Fokus

Izraelski parlament o podršci novoj vladi u narednih nedelju dana

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2021

-

17:47

Izraelski parlament o podršci novoj vladi u narednih nedelju dana
Izraelski parlament o podršci novoj vladi u narednih nedelju dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glasanje u Knesetu o podršci novoj vladi biće održano u roku od nedelju dana, izjavio je danas predsednik izraelskog parlamenta Jariv Levin ne precizirajući tačan datum, prenosi Rojters.

Naftali Benet, koji bi trebalo da zameni izraelskog premijera sa najdužim stažom pozvao je Benjamina Netanijahua da "pusti stvari" i odustane od napora da podstakne "prebege" iz nove koalicije koje bi mogle da ugroze inauguraciju.

Bez odlaganja

Benet je pozvao Levina, koji je pristalica Netanijahua, da ne odlaže već da održi glasanje o poverenju u sredu i time omogući vladi sastavljenoj iz levičarskih, desničarskih, arapskih i partija centra da polože zakletvu.

Kako navodi Rojters, u formalnom saopštenju upućenom parlamentu, Levin je obavestio da je opozicioni lider Jair Lapid obavestio njega i predsednika Izraela da je dogovorena koalicija i rekao da bi u vremenskom okviru određenom zakonom trebalo da se održi glasanje, što znači do 14. juna.

profimedia

Jair Lapid

Time on ostavlja Netanijahuu otvorenu mogućnost da za nedelju dana pokuša da promeni situaciju, navela je agencija.

"Najava u vezi sa datumom zasedanja za uspostavljanje 36. vlade biće preneta članovima parlamenta", rekao je Levin, ostavljajući otvorenu mogućnost da Netanijahu može imati do nedelju dana da pokuša da "pomrsi konce", prenosi Rojters.

Ukoliko vlada Lapida i Beneta ne dobije podršku većine u parlamentu u Izraelu će biti održani peti izbori za manje od dve godine, nakon glasanja 23. marta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet