Fokus

Vojna hunta u Nigeru tvrdi da je otvorena za razgovore, Rusija i SAD pozivaju na mirno rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

22:24

Vojna hunta u Nigeru tvrdi da je otvorena za razgovore, Rusija i SAD pozivaju na mirno rešenje
Vojna hunta u Nigeru tvrdi da je otvorena za razgovore, Rusija i SAD pozivaju na mirno rešenje - Copyright Tanjug/AP/ORTN

veličina teksta

Aa Aa

Vojna hunta u Nigeru danas je saopštila da je otvorena za razgovore o rešavanju regionalne krize izazvane prošlomesečnim vojnim pučem, a Rusija i Sjedinjene Američke Države pozivaju na mirno rešavanje krize.

Zapadne sile i mnoge afričke vlade pozvale su vođe državnog udara da vrate na vlast svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma, koji je u pritvoru od 26. jula, ali lideri vojne hunte su odbili i ovaj zahtev i poziv na pregovore, prenosi Rojters.

Načelnici generalštabova oružanih snaga zapadnoafričkih zemalja sastaće se u četvrtak i petak u Gani, gde će razmatrati pripreme za moguću vojnu intervenciju koju je najavila grupa zemalja članica Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike (ECOWAS), ukoliko diplomatski napori ne urode plodom.

Svaka vojna intervencija mogla bi dodatno da destabilizuje osiromašeni region Sahela, u kojem su aktivnosti ekstremističkih frakcija povezanih sa al Kaidom i Islamskom državom primorale na egzodus milione ljudi tokom protekle decenije i doprinele nestašicama osnovnih prehrambenih proizvoda.

"Mi smo u procesu tranzicije. To smo detaljno objasnili i ponovili našu spremnost da budemo otvoreni za razgovore sa svim stranama. Međutim, insistirali smo na potrebi da naša zemlja bude nezavisna", poručio je Ali Mahamane Lamin Zein, koga je vojska Nigera prošle nedelje imenovala za premijera.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet