Fokus

Izraelski parlament sam sebe raspustio: Lapid će preuzeti dužnost privremenog premijera

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

10:38

Izraelski parlament sam sebe raspustio: Lapid će preuzeti dužnost privremenog premijera
Izraelski parlament sam sebe raspustio: Lapid će preuzeti dužnost privremenog premijera - Copyright AP/Sebastian Scheiner

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski parlament, Kneset, glasao je danas za samoraspuštanje, što je otvorilo put za nove izbore 1. novembra, pete za manje od četiri godine.

Ministar spoljnih poslova Jair Lapid sutra će preuzeti dužnost privremenog premijera u skladu sa uslovima koalicionog sporazuma između odlazećeg premijera Naftalija Beneta i Lapida prošle godine.

Današnje glasanje u parlamentu dovodi do kraja Benetovog premijerskog mandata, jednog od najkraćih u istoriji Izraela i daje bivšem premijeru Benjaminu Netanjahuu priliku da se vrati na vlast, navodi Si-En-En.

Nedavne ankete pokazuju da je stranka Likud bivšeg premijera Netanjahua na putu da osvoji najveći broj mesta u Knesetu, ali ankete ne pokazuju da će njegov desničarski blok nužno imati dovoljno mesta kako bi dobio parlamentarnu većinu da formira vladajuću koaliciju.

Odlazeći premijer Benet je poručio da se neće kandidovati za reizbor, rekavši da je "vreme da se malo povuče" i "sagleda stvari spolja".

Vlada Benet-Lapida položila je zakletvu u junu prošle godine, čime je okončan Netanjahuov premijerski mandat, koji je trajao više od 12 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet