Fokus

Zahtev bez presedana, ali i bez snage: Komitet traži da Tramp bude optužen za zločine i da mu se zabrane javne funkcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2022

-

12:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Donald Tramp bi trebalo da bude optužen za zločine u vezi sa napadom na američki Kapitol, saopštio je kongresni komitet koji istražuje napad 6. januara 2021. U pitanju je odluka bez presedana, budući da ranije nije bilo primera da jedan ad-hok komitet američkog Kongresa traži od tužilaštva, odnosno od Ministarstva pravde da krivično goni bivšeg predsednika.

Komitet je glasao za izdavanje četiri krivični postupaka: podsticanje i pomaganje pobune, ometanja službenog postupka, zavere protiv Sjedinjenih Država i davanje lažnih izjava.

Potpredsednica ovog komiteta Liz Čejni opisala je nečinjenje bivšeg predsednika Trampa 6. januara kao "potpuni moralni neuspeh i jasno napuštanje dužnosti" i dodala da bi ga trebalo smatrati nesposobnim i da ikada ponovo obavlja funkciju.

Član komiteta demokrata Adam Šif kaže da je vreme da se Tramp suoči sa pravdom, kao i da je komitet potvrdio da je Tramp učinio nekoliko krivičnih dela. Drugi predstavnik republikanaca u ovom devetočlanom odboru Adam Kinsinger rekao je da Tramp više nikada ne treba da bude izabran ni na jednu funkciju.

Pored toga, komitet je takođe uputio četiri republikanska kongresmena etičkom odboru Predstavniškog doma, i traži da oni budu kažnjeni što su odbili da svedoče. Među njima jei Kevin Makarti za koga se očekuje da će se kandidovati za predsednika Predstavničkog doma.

Sastav ovog komiteta bio je bio predmet brojnih kontraverzi pre svega zato što je većinski članovi su demokrate, a dvoje republikanca, koji su u njemu takođe su izrazito orijentisani protiv bivšeg predsednika SAD.

Samo simbolična mera

Ova preporuka ni na koji način ne obavezuje Ministarstvo pravde i američko tužilaštvo, koje je i odbilo da komentariše predloge ovog komiteta, to je zapravo simbolična mera.

Pre nekoliko meseci američki Kongres je imenovao specijalnog tužioca Džeka Smita da preuzme dve istrage u vezi sa Trampom, uključujući i događaje od 6. januara.

Komentarišući ovu odluku, analitičari koji su bliski republikancima nazvali su odluku Komiteta "pozorištem", jer je pravno neobavezujuća. Endi Makardi, bivši savezni tužilac veruje da će Ministarstvo pravde ignorisati upućivanje.

Donald Tramp se sa raznih strana suočava sa brojnim optužbama, i za finansijske malverizacije, i za nezakonito postupanje sa tajnim dokumentima.

Šta se desilo 6. januara 2021. godine?

Hiljade Trampovih pristalica upali su na taj dan u Kapitol u Vašingtonu – srce američke zakonodavne vlasti - u pokušaju da ponište rezultate na izborima, za koje Tramp tvrdi da su prevara.

Skoro 600 ljudi uhapšeno je zbog napada na zgradu Kapitola gde je u toku bilo zasedanje Kongresa zbog potvrđivanja izborne pobede trenutnog predsednika Džozefa Bajdena.

Pre samog upada, Tramp je u glavnom gradu SAD održao vatreni govor u kojem je tvrdio da je njegov poraz rezultat prevare. U napadima je poginulo pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet