Planeta

Južna Koreja ne toleriše štrajk lekara: Naređeno im da se odmah vrate na posao, neposlušnima preti zatvor

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

11:07

Južna Koreja ne toleriše štrajk lekara: Naređeno im da se odmah vrate na posao, neposlušnima preti zatvor
Južna Koreja ne toleriše štrajk lekara: Naređeno im da se odmah vrate na posao, neposlušnima preti zatvor - Copyright Tanjug/Chun Jung-in/Yonhap via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Južne Koreje naredila je danas hiljadama lekara koji su u štrajku da se odmah vrate na posao i zapretila im sudskim procesom ako odbiju da se povinuju ovom zahtevu.

"Ne postoji opravdanje za kolektivnu akciju kojom se ugrožavaju životi i bezdednost ljudi", rekao je južnokorejski ministar unutrašnjih poslova i bezbednosti Li Sang-min na konferenciji za novinare sa drugim najvišim zvaničnicima.

On je rekao da će se Vlada Južne Koreje strogo pozabaviti štrajkom lekara u skladu sa medicinskim zakonom i drugim propisima, prenosi AP. 

Medicinski zakon Južne Koreje dozvoljava vladi da izdaje takve naloge za povratak na posao lekarima i drugom medicinskom osoblju kada postoji ozbiljna zabrinutost za javno zdravlje. 

Ako lekari odbiju naredbu, preti im zatvorska kazna od maksimalno tri godine ili novčana sankcija od 30 miliona vona, odnosno 20.800 evra, kao i oduzimanje lekarske dozvole.

Približno 7.800 lekara i medicinskog osoblja je ove nedelje stupilo u štrajk zbog planova vlade u Seulu da primi još 2.000 studenata medicine na univerzitete.

Južna Koreja želi da poveća broj lekara u budućnosti da bi se tako pripremila za ubrzano starenje populacije u zemlji. 

Grupe lekara su odbacile plan, rekavši da univerziteti nisu spremni da ponude kvalitetno obrazovanje tolikom broju studenata.

Oni tvrde da bi vladin plan doveo do povećanja javnih medicinskih troškova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet