Fokus

Stejt department najavio: Zvaničnici SAD i talibana će se sastati ove sedmice u Dohi

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

11:41

Stejt department najavio: Zvaničnici SAD i talibana će se sastati ove sedmice u Dohi
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department najavio je da će se tokom ove sedmice u Dohi sastati američki zvaničnici sa predstavnicima talibanske vlasti u Avganistanu, da bi razgovarali o ekonomskim pitanjima, bezbednosti i pravima žena.

Stejt department je naveo da će se sastati američki specijalni predstavnik za Avganistan Tomas Vest i specijalna američka izaslanica za žene i ljudska prava u Avganistanu Rina Amiri sa delegacijom talibana u Dohi, radi razgovora o humanitarnoj podršci Kabulu, bezbednosti, ženskim pravima, ekonomskoj stabilizaciji i naporima za suzbijanje proizvodnje i trgovine narkoticima.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel ponovio je zabrinutost SAD zbog kršenja ljudskih prava i marginalizacije žena i devojaka u Avganistanu pod vlašću talibana.

Patel je napomenuo da razgovori u glavnom gradu Katara ne znače bilo kakvu naznaku da će biti priznat legitimitet talibana, preneo je Rojters.

Portparol talibanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Amir Kan Mutaki predvoditi delegaciju na razgovorima u Dohi.

Mutaki je rekao da je prioritet Avganistana tokom razgovora da se okončaju sankcije prema Kabulu, da se odmrznu bankovne rezerve Avganistana i da se zaustavi narušavanje vazdušnog prostora te zemlje.

Mutaki je najavio da će se sastati i sa zvaničnicima Katara.

Pre posete Kataru, Vest i Amiri će otputovati u Kazahstan, gde će se sastati sa zvaničnicima iz Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana da bi razgovarali o Avganistanu, saopštio je Stejt department.

Vest i Amiri boraviće u poseti Kazahstanu i Kataru od 26. do 31. jula, navodi se u saopštenju.

Nijedna zemlja nije zvanično priznala talibansku administraciju otkako su se vratili na vlast u Avganistanu 2021. godine, kada su se strane snage, predvođene SAD, povukle iz te zemlje, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

27.07.2023 18:42

Састанак између поражених американаца и талибанских победника.

Svet