Fokus

Još jedno pravo manje za žene u Avganistanu: Talibanske vlasti zatvaraju kozmetičke salone

Komentari

Autor: BBC, AP

26/07/2023

-

22:11

Još jedno pravo manje za žene u Avganistanu: Talibanske vlasti zatvaraju kozmetičke salone
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibanska vlada u Avganistanu odlučila je da od ove nedelje svi saloni lepote moraju da budu zatvoreni, što su inače najavili pre mesec dana. 

Nakon što je rok istekao, saopštili su, krenuće u kontrolu. Međutim, nisu precizirali kako će oni koji se ne povinuju takvoj odluci biti kažnjeni. Sadik Mahjer, portparol talibanskog ministarstva vrline nije rekao da li će upotrebljavati silu protiv salona koji se ne pridržavaju ovog pravila, piše AP.

Na demonstracije kojima su žene odgovorile na ovu najavu, talibanske vlasti brutalno su reagovale, upotrebivši vodene topove, pa čak i puške za omamljivanje.

Ukidanje salona lepote je poslednje ograničavanje prava i sloboda avganistanskih žena i devojaka nakon edikta kojim se zabranjuje obrazovanje i zaposlenje. Njima je takođe zabranjen pristup teretanama i parkovima.

profimedia

 

Ujedinjene nacije su saopštile da rade na tome da se ova zabrana poništi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "podražava napore Misije UN za pomoć u Avganistanu koja je pozvala de fakto vlasti da reaguju na edikt o zatvaranju kozmetičkih salona".

Njihovo zatvaranje dovešće do gubitka oko 60.000 radnih mesta, piše BBC. Njima je do ove nedelje bilo dozvoljeno da nastave sa radom i to otkako su talibani ponovo preuzeli vlast pre dve godine, ali su prošlog meseca promenili svoju odluku.

Zarmina (23) je bila u frizerskom salonu kada je saznala za ovu vest i za BBC rekla da je vlasnica to teško podnela i počela da plače.

"Ona je hranilac svoje porodice. Ima dvoje dece. Nisam mogla da je pogledam u oči nakon ove vesti. Nastala je tišina", kaže ona.

profimedia

 

 

Zarmina inače živi u Kandaharu, južnom delu Avganistana, koji je poznat po tome da je konzervativan deo zemlje. Kaže da je ovde inače uobičajno da mušakrci zabranjuju ćerkama da se šminkaju ili da idu u kozmetičke i frizerske salone kako bi se ulepšavale.

"Većina naših žena nosi burku ili hidžab. Mi smo to prihvatile kao deo naše kulture", kaže ona.

U Kabulu su žene 19. jula održale protest zbog odluke talibanskih vlasti da budu zatvoreni saloni za negu, a okupljene Avganistanke, njih oko 50, uzvikivale su "Rad, hleb i pravda".

Policija je upotrebila vodene topove da rastera okupljene, a nekoliko žena je reklo da su policajci koristili i puške za omamljivanje. Talibani, koji su na vlast došli pre dve godine, pre toga su ženama u Avganistanu zabranili srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje, bavljenje većinom poslova, kao i korišćenje teretana i boravak u parkovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet