Fokus

Pet pitanja posle dizanja optužnice: Da li će Tramp u zatvor ili u novu trku za predsednika SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Politico

31/03/2023

-

19:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Donald Tramp ulazi u istoriju kao prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je krivično gonjen. On se trenutno suočava sa optužnicom koju je protiv njega podigla Velika porota na Menhetnu sa više od 30 tačaka u vezi sa poslovnom prevarom, prema dva izvora upoznata sa slučajem i biće saslušan u utorak. 4. aprila.

Njegov advokat Džoe Tokopina rekao je za ABC njuz da Trampu neće biti stavljene lisice kada bude dolazio u sud, prenosi BBC.

"Ući ćemo tamo, Tramp će se izjasniti da nije kriv i počećemo razgovarati o podnošenju zahteva u vezi s pravnom održivosti ovog slučaja i to ćemo uraditi odmah i vrlo agresivno", kazao je Tokopina.

Ovaj slučaj bez presedana Tramp naziva "političkim progonom i mešanjem u izbore na najvišem nivou u istoriji" i poručuje da je "potpuno nevin", a pritom je i nagovestio da neće odustati od trke za predsednika SAD 2024. godine, prenosi Rojters.   

Predsednik SAD Džozef Bajden nije komentarisao danas optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je okrivljen pred velikom porotom suda na Menhetnu. Upitan da odgovori da li je zabrinut zbog protesta nakon objavljivanja optužnice, Bajden je rekao "ne, neću da pričam o optužnici protiv Trampa". Na ponovno pitanje novinara šta optužnica znači za vladavinu zakona u SAD, Bajden je opet odgovorio "nemam komentar uopšte".

Odluka Velike porote na Menhetnu da optuži Trampa izazvala je pomeštane reakcije širom SAD, a neka od pitanja koja se u svetlu ovog slučaja postavljaju su da li će Tramp još uvek moći da se kandiduje za predsednika, da li mu preti zatvorska kazna i koliko će ovaj slučaj uticati na njegovu popularnost?  

Na šta se odnosi optužnica?  

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje bivšeg predsednika u vezi sa njegovom navodnom ulogom u isplati mita i zataškavanju, preciznije njegovu navodnu umeštanost u plaćanje 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels, kako ona ne bi govorila u javnosti o navodnoj aferi sa njim, za koju tvrdi da se desila 2006. godine, a sve ovo u vezi je sa predsedničkim izborima 2016. 

Trampov pomoćnik, bivši advokat Majkl Koen je 2018. godine priznao pred sudom da je isplatio novac za Danijels i još jednu osobu, Plejboj manekenku Karen Mekdugal.  

Tom prilikom je osuđen na tri godine zatvora, a tvrdio je da je to učinio po Trampovom nalogu, i da je bio "zadužen da sređuje Trampove prljave poslove". 

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

 

Kako piše Politico, Tramp je u aprilu 2018. insistirao da nije znao za tajni novac, međutim, Koen je dostavio Kongresu slike čekova potpisanih od strane Trampa, koji odražavaju isplate za koje je Koen rekao da su bile nadoknade novca koji je dao, uključujući najmanje dve koje su stigle dok je Tramp bio u Beloj kući.  Koen je rekao da su Tramp i njegova kompanija prikrili svrhu isplata lažno ih označivši kao pravne troškove. 

Prema njujorškom zakonu, prikrivanje takvih plaćanja u korporativnim evidencijama je krivično delo, ali obično samo prekršaj. Krivično delo postaje onda kada su lažni poslovni zapisi imali za cilj da prikriju drugi zločin.

U ovom slučaju, čini se da je taj drugi zločin korišćenje sredstava za unapređenje Trampove predsedničke kampanje, što je navodno kršenje zakona o finansiranju kampanje. 

Najsnažniji dokaz u ovom slučaju može biti tajming, jer nakon meseci zahteva, novac je poslat advokatu Stormi Danijels 27. oktobra 2016. godine, što je bilo samo nekoliko dana pre predsedničkih izbora 2016.

Može li Tramp da završi u zatvoru?

Postoje dve kazne sa kojima bi Tramp mogao da se suoči, u zavisnosti od presude: prvu, da mu se presudi za prekršaj, mnogi smatraju mnogo verovatnijom i u tom slučaju bi morao da plati samo određenu svotu novca. 

Drugi scenario odnosi se na to da mu bude suđeno za kriminal, a onda mu preti zatvorska kazna. 

"Još uvek ne znamo tačno koje su optužbe jer je još uvek sve pod pečatom ali preti mu četiri godine zatvora, a njegovom pomoćniku tri godine", rekla je za Euronews Srbija profesorka sa Univerziteta u Eseksu Nataša Lindštad. 

Međutim, ovo se smatra malo verovatnim. 

"Ne očekujem da će Tramp završiti u zatvoru ukoliko bude optužen" kaže za CNN profesor prava u Los Anđelesu Ričard Hasen i dodaje da bi mu zatvorska ćelija sledila samo ukoliko bi pored presude, dobio i zatvorsku kaznu. 

Hasen objašnjava da bi u tom slučaju tajna služba morala da se pobrine za njegovu zaštitu u zatvoru, a svakako je poptuno nejasno kako bi to moglo da se izvede. 

Lindštad ipak dodaje da, za razliku ostalih istraga, "što se tiče Njujorka, sa ovim okružnim javnim tužiocem slučaj je dosta konkretizovan, bilo je potrebno pet godina da se to istraži, dakle nadaju se da će na kraju Tramp izaći pred lice pravde". 

Može li ovaj slučaj sprečiti Trampa da se kandiduje za predsednika SAD? 

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Ne postoji pravna prepreka koja bi sprečila Trampa da nastavi svoju predsedničku kampanju dok se suočava sa krivičnim prijavama, čak i ako bude u zatvoru. Mada u političkom smislu, možda će optuženom kandidatu koji bi mogao postati osuđeni zločinac, biti teže da pridobije glasove, a suđenja ga takođe mogu sprečiti da u predsedničkoj trci da sve od sebe.

"Ne verujem da će ga ovo sprečiti da se kandiduje, za svakog kandidata koji bude nateran da se povuče iz trke to predstavlja veliko poniženje, a Tramp je potpuno drugačiji, do sada je bio politički nepobediv u smislu svih tih optužnica i afera, on je čak to uspevao da upotrebi u kampanjama da bi pokupio podršku Republikanaca, tvrdeći da je taj tužilac iz Menhetna blizak Demokratama, zbog čega pokušava da ga strpa u zatvor", kaže Lindštad. 

Ipak, ukoliko Tramp postane predsednik, a pritom je suočen sa optužbama ili osudom, cela situacija postaje nejasnija, jer postoje ozbiljna ustavna pitanja o tome da li državni sud uopšte može sprečiti nekoga ko je izabran da obavlja svoju predsedničku funkciju. 

Koliko dugo do suđenja Trampu?

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Lindštad za Euronews objašnjava da će za početak suđenja bivšem predsedniku Sjedinjenih Država biti potrebno mnogo meseci i da se neće održati dok ne krene predsednička kampanja 2024. godine. Kako kaže Lindštad, njegov pravni tim će se u međuvremenu truditi da suđenje odloži ili u potpunosti spreči.

Trampovi advokati bi, kako piše Politico, mogli da pokušaju da prebace slučaj na federalni sud, tvrdeći da su se bar neke od isplata Koenu dogodile dok je Tramp bio predsednik i da stoga državni sud ne bi trebalo da ima ovlašćenja da reši tu stvar. Tramp bi takođe mogao da traži da se suđenje premesti u drugu zgradu suda u državi Njujork.  

Kada je u pitanju krivični poreski postupak protiv Trampove organizacije 2021. godine, bilo je potrebno 15 meseci da dođe do suđenja. Porota je prošlog decembra osudila dve Trampove kompanije po svih 17 optužbi za krivična dela.  

Pitanja u ovom slučaju su uža, ali se čini da će zbog toga što je sada fokus na Trampu lično, ovo dodatno produžiti ceo proces.

Hoće li u svetlu ovog slučaja Tramp izgubiti političku podršku?

Tanjug/AP Photo/Bryan Woolston

 

"Tramp politički ostaje izuzetno popularan, ako pogledate stopu popularnosti sa strane Republikanaca, on ima negde između 72 do 82 odsto pozitivnih mišljenja i ispred je svakog svog konkurenta za republikanskog predsedničkog kandidata, dakle vodi ponekad i za 20, 30 odsto, a definitivno će dobiti još više podrške od Republikanaca", ističe Lindštad.  

Međutim, kaže da više od polovine američkih građana veruje da je Tramp učestvovao u nedozvoljenim radnjama i da oko 60 odsto ljudi ne želi da on ponovo bude predsednik.  

"Videćemo još dublje podele u Americi kako se sve ovo bude odvijalo, Republikanci tvrde da je ovo užasno i da je politički motivisano, zbog čega posledično može da dođe do nekih nemira i protesta, dok Demokrate i nezavisni smatraju da je ovo važan korak u pravcu pravne države", kaže Lindštad.

"Mislim da postoji deo njega koji ovo vidi kao političku prednost", rekao je za CNN bivši šef kabineta bivšeg potpredsednika Majka Pensa, Mark Šort.

Međutim, Šort kaže kako će se birači umoriti od prtljaga koji Tramp vuče sa sobom, posebno ako se suoči sa dodatnim potencijalnim optužnicama, koje mogu da proisteknu iz istraga koje se protiv njega vode, kao što je slučaj u kome je pokušao da utiče na zvaničnike iz Džordžije da falsifikuju rezultate izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet