Fokus

SAD uvele sankcije Rusiji, Bajden: "Ubeđen sam da će Putin ići mnogo dalje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2022

-

20:31

SAD uvele sankcije Rusiji, Bajden: "Ubeđen sam da će Putin ići mnogo dalje"
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden obratio se naciji rekavši da je ubeđen da će Putin ići "mnogo dalje" i "silom zauzeti mnogo više ukrajinske teritorije".

Bajden je takođe otkrio da će dve finansijske orgnizacije, tačnije banke (VEB i Russian Military Bank) biti žrtve sankcija, kao i ruska elita i članovi njihovih porodica. Najavio je i sankcije na državni dug, te istakao da to znači "odsecanje ruske vlade od zapadnih finansija".

"Ne može više da prikuplja novac sa Zapada", kaže Bajden.

Dodao je i da je odobrio dodatno kretanje američkih snaga ka saveznicima u istočnoj Evropi.

U svom govoru je rekao da će snage i oprema - koje se već nalaze u Evropi biti poslate u baltičke zemlje - Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

"Da budem jasan, ovo su odbrambeni potezi sa naše strane. Nemamo nameru da se borimo protiv Rusije"

Raspoređivanje snaga, dodao je Bajden, treba da pošalje poruku američkim saveznicima da će braniti teritoriju NATO-a i poštovati svoje ugovorne obaveze.

"Potvrđujem i da Severni tok 2 neće biti nastavljen i na tome blisko radimo sa Nemačkom", rekao je i nastavio:

"Dok Rusija planira sledeći korak, planiramo ga i mi. Neka znaju da će platiti još skuplji ceh ako nastavlje dalje sa invazijom. Do tada, SAD će nastaviti da podržava Ukrajinu"

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Bajden je oštro kritikovao ruskog predsednika i upitao ga "šta on misli da je" i "ko mu je dao za pravo da odlučuje o sudbini drugih nezavisnih država".

"To je kršenje svih međunarodnih prava. Rusija je ovde agresor"

Predsednik SAD je takođe optužio Putina da je napao "pravo Ukrajine da postoji". Istakao je i da veruje da je Putinov sinoćni govor pokazao da ga ne interesuje da "vodi pravi dijalog" o evropskoj bezbednosti.

"On je indirektno ugrozio teritoriju koju je ranije držala Rusija, uključujući nacije koje su danas napredne demokratije i članice NATO. Još je izričito pretio ako se ne ispune njegovi ekstremni zathevi", zaključio je.

Dešavanja u vezi sa krizom u Ukrajini možete pratiti u našem LIVE blogu.

Komentari (0)

Svet