Zdravlje

Pandemija ugrožava borbu protiv raka širom Evrope: Odloženo 100 miliona skrining testova, pacijenti čekaju na operacije

Komentari

Autor: Euronews

02/12/2021

-

07:10

Pandemija ugrožava borbu protiv raka širom Evrope: Odloženo 100 miliona skrining testova, pacijenti čekaju na operacije
Skrining - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok je pažnja javnosti i vlasti bila usmerena na globalnu zdravstvenu krizu koja se razvijala usled širenja koronavirusa, Evropa je ulazila u još jednu zdravstvenu krizu. Nova alatka za podatke koju su kreirali Kvins univerzitet u Belfastu u Velikoj Britaniji i Evropska organizacija za borbu protiv raka, otkrila je do kojih razmera je sistem tretmana obolelih pacijenata poremećen.

Zbirni podaci – sakupljeni iz 200 izvora u 17 evropskih zemalja u početku – pokazuju da oko 100 miliona skrining testova nije obavljeno, dok je lečenje polovine pacijenata koji su oboleli od raka kasnilo. Čak milion Evropljana bi moglo da živi sa nedijagnostikovanim rakom.

S obzirom na prirodu virusa, bolnice i medicinski centri širom kontinenta bili su primorani da odlože ili otkažu lečenje i operacije kako bi umanjili rizik od zaražavanja ugroženih pacijenata. Koliko je štete pandemija nanela lečenju raka, ali i lečenje drugih bolesti još nije poznato. Međutim, istraživači se nadaju da će podaci dati potpuniju sliku o tome šta će biti nasleđe virusa.

"Dok je pandemija koronavirusa otkrila značajne praznine u našim zdravstvenim sistemima, ukupni uticaji kovida na pružanje nege u evropskim zemljama su još uvek nepoznati", rekao je Mark Loler, profesor digitalnog zdravlja na Kvins univerzitetu. 

On dodaje da su razvili metod za prikupljanje podataka koji će pomoći u proceni izazova i nejednakosti u lečenju raka u oktivu evropskih zemalja.

"Pogubni uticaj kovida 19 na obolele od raka i usluge raka ne može se zanemariti. Pacijenti sa rakom ne mogu da čekaju, a ne možemo da dozvolimo da kovid dalje podriva borbu protiv raka", navodi Loler.

Euronews je izdvojio nekoliko ključnih podataka koje je prikupio Data Navigator.

Austrija

Dvomesečna obustava ranog skrininga na rak dojke dovela je do toga da je broj skrining procedura sprovedenih u aprilu i maju 2020. godine opao za 70 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Nove dijagnoze raka dojke i ginekoloških karcinoma su bile upola manje u aprilu 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Belgija

Belgija je bila jedna od najteže pogođenih zemalja tokom prvog talasa koronavirusa, a poremećaj rada koji je dolazak virusa prouzrokovao onkološkim službama u zemlji takođe je bio ozbiljan, sa smanjenjem od 81 odsto u skriningu raka, i za dodatnih 44 odsto u dijagnozi raka. Oko 11 odsto pacijenata sa rakom suočilo se sa kašnjenjem u lečenju hemioterapijom, a od avgusta 2021. država je beležila 4.000 nerešenih dijagnoza raka.

Francuska

Kako je krenuo prvi talas pandemije, dijagnoze karcinoma su u aprilu 2020. pale za 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima dostavljenim istraživačkom timu koji stoji iza Navigator podataka, samo u 2020. godini bilo je oko 93.000 nedijagnostikovanih slučajeva raka. Što se tiče lečenja, Francuska se suočila sa hirurškim zaostatkom od 60 dana i od 200 dana za hemoterapiju.

profimedia

 

Nemačka

Tokom 35 dana u martu i aprilu 2020. godine, obustavljeni su pozivi ženama za dolazak na mamografske preglede. Istovremeno, nove onkološke dijagnoze opale su za više od 27 odsto u aprilu 2020. u poređenju sa godinom ranije. Tokom ranih faza pandemije 46,4 odsto pacijenata sa rakom prijavilo je poteškoće u potvrđivanju datuma za procedure kao što su biopsije i operacije, kao i boravak u bolnici.

Irska

U Irskoj su podaci posebno posebno zabrinjavajući u vezi sa rakom prostate. Slučajevi otkriveni 2020. pali su na 67 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a upućivanje na lečenje u onkološke klinike za prostatu u avgustu 2020. palo je za 26 odsto. Otkriveni slučajevi raka pluća i raka dojke zabeležili samo blagi pad na 95 odsto u odnosu na normalne nivoe, a gotovo upola manje biopsija je izvršeno.

Italija

U Italiji, većina pacijenata je na neki način primetila neadekvatnost nege, a 84 odsto ih je reklo da se njihov tok lečenja na ovaj ili onaj način promenio tokom pandemije. Oko 52,5 odsto pacijenata sa karcinomom pluća, na primer, suočilo se sa kašnjenjem u lečenju hemioterapijom. Žene su obično čekale dodatnih 4,4 meseca u proseku na skrining raka grlića materice. Broj operacija je takođe opao, pri čemu je broj operacija raka debelog creva opao za trećinu u poređenju sa 2019.

Poljska

U Poljskoj su gotovo svi oblici lečenja bili pogođeni pandemijom, ali su se posebno smanjio rad onkoloških službi za lečenje raka dojke. Broj mamografskih pregleda obavljenih u aprilu i maju 2020. pao je za čak 94 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Rumunija

Podaci iz Rumunije su za sada ograničeni, ali od onoga čemu je Data Navigator imao pristup, istraživači su otkrili da je 77,5 odsto pacijenata sa karcinomom imalo poteškoće da prisustvuje potrebnim medicinskim uslugama i pregledima tokom pandemije, dok je prijem u bolnicu za onkološke pacijente opao za 61 odsto.

Španija

U poređenju sa periodom pre pandemije, 38 odsto slučajeva raka pluća u Španiji ostalo je nedijagnostikovano 2020. godine. Skrining za različite oblike karcinoma opao je za 57 odsto, a biopsije tumora za 41 odsto. U Španiji je 2020. godine nastao 30-dnevni prekid opreracija za kolorektalni karcinom.

Velika Britanija

Prema podacima koje je obezbedila orgnanizacija "Macmillian Cancer Support", poremećaji u radu medicinskih ustanova ugrožavaju približno milion pacijenata. Pregledi raka dojke bili su posebno teško pogođeni sa oko 986.000 otkazanih termina, prema podacima dobrotvorne organizacije "Breast Cancer Now".

U aprilu 2021. godine, 4,6 miliona ljudi je čekalo na operaciju, a 300.000 njih se već duže od godinu dana nalazilo na listi čekanja. Verovatno najgori podaci tiču se porasta mortaliteta, koji su uočljivi kod svih tipova raka. Na primer, broj umrlih pacijenata obolelih od raka dojke čija je dijagnoza postavljena u poslednjih pet godina povećan je za 9,6 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin