Fokus

Pomoć zbog nestašice: U SAD iz Evrope stigao avion sa posebnom hranom za bebe

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

09:40

Pomoć zbog nestašice: U SAD iz Evrope stigao avion sa posebnom hranom za bebe
Pomoć zbog nestašice: U SAD iz Evrope stigao avion sa posebnom hranom za bebe - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mićael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Vojni teretni avion sa isporukom posebne hrane za bebe iz Evrope, sleteo je u nedelju veče u SAD, u Indijanapolis, kako bi se pomoglo u nestašici te vrste hrane u Americi, saopštila je Bela kuća i navela da se već sprema druga isporuka.

Opoziv vodećeg proizvođača posebne hrane za bebe "Abbott Laboratories" od 17. februara i zatvaranje proizvodnog pogona u Mičigenu tokom istrage američke Uprave za hranu i lekove, stvorilo je jedan od najvećih nedostataka ove vrste hrane za bebe u novijoj istoriji u SAD, navodi Rojters.

"Ovo je važan korak, ali nikako nije jedini koji se mora odigrati. Nastavićemo da radimo, predsednik (SAD) nam je rekao da tražimo svaku mogućnost da povećamo snabdevenost", kazao je ministar poljoprivrede Amerike Tom Vilsak.

On je dodao da ovu posebnu mlečnu formulu koristi "veoma, veoma mali procenat dece u SAD".

"Grubo rečeno, 17.000 dece u zemlji su korisnici ove posebne vrste hrane", kazao je on.

Bela kuća je u nedelju saopštila da će drugi avion koji nosi posebnu mlečnu formulu krenuti iz baze Ramštajn u Nemačkoj narednih dana.

Iz Bele kuće su dodali da će "Abbott" i još jedna kompanija "Reckitt" dobiti prioritet za sirovu nabavku prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji.

I kompanija "Nestle" je saopštila da će još isporuka stići narednih dana.

U Indijanapolis je stiglo 35.000 kilograma specijalne mlečne formule za bebe, što je otprilike 500.000 flašica.

"Abbott", najveći američki snabdevač ove hrane za bebe, zatvorio je u februaru fabriku u Mičigenu nakon izveštaja o bakterijskim infekcijama kod četiri bebe.

Komentari (0)

Svet