Fokus

Gutereš: Neophodno reformisati Savet bezbednosti UN i Bretonvudski sistem kako bi sistem odgovarao današnjem svetu

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

16:34

Gutereš: Neophodno reformisati Savet bezbednosti UN i Bretonvudski sistem kako bi sistem odgovarao današnjem svetu
Gutereš: Neophodno reformisati Savet bezbednosti UN i Bretonvudski sistem kako bi sistem odgovarao današnjem svetu - Copyright Tanjug/Marco Longari/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je neophodno reformisati Savet bezbednosti UN i Bretonvudski sistem, kako bi bili relevantni za savremena globalna politička i ekonomska kretanja.

"Današnje globalne strukture upravljanja odražavaju jučerašnji svet. One su uglavnom nastale nakon Drugog svetskog rata, kada su mnogim afričkim zemljama još vladale kolonijalne sile. Ovo se posebno odnosi na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i institucije Breton Vudsa", rekao je Gutereš na samitu BRIKS-a u Južnoafričkoj Republici, prenosi TASS.

On je istakao da multilateralne institucije moraju biti reformisane da bi ostale univerzalne i da bi odražavale današnju moć i ekonomsku realnost, a ne onu nakon Drugog svetskog rata.

"U odsustvu takve reforme, fragmentacija je neizbežna. Ne možemo sebi priuštiti svet sa podeljenom globalnom ekonomijom i finansijskim sistemom sa različitim strategijama o tehnologiji, uključujući veštačku inteligenciju i sa konfliktnim bezbednosnim okvirima", naglasio je Gutereš.

On je naveo da je došao u Johanesburg sa jednostavnom porukom - u podeljenom svetu preplavljenom krizama, jednostavno nema alternative saradnji. 

"Moramo hitno da povratimo poverenje i ponovo oživimo multilateralizam za 21. vek. Ovo zahteva hrabrost za kompromis za opšte dobro", naglasio je generalni sekretar UN.

Bretonvudski sporazum je međunarodni sporazum postignut na konferenciji predstavnika 44 zemlje održanoj sredinom 1944. u Breton Vudsu (u američkoj državi Nju Hempšir), o rešavanju posleratnih monetarnih i finansijskih problema. Na konferenciji su osnovani Međunarodni monetarni fond i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet