Fokus

Sve brojnija konkurencija Trampu: Majk Pens počinje republikansku kampanju za nominaciju 7. juna na 64. rođendan

Komentari

Autor: AP

31/05/2023

-

23:34

Sve brojnija konkurencija Trampu: Majk Pens počinje republikansku kampanju za nominaciju 7. juna na 64. rođendan
Sve brojnija konkurencija Trampu: Majk Pens počinje republikansku kampanju za nominaciju 7. juna na 64. rođendan - Copyright Tanjug/AP/Charles Krupa

veličina teksta

Aa Aa

Bivši potpredsednik Majk Pens zvanično će pokrenuti svoju očekivanu kampanju za republikansku nominaciju za predsednika sledeće nedelje u Ajovi i tako postati još jedan direktan konkurent u stranci svom bivšem šefu Trampu.

Pens je početak kampanje planirao u De Mojnu u saveznoj državi Ajova  7. juna, kada puni 64 godine, a sve informacije procurele su od dvojice njemu bliskih ljudi i pre zvaničnog saopštenja, saznaje AP.

Takođe se očekuje da objavi video-poruku kao deo početka kampanje.

Njegov tim smatra da je prevremeno glasanje u Ajovi vrlo značajno za njegov potencijalni put do pobede, a savetnici kažu da planira da vodi agresivnu kampanju za konzervativne, evangelističke hrišćanske glasače koji čine značajan deo republikanskog biračkog tela u državi.

Pens je priznati društveni konzervativac i čvrsto se protivi pravima na abortus, zalažući se za njegovu zabranu na državnom nivou. Očekuje se da će se kampanja u velikoj meri oslanjati na manje luksuzne objekte kao što su gradske kuće i maloprodajni objekti sa ciljem da se prikaže skromnijim i izađe iz senke prebogatog  bivšeg predsednika Donalda Trampa. 

Pens, koji je služio u Kongresu i kao guverner Indijane pre nego što je izabran za Trampovog potpredsednika 2016. godine, bio mu je izuzetno lojalan sve dok nije raskinuo sa Trampom na izborima 2020. godine.

Tramp, očajnički želeći da poništi svoj gubitak i ostane na vlasti, pokušao je da ubedi Pensa  njegove pristalice da bi Pens mogao nekako da odbije volju birača jer je predsedavao ceremonijalnim prebrojavanjem glasova elektorskog koledža 6. januara 2021, čak iako potpredsednik nema takvu moć.

Dok je prebrojavanje bilo u toku, nasilna gomila Trampovih pristalica upala je u zgradu, razbijajući prozore, napala policiju i naterali su Pensa, njegovu porodicu i njegovo osoblje da beže u zaklon dok su demonstarnti uzvikivali „Obesite Majka Pensa!“ 

Pens je rekao da su Trampove „nepromišljene reči“ ugrozile njegovu porodicu i sve ostale koji su tog dana bili na Kapitolu. Rekao je da će „istorija tražiti od Donalda Trampa odgovornost“.

„Četiri godine smo imali bliski radni odnos. Nije se dobro završilo“, napisao je Pens u svojoj knjizi „Tako mi Bog pomogao“.

Pens je od tada  proveo dve i po godine strateški se distancirajući od Trampa dok je postavljao temelje za kampanju. Iako dosledno hvali rezultate „Tramp-Pensove administracije“, on je takođe naglasio razlike između njih dvojice, kako u politici tako i u stilu. 

On je pozvao svoju stranku da se ogradi od Trampovih izbornih pritužbi i upozorio na rastuću plimu populizma u Republikanskoj stranci. Upozorio je „Putinove apologete“ koji nisu voljni da se suprotstave ruskom lideru zbog njegovog napada na Ukrajinu kao odgovor na komentare Trampa i guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je u anketama daleko drugi iza Trampa.

Takođe se zalagao za reforme programa kao što su socijalno i zdravstveno  osiguranje  koje su i Tramp i DeSantis obećali da neće dirati i kritikovao je DeSantisa zbog njegove eskalirajuće svađe sa kompanijom Dizni na Floridi. 

Pens je takođe svedočio prošlog meseca pred saveznom velikom porotom koja je istraživala napore Trampa i njegovih saveznika da ponište rezultate izbora 2020.  Pens je proveo mesece posećujući države prevremenog glasanja, držeći političke govore, govoreći u crkvama i udvarajući se donatorima uoči svog očekivanog izbora.

Ova nedelja će biti veoma naporna za Republikance.

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi planira da pokrene svoju kampanju u utorak uveče na događaju u gradskoj većnici u Nju Hempširu, a guverner Severne Dakote Dag Burgum će objaviti kandidaturu 7. juna u gradu Fargu u toj američkoj državi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet