Fokus

Teheran pozvao na razgovor nemačkog ambasadora

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

15:15

Teheran pozvao na razgovor nemačkog ambasadora
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je nemačkog ambasadora u Teheranu na razgovor, usred diplomatskog previranja između Berlina i Teherana zbog inicijative koju je Nemačka pokrenula u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC), potvrdio je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

UNHRC je odlučio prošle nedelje da pokrene nezavisnu istragu o smrtonosnoj represiji nad demonstrantima u Iranu, na predlog Nemačke i Islanda, preneo je Rojters.

Komesar UN za ljudska prava Volker Turk ranije je tražio od Irana da prekine prekomernu upotrebu sile u gušenje protesta, koji su izbili nakon smrti Mahse Amini (22) u pritvoru "policije za moral", preneo je Rojters.

UNHRC je imenovao misiju koja će sakupiti dokaze o zloupotrebama tokom akcija koje su preduzimale iranske vlasti.

Predstavnik Teherana na sastanku u Ženevi Hadijeh Karimi ranije je optužila zapadne države za korišćenje ovog tela za targetiranje Irana, ocenivši da je to "žalosno i sramno".

Talas protesta izbio je u septembru širom zemlje nakon smrti Mahse Amini, a žene i studenti su odigrali istaknutu ulogu u masovnim uličnim demonstracijama, paleći hidžabe kako bi osudili strogi islamski kodeks oblačenja koji je u Iranu nametnut ženama.

Protesti predstavljaju najveći izazov koji su nezadovoljni građani Irana postavili pred iranske verske vlasti koje za bunt okrivljuju inostrane neprijatelje Teherana i njihove agente, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet