Fokus

Diplomata Stejt departmenta: Kina je trebalo da kaže Rusiji da smiri tenzije

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

09:18

Diplomata Stejt departmenta: Kina je trebalo da kaže Rusiji da smiri tenzije
Diplomata Stejt departmenta: Kina je trebalo da kaže Rusiji da smiri tenzije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak između kineskog i ruskog predsednika u Pekingu, Sija Ðinpinga i Vladimira Putina, trebalo je da bude prilika za Kinu da ohrabri Rusiju da smiri tenzije sa Ukrajinom, izjavio je glavni diplomata Stejt departmenta za Istočnu Aziju Danijel Kritenbrink.

Takav pristup je nešto što svet očekuje od "odgovornih sila", dodao je Kritenbrink, prenosi Rojters. On je kazao da je sastanak i zajednička izjava (Sija i Putina) odrazila pristup koji su Kina i Rusija zauzeli neko vreme "da se približe jedna drugoj".

"Sastanak je trebalo da otvori mogućnost Kini da ohrabri Rusiju da ide diplomatskim putem i ka deeskalaciji u Ukrajini. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, a Kina skrene pogled, to ukazuje da je Kina voljna da toleriše ili prećutno da podršku ruskim naporima da se pokori Ukrajina, čak i ako to znači poniženje za Peking, ugrožava evropsku bezbednost ili predstavlja rizik za ekonomsku stabilnost", dodao je Kritenbrink.

Predsednici Kine i Rusije Si Ðinping i Vladimir Putin, koji su u petak sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima. U izjavi se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila ka podrivanju bezbednosti.

Strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice, prenele su RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet