Tehnologija

Tviter je glasao! Dok je ceo svet gledao finale SP, Mask je povukao kontroverzan potez i sad se čeka - povlačenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

10:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Anketa koju je  vlasnik i izvršni direktor Tvitera Ilon Mask sinoć objavio noćaj, pitajući korisnike društvene mreže da li žele da se skloni sa vrha kompanije, konačno se završila, a 57,5 odsto ljudi odgovorilo je sa "da" na to pitanje, dok bi 42,5 odsto glasača htelo da vlasnik kompanija Telsa i SpaceX ostane i šef čuvene društvene mreže. U anketi je učestvovalo oko 17,5 miliona korisnika.

Milijarder je u originalnom tvitu naveo da će poštovati rezultate ankete, ali nije precizirao kada i kako će se povući iz rukovodstva Tvitera. 

Dok su sinoć svi pratili finale Svetskog prvenstva, Mask se takođe našao među navijačima na stadionu Lusail, i to u društvu Džerarta Kušnera, Trampovog zeta. Iako su mnogi fotografisali dvojicu muškaraca zajedno, ceo taj događaj zasenjen je ovim tvitom, objavljenim oko jedan sat posle ponoći, po našem vremenu.

"Da li treba da se povučem sa mesta šefa Tvitera? Poštovaću rezultata ankete", napisao je Mask.

Mask je ubrzo posle ove objave, u ranim jutarnjim satima napisao: "Pazite šta želite, možda će da se ostvari".

Odgovarajući na komentar jednog od korisnika Tviter a o mogućoj promeni  na mestu generalnog direktora, Mask je saopštio da "nema naslednika".

Kontraverzni meseci

Svemu ovome je prethodilo burnih 48 sati. Kompanija Tviter je poručila da više neće dozvoliti spominjanje drugih društvenih mreža. Te "zabranjene" platforme bi bile pored Fejsbuka i Instragama i manje poznate mreže kao što su Mastodon, Truth, Social, Tribel, Nostr i Post.

Nekoliko minuta pre izjašnjavanja, Mask se izvinio i objavio na Tviteru: "Ubuduće će se glasati pre velikih promena politike".

Ta odluka šokirala je osnivača kompanije Tviter Džeka Dorsija koji se zapitao javno zbog čega je doneta ovakva odluka.

Kompanija Tviter je kasnije obrisala taj posta, a Mask je relativizovao celu priču, napisavši da povremeno deljenje linkova kojima se pominju konkurentske kompanije je u redu, ali "bezpošteno reklamiranje" konkurenata neće biti dozvoljeno.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File

 

Osnivač društvene mreže Post News, Noam Brdin napisao je: "U slučaju da me izbace sa ove platforme, zbogom i hvala na svim ribama".

Brojne su kontraverze od trenutka kada je Mask pre nekoliko meseci preuzeo kompaniju Tviter. Podsetimo, milijarder je prvo otpustio polovinu zaposlenih u kompaniji, potom pokušao da uvede plaćene verifikacije, što je izazvalo veliku pobudunu, a nakon toga ugasio pojedine naloge koji su ga javno kritikovali, uprkos najavi da će Tviter postati platforma za slobodan govor.

Tako je i u petak privremeno suspendovao naloge nekoliko novinara iz CNN-a, Njujork Tajmsa i Vašington posta, zbog navodnog deljenja podataka o njegovoj lokaciji.

Zbog ovog najnovijeg kontraverznog poteza, kritike su stigle iz Ujedinjenih nacija, ali i iz EU.

"Duboko sam uznemirena izveštajem da su novinari suspendovani sa Tvitera. Sloboda medija nije igračka. Slobodna štampa je kamen temeljac demokratskih društava i ključno oruđe u borbi protiv štetnih sdezinformacija", napisala je Melisa Fleming portparolka UN.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova čak najavljuje i sankcije ukoliko ova odluka ostane na snazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin