Tehnologija

Burne reakcije redakcija, EU i političara na zabranu Tviter naloga novinara: Sloboda štampe ne sme biti nečiji hir

Komentari
Burne reakcije redakcija, EU i političara na zabranu Tviter naloga novinara: Sloboda štampe ne sme biti nečiji hir
Burne reakcije redakcija, EU i političara na zabranu Tviter naloga novinara: Sloboda štampe ne sme biti nečiji hir - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

veličina teksta

Aa Aa

Tviter je danas suspendovao naloge nekoliko novinara koji pišu o ovoj društvenj mreži i njenom još uvek novom vlasniku Ilonu Masku i izazvao burne rakcije redakcija u kojima rade ovi novinari, ali i evropskih zvaničnika. Redakcije su ovaj način sankcionisanja svojih novinara okarakterisale kao zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući, dok iz Evropske komisije poručuju da bi Mask trebao da vodi računa o "crvenim linijama", jer bi moglo da se desi da upravo on bude taj koji će sledeći put biti sankcionisan. Oglasilo se i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdnjom da se „sloboda štampe se ne može uključiti i isključiti kao nečiji hir".

Među onima čiji se nalozi, prema Tviteru, vode kao upitni, pa u ovom momentu više nisu vidljivi, su američki novinari koji rade za Njujork tajms, Vašington post, CNN, ali i profil jednog nezavisnog novinara. Svima njima je, prema pisanju svetskih medija, zajedničko to što su upravo izveštavali o radu Tvitera. Redakcije ovih novinara su odmah reagovale i odluku kompanije nazvale "sumnjivom, ali i zabrinjavajućom".

Naime, ne smao da je Tiver uklonio profile ovih novinara, već je i nestala istorija nihovih tvitova, piše BBC. Ono što je jedino poznato po ovom pitanju je da je Mask preko Tvitera sinoć ove novinare optužio da dele privatne informacije o njegovom kretanju, koje je opisao kao "koordinate za ubistvo", ali nije nije naveo nikakve dokaze za tu tvrdnju.

On je dan pre nego što je suspendovao naloge novinara, suspendovao i nalog @ElonJet koji je pratio kretanje njegovog privatnog aviona.

Među novinarima koji su doživeli suspenziju Tvitera su novinari Njurojk tajmsa Rajan Mek, Vašington posta Drev Harel, novinar CNN-a Doniej O Sulivan i novinar Mashablea Mata Bindera. Nalog nezavisnog novinara Aarona Rupara koji prati američku politiku, takođe je suspendovan, piše Jutarnji list

Mask se nikada nije zvanično oglasio povodom konkretnih slučajeva i profila, ali je u Tviter poruci rekao da se isti propisi o oktrivanju nečijeg identiteta, adrese, ili drugih ličnih podataka, koji se zovu"doksing", odnose na novinare, ali i na sve druge.

"Sasvim je u redu da me kritikuju ceo dan, ali da daju moju lokaciju u realnom vremenu i ugrožavaju moju porodicu - nije", napisao je Mask na Tviteru.

Takođe je naveo da ukoliko bi neko objavio lokacije novinara Njujork tajmsa u realnom vremenu, FBI bi odmah istražio slučaj i bilo bi, kaže saslušanja u Kapitol Hilu, a Bajden bi, prema njegovim rečima, održao govor o demokratiji.

Nekoliko novinara, koji su sinoć suspendovani, pisali su o novoj politici Tvitera i o Maskovom objašnjenju za njeno uvođenje, koje je uključivalo i navode o uhođenju njegove porodice u utorak uveče u Los Anđelesu.

Suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće

I dok su poruke iz Tvitera neprecizne i samo naslućuju da su reakcije o ovim slučajevima, sa druge strane stigle su brze i konkrente reakcije iz reakcija u u kojima rade ovi novinari. Portparol Njurojk tajmsa nazvao je ove suspenzije "sumnjivim i nesrećnim" i rekao da njihov novinar, Rajan Mek, nije dobio nikakvo objašnjenje za to što se desilo.

CNN je saopštio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, i zatražili su objašnjenje uz najavu da će ponovno proceniti svoj odnos s Tviterom na osnovu odgovora. 

Dani O' Saliven, koji radi za CNN, i koji se nalazi na listi onih kojima je nalog suspendovan, rekao je da je ovaj potez značajan zbog "potencijalnog zastrašujućeg uticaja" koji bi mogao da ima na novinare, posebno na sve one kompanije koje prate Maska. 

"Sve veća nestabilnost i nestalnost Tvitera bi trebalo da bude vrlo zabrinjavajuća za svakog ko ga koristi. Tražili smo objašnjenje od Tvitera i preispitaćemo naš odnos na osnovu tog odgovora", napisao je CNN u saopštenju.

Evropska komisija zapretila Masku sankcijama zbog suspendovanja naloga novinara

Danas su stigle i reakcije evropskih zvaničnika po ovom pitanju. Naime, potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova upozorila je danas vlasnika Maska da bi mogao da se suoči sa sankcijama zbog suspendovanja naloga nekoliko američkih novinara koji su ga kritikovali.

Nazvavši taj potez "zabrinjavajućim", potpredsednica Jourova podsetila je da postoje "crvene linije".

"Vest o samovoljnom suspendovanju (naloga) novinara na Tviteru je zabrinjavajuća. Zakon o digitalnim uslugama EU zahteva poštovanje slobode medija i osnovnih prava. Ovo je pojačano našim (EU) Zakonom o slobodi medija. Elon Mask toga treba biti svestan. Postoje crvene linije. I sankcije, uskoro", napisala je ona.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer podsetio je da u EU postoje određena pravila otkako je stupio na snagu Zakon o digitalnim uslugama koji se odnosi na velike platforme. 

"Smatramo da treba da postoji jasna veza između socijalne mreže i korisnika da se ne bi donosile proizvoljne odluke", izjavio je Mamer.

Nemačka: Sloboda štampe se ne može uključiti i isključiti kao nečiji hir

I nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je danas osudilo ukidanje naloga određenog broja novinara na Tviteru i poručilo kompaniji da je njihovo suspendovanje sa ove platforme društvenih medija neprihvatljivo, dok je visoki vladin zvaničnik zapretio da će napustiti Tviter.

Nemačko ministarstvo je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru takođe postavilo snimke ekrana na kojima su prikazani ukinuti nalozi novinara, navodi Rojters.

„Sloboda štampe se ne može uključiti i isključiti kao nečiji hir. Novinari u nastavku objave više ne mogu da nas prate, komentarišu i kritikuju. Imamo problem zbog toga sa Tviterom", objavilo je nemačko ministarstvo.

„Proizvoljno zaključavanje naloga novinara je neprihvatljivo. Ako se ovo nastavi, napustiću ovu platformu “, dodao je u objavi na Tviteru zamenik portparola vlade Volfgang Bihner postavljajući vezu ka zvaničnom nalogu nemačke vlade na novootvorenoj društvenoj mreži Mastodon.

Sunak:  :Praviti balans između zaštite korisnika i slobode govora

Društvene mreže, bez obzira na to u čijem su vlasništvu, moraju da prave balans između zaštite korisnika i očuvanja slobode govora, poručio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka reagujući na to što je Tviter suspendovao naloge nekoliko novinara.

"Jasno smo stavili do znanja da, bez obzira na vlasništvo nad društvenih medijima, platforme moraju da balansiraju između zaštite svojih korisnika i podržavanja slobode govore",rekao je portparol Sunaka, kojeg Rojters nije imenovao. 

On je dodao da će iz tog razloga, prema britanskom Predlogu zakona o bezbednosti na mreži, platformama poput Tvitera biti zabranjeno da suspenduju ili zabranjuju korisnike ukoliko se time ne krše njihovi uslovi za korišćenje usluge. 

Tviter bez komentarisanja konkretnih slučajeva: Nema izuzetaka, suspenzija svih naloga koji krše našu politiku

Šef Tvitera za poverenje i bezbednost, Ela Irvin, rekala je za Verte da su zabrane povezane sa novim pravilom koj je uvedeno u sredu i koje zabranjuje "informacije i lokacije uživo, uključujući inforamcije koje se diele direktno na Tviteru ili linkove do URL-ova putnih ruta trećih strana", navodi BBC.

"Bez komentarisanja bilo kakvih konkrtnih naloga, mogu da potvrdim da smo suspendovati sve naloge kji krše našu politiku privatnosti i dovode druge korisnike u opasnost. Ne pravimo izuzetke od ove politike bilo da su u pitanju novinari ili neko treći", rekla je. 

Mask je nakon toga razgovarao sa novinarima koji rade na Tviter Spejs-u, delu koji je zadužen za društvene mreže  i koji omogućava audio i video razgovore uživo. Njegovo kratko pojavljivanje skrenulo je pažnju publike koja je vodila do 30.000 pregleda, ali nakon što je odgovorio na nekoliko pitanja stče se utisak, navodi BBC, da i je ova aplikacija navodno više nije u funkciji. 

Inače, sve ove suspenzije dolaze nakon što je Musk više puta obećao da će podržavati apsolutnu slobodu govora na platformi koju je kupio za 44 milijarde dolara u novembru, poseća Jutarnji list.
Mask je nakon što je došao na vrh Tvitera vratio i nalog bivšeg predsednika Donalda Trumpa, koji je bio suspendovan sa Tvitera zbog njegovih postupaka vezanih uz opsadu američkog Kapital Hila.Nakon što je otpustio hiljade zaposlenih i Tviter sada radi sa znatno smanjenim brojem radnika.

Sada se uveliko oslanja na automatizaciju sadržaja, ukidajući određene ručne preglede i favorizirajući ograničenja distribucije umesto potpunog uklanjanja određenih govora, rekla je Rojtersu ranije ovog meseca nova Irvin.

 

Komentari (1)

Marcco

16.12.2022 14:55

Njegova firma, njegova volja... inače, imate možda Twitter pa pogldajte koje je razloge naveo za to svoje postupanje. Po mom mišljenju, krajnje logični.

Magazin