Endrjua.

Ona tuži princa Endrjua u građanskom postupku u Njujorku navodecći da je bila primorana da ima seksualne odnose sa prijateljima američkog milionera Džefrija Epstajna, uključujući vojvodu od Jorka - kada je imala 17 godina.

Luis Kaplan, sudija okužnog suda na Menhetnu obrazložio je svoju odluku uz argumentaciju da je preuranjeno razmatrati prinčeve zahteve da ospori tvrdnje Virdžinije Džufri da ju je Endru maltretirao i namerno izazivao njenu emocionalnu uznemirenost, iako će mu to biti dozvoljeno tokom sudskog procesa, prenosi Rojters.

Tanjug/AP

 

Sudija Kaplan je rekao da je takođe prerano da se odlučuje o tome da li je namera Virdžinije Džufri i Epstajna bila da oslobode odgovornosti ljude poput Endrua iz nagodbe u procesu koji je 2009. godine Ðufreova pokrenula protiv pokojnog finansijera.

Odluka sudije sa Menhetna otvara put da se slučaj koji je pokrenula Džufri protiv princa Endrua nastavi na suđenju koje bi, prema rečima američkog sudije, moglo da počne krajem ove godine.

Advokati britanskog princa i Džufri nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Princ Endrju od početka oštro poriče sve optužbe.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet