Planeta

Student na predavanja ide avionom: Kirija za stan je toliko skupa, da mu se putovanje isplati

Komentari

Autor: ctvnews.ca/Euronews Srbija

22/02/2024

-

16:35

Student na predavanja ide avionom: Kirija za stan je toliko skupa, da mu se putovanje isplati
Student na predavanja ide avionom: Kirija za stan je toliko skupa, da mu se putovanje isplati - Copyright Prinskrin/bc.ctvnews.ca

veličina teksta

Aa Aa

Visoke cene stanarine u Vankuveru primorale su mnoge stanovnike da pronađu kreativne načine kako bi mogli da priušte život u gradu.

Baš na kreativnost se oslonio i Tim Čen kako bi izbegao plaćanje kirije u Vankuveru.

Za Čena, koji je student umetnosti poslednje godine na University of British Columbia, putovanje do fakulteta izgleda mnogo drugačije nego kod drugih studenata. Jer, Kalgari i Vankuver su vazdušnom linijom udaljeni čak 687 kilometara. 

"Pomislio sam, zašto ne ostanem u Kalgariju i onda jednostavno dođem ovde avionom, to je otprilike jednosatni let, isto kao da putujem autobusom", rekao je.

Šokantne cene stanova

Čen je poreklom iz Kalgarija. Prethodno je živeo u Vankuveru dok je studirao na UBC, ali je odustao od svog iznajmljenog stana dok je bio na odmoru tokom jeseni.

Naime, kada se vratio, dočekala ga je šokantna cena.

"Kada sam proverio cenu kuće, pomislio sam, oh, dođavola, toliko su poskupeli!", rekao je. "Moram da platim oko 2.500 dolara za stanarinu, tako da mi se to ne čini održivim."

Prinskrin/bc.ctvnews.ca

 

Počeo je da razmišlja o ceni letova iz Kalgarija za Vankuver i shvatio da povratna karta košta oko 150 dolara.

S obzirom na to da Čen ima nastavu dva dana nedeljno na univerzitetu, ukupno će plaćati oko 1.200 dolara mesečno za letove dok živi kod roditelja u Kalgariju. Na kraju krajeva, to je mnogo jeftinije od prosečne cene jednosobnog stana u Vankuveru koja iznosi oko 2.100 dolara.

Vankuver najskuplji u Kanadi

"Imam tri sata putovanja ukupno; posle časa vraćam se autobusom do aerodroma", rekao je Chen.

Vankuver i dalje predvodi listu najskupljih gradova u Kanadi za stanovanje. Međutim, pronalaženje stana za iznajmljivanje postaje još teže kada se zna da postoji samo 0,9% slobodnih stanova u gradu.

Čen planira da leti do UBC-a na svoje  časove sve do kraja akademske godine, kada diplomira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet