Fokus

Poslednji sati putnika na "Titanu": Specifične pripreme, jutro bez kafe, muzika i putovanje u potpunom mraku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork tajms

03/07/2023

-

13:30

Poslednji sati putnika na "Titanu": Specifične pripreme, jutro bez kafe, muzika i putovanje u potpunom mraku
Poslednji sati putnika na "Titanu": Specifične pripreme, jutro bez kafe, muzika i putovanje u potpunom mraku - Copyright Tanjug/OceanGate Expeditions via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Petorica putnika u podmornici "Titan" koja je krenula ka olupinama Titanika, doživeli su tragičan kraj, kada su usled implozije, njihovi životi okončani u manje od milisekunde, kako smatraju stručnjaci.  Istraga je tek nedavno počela i očekuje se da ćemo u narednom periodu znati više o konkretnim uzrocima, ali sada u javnost dospeva sve više detalja o njihovim poslednjim satima pre porinuća.

U podmornici su bili osnivač kompanije koja je predvodila ekspediciju, Stokton Raš, zatim britanski avanturista Hamiš Harding, stručnjak za Titanik Pol-Anri Nargole, kao i otac i sin iz bogate pakistanske porodice, Šahzada i Suleman Davud.

Ostaci podmornice, kao i ono za šta se pretpostavlja da su ostaci njihovih tela, pronađeno je nedavno u Atlantskom okeanu, blizu mesta gde su krenuli u ekspediciju. 

Supruga Šahzade Davuda i majka Sulemana, Kristin Davud, dala je intervju za "Njujork tajms" u kom je opisala njihove poslednje sate, a time je javnost dobila i bolji uvid u način na koji su se putnici pripremali za putovanje "Titanom".

Tanjug AP/Paul Daly/The Canadian Press via AP

Ostaci podmornice

Kristin je, zajedno sa svojom ćerkom, gledala porinuće podmornice sa broda koji je trebalo da je prati na površini. Međutim, manje od dva sata kasnije, komunikacija je izgubljena, i potraga je već tada krenula.

"Gledala sam u okean sve vreme, misleći da ću ih možda videti kada izrone", rekla je Kristin Davud opisujući agoniju i neizvesnost koji su je obuzeli tog 18. juna. Četiri dana kasnije, obavestili su je da je Obalska straža SAD pronašla ostatke Titana.

Kritike nisu pokolebale Raša

U februaru, Stokton Raš i njegova supruga Vendi odleteli su u London, gde su Dvaudovi živeli, i sastali se sa njima u jednom kafiću blizu stanice Vaterlo. Govorili su o dizajnu i bezbednosti podmornice.

"O toj inženjerskoj strani priče, jednostavno nismo imali pojma. Mislim, sedite i u avionu a da ne znate tačno kako motor radi", rekla je Kristin Davud.

Davudove je fascinirao Titanik nakon što su posetili jednu izložbu u Singapuru 2012. godine, na 100. godišnjicu potonuća broda. Neke od izloženih predmeta je na površinu izvukao upravo još jedan od putnika u podmornici, Nargole, što su tek kasnije shvatili. 

Nargole je, inače, 37 puta ranije ronio do Titanika, a Kristin se prisetila kako im je pričao da je "jednom tri dana bio dole u moru, jer nije bilo komunikacije".

U promotivnom video snimku, kompanija "OceanGate" je poručivala budućim putnicima:

"Spremite se za ono što je Žil Vern mogao samo da zamisli. Ovo nije samo uzbudljiva vožnja, već mnogo više od toga".

profimedia

Stokton Raš

Čitav poduhvat je uznemirio neke stručnjake, uključujući i bar jednog bivšeg zaposlenog u kompaniji. U krugovima eksperata za podmornice, bilo je kritika na račun cilindričnog dizajna (većina dubokovodnih podmornica je sferna) i relativno velikog otvora.

Takođe, velike kritike upućene su korišćenju mešanih materijala, kao što su ugljenična vlakna i titanijum, zbog zabrinutosti da neće moći dobro da se povežu, ili da neće izdržati ogroman pritisak vode.

Vil Konen, predsednik odbora za plovila sa posadom Društva za morsku tehnologiju, 2018. godine poslao je pismo Stoktonu Rašu, rekavši da bi "eksperimentalni" pristup njegove kompanije mogao dovesti do "katastrofalnih posledica". To pismo je potpisalo na desetine stručnjaka.

Sledeće godine, stručnjak za podmornice je čuo pucketanje tokom ronjenja Titana na Bahamima i, u mejlu upućenom Rašu, molio ga je da obustavi operacije. Raš je napravio neke izmene, ali je nastavio da prima turiste.

"Bez kafe, jake hrane i kantri muzike"

Prema rečima Kristin Davud, na brodu koji je trebalo da prati podmornicu sa površine, "Polarnom princu", pre putovanja održavani su sastanci svakog dana, ujutru i uveče, o tome šta će se i kako raditi na ekspediciji.

U nedelju, 18. juna, putnici su morali da budu na palubi najkasnije do pet ujutru po lokalnom vremenu. Održan je još jedan sastanak o planu i zadacima, a Kristin Davud je rekla da je "sve izgledalo uigrano, videlo se da su to radili već ranije".

Pre ronjenja, Raš je preporučio dijetu, i da se ne pije kafa tog jutra. Nije bilo pravog toaleta u podmornici, već improvizovanog, iza zavese. Preporučeno je da putnici nose debele čarape i da ponesu kape, zbog toga što je sve hladnije što se dublje ide. 

profimedia

Kristin Davud

Putnicima je rečeno i da "ne očekuju da vide bilo šta kroz otvor ili kamere na putu ka Titaniku, jer će reflektori biti isključeni da bi se uštedela baterija za turneju po dnu okeana, mada postoji šansa da se vide bioluminiscentna stvorenja, kao zvezde padalice".

Prigušena svetla unutra su bila isključena iz istog razloga. Jedini sjaj bi dolazio od kompjuterskih ekrana i svetlećih olovaka. 

Još jedna stvar koju je Raš tražio, jeste da putnici na telefonima ponesu svoje omiljene pesme, kako bi ih svi zajedno slušali - ali je zamolio da ne bude kantri muzike. 

Sve je bilo spremno do 7.30 tog jutra. Suleman i Šahzada su obukli ronilačka odela kompanije "OceanGate", kao i vodootporne pantalone, narandžastu vodootpornu jaknu, čizme sa čeličnim ojačanjem, prsluke za spasavanje i šlemove.

profimedia

Suleman i Šahzada Davud

Ulazak u podmornicu je bilo kao puzanje kroz zadnji otvor velikog automobila, priča Kristin Davud - na podu je bila gumena prostirka, a na plafonu dve ručke.

Raš, koji je upravljao podmornicom, obično je sedeo pozadi, dalje od prozora. Drugi su sedeli leđima okrenuti zakrivljenim zidovima. Prethodni putnici su ponekad sedeli na postavljenom jastuku, poput onih koji se donose na stadione.

Ronioci su zatvorili podmornicu. Neko sa alatom je stegao sve šrafove. Na samom kraju, posade su manevrisale podmornicom pod vodom, i spustili je sa platforme. To je bio poslednji put da Kristin Davud vidi supruga i sina žive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet