Fokus

"Zanimljivo": Tviter je glasao da se Mask povuče i usledila je tišina, koja je sada prekinuta

Komentari

Autor: Gardijan, Euronews Srbija

20/12/2022

-

13:17

"Zanimljivo": Tviter je glasao da se Mask povuče i usledila je tišina, koja je sada prekinuta
Ilon Mask - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Ilon Mask oglasio se prvi put otkako je više od 10 miliona ljudi glasalo za njegovu ostavku sa mesta glavnog izvršnog direktora Tvitera, rekavši da će samo plaćeni pretplatnici na Tvitter Blue moći da glasaju u budućim anketama koje imaju veze sa politikom kompanije, piše Gardijan.

Mask je u nedelju pitao korisnike Tvitera da li treba da se povuče sa mesta šefa kompanije, obećavajući da će se pridržavati rezultata svoje ankete. Kada se anketa završila u ponedeljak nešto iza podneva po našem vremenu, po našem vremenu, 57,5 ​​odsto je reklo da bi trebalo da se povuče.

Od tada Mask nije tvitovao gotovo ceo jedan dan, a na njegovom nalogu sporadično su se pojavljivali samo retvitovani postovi. Njegovo ćutanje je konačno prekinuto kada se oglasio jednom rečju "Zanimljivo", čime je reagovao na sugestije da su rezultati ankete netačni zbog lažnih naloga i botova.

Odgovarajući na sugestiju drugog korisnika da bi "Plavi pretplatnici trebalo da budu jedini koji mogu da glasaju u anketama u vezi sa politikom", Mask je rekao:

"Dobra ideja. Tviter će napraviti tu promenu."

Tviter Blue je plaćena pretplata koja omogućava svakome da kupi bedž sa plavim kvačicom, koji označava verifikaciju.

Neizvesnih 12 sati posle dva problematična meseca

Mask je, kao i mnogi, viđen na stadionu Lusail kako prati finale Svetskog prvesntva u fudbalu, i to u društvu zeta Donalda Trampa. Samo nekoliko sati nakon završetka utakmice, mapo posle ponoći, na njegovom tvirer nalogu se pojaivla interesantna anketa: "Da li žetile da se sklonim s čela Tvitera? Poštovaću rezultate ankete".

Tako je vreme počelo da curi za milijardera, a korisnici su jasno izglasali da ne žele više da ga vide kao direktora te kompanije.

Twitter

 

Kako je postajalo sve jasnije šta bi mogao da bude konačni rezultat ovog ispitivanja, Mask je napisao:

"Pazite šta želite, možda vam se ostvari". Odgovarajući na komentar jednog od korisnika Tviter a o mogućoj promeni  na mestu generalnog direktora, Mask je saopštio da "nema naslednika".

Kao većinski vlasnik privatne kompanije, niko ne može prisiliti Maska da se skloni iz rukovodstva, ali niz zbunjujućih odluka u proteklih nekoliko dana doveo je do toga da čak i neki od njegovih najbližih pristalica raskinu veze s njim.

Novi vlasnik Tvitera, otkada je preuzeu kompaniju bio je nekoliko puta u centru pažnje zbog svojih kontraverznih odluka.

Potezi na čelu Tvitera o kojima je svet brujao

Podsetimo, milijarder je prvo otpustio polovinu zaposlenih u kompaniji, potom pokušao da uvede plaćene verifikacije, što je izazvalo veliku pobudunu, a nakon toga ugasio pojedine naloge koji su ga javno kritikovali, uprkos najavi da će Tviter postati platforma za slobodan govor.

Nedavno je kompanijia poručila da više neće dozvoliti spominjanje drugih društvenih mreža. Te "zabranjene" platforme bi bile pored Fejsbuka i Instragama i manje poznate mreže kao što su Mastodon, Truth, Social, Tribel, Nostr i Post.

Kasnije je taj post obrisan, a Mask je relativizovao celu priču, napisavši da je povremeno deljenje linkova kojima se pominju konkurentske kompanije je u redu, ali "bezpošteno reklamiranje" konkurenata neće biti dozvoljeno.

U petak su privremeno suspendovani nalozi nekoliko novinara iz CNN-a, Njujork Tajmsa i Vašington posta, zbog navodnog deljenja podataka o njegovoj lokaciji.

Zbog ovog najnovijeg kontraverznog poteza, kritike su stigle iz Ujedinjenih nacija, ali i iz EU.

Komentari (0)

Svet