Zdravlje

Džonson&Džonson namerava da prekine ispitivanje vakcine protiv HIV-a: Cepivo je bilo samo 25 odsto efikasno

Komentari

Autor: Associated Press

01/09/2021

-

11:32

Džonson&Džonson namerava da prekine ispitivanje vakcine protiv HIV-a: Cepivo je bilo samo 25 odsto efikasno
Džonson i Džonson - Copyright Tanjug/AP/Steven Senne

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Džonson&Džonson objavila je u utorak da njena potencijalna vakcina protiv HIV-a ne štiti efikasno od tog virusa, prema trenutnim rezultatima istraživanja koji su u srednjoj fazi.

Studija koju farmaceutska kompanija sada namerava da obustavi, obuhvatila je otprilike 2.600 mladih žena u podsaharskoj Africi koje su pod velikim rizikom od zaražavanja virusom HIV, prenosi  Associated Press.

Studija, čiji su učesnici nasumično odabrani za primanje vakcine ili placeba, otkrila je da je vakcina samo 25 odsto efikasna u sprečavanju HIV.

"HIV je jedinstven i složen virus koji dugo predstavlja neviđene izazove za razvoj vakcine", rekao je glavni naučni direktor kompanije Džonson&Džonson dr Pol Stafels u saopštenju, ukazujući na "sposobnost virusa da izbegne imunološki sistem čoveka". 

Kompanija namerava da koristi drugačiji sastav injekcije u odvojenom, kasnom stadijumu ispitivanja na muškarcima. Džonson&Džonson ističe da se i druga studija potencijalne vakcine sprovodi u Evropi i Americi, gde cirkulišu različiti sojevi HIV-a.

Kompanija takođe proizvodi jednu od tri vakcine odobrene od američkih regulatora za prevenciju kovida 19, a razvija i cepiva protiv sepse i respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin