Fokus

UN privremeno obustavile pojedine programe u Avganistanu zbog zabrane rada ženama

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

09:12

UN privremeno obustavile pojedine programe u Avganistanu zbog zabrane rada ženama
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije privremeno su obustavile pojedine programe u Avganistanu i upozorile da će mnoge druge aktivnosti verovatno morati da budu stopirane zbog zabrane rada humanitarnim radnicama koju je uvela administracija predvođena talibanima.

Zamenik generalnog sekretara za humanitarna pitanja i koordinator za slanje pomoći Martin Grifits, šefovi agencija UN i nekoliko humanitarnih grupa rekli su u zajedničkom saopštenju da se o učešću žena u isporuci pomoći ne može pregovarati, pozivajući vlasti da preinače zabranu, prenosi Rojters.

"Zabrana humanitarnog rada ženama ima neposredne, po život opasne, posledice za sve Avganistance. Neki kritični programi već su morali privremeno da se zaustave zbog nedostatka ženskog osoblja", navodi se u saopštenju.

Zabranu rada humanitarnim radnicama objavila je u subotu administracija predvođena islamističkim talibanima, a ona je usledila nakon zabrane ženama da pohađaju univerzitete.

Devojčicama je u martu zabranjeno da pohađaju srednju školu.

"Nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da isključi polovinu svog stanovništva iz doprinosa društvu", navodi se u saopštenju, koje su potpisali i čelnici UNICEF-a, Svetskog programa za hranu, Svetske zdravstvene organizacije, Programa UN za razvoj i Visoki poverenik za izbeglice i ljudska prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet